Yine Türkiye için önemli illerden Eskişehir, Arjantin; Yalova, Kazakistan; Çanakkale,Brezilya; Denizli Lübnan; Sakarya, Manisa, Malezya; Edirne, Burdur, Kayseri, Düzce, Meksika’nın düzeyinde seyrediyor.
AĞRI’NIN REFAHI ERMENİSTAN’A YETİŞMİYOR
3 bin 880 dolar kişi başına gelirle Türkiye’nin en yoksul ili konumunda bulunan Ağrı ise Ermenistan ile Guatemala arasında bir yerde duracaktı. Ağrı bir ülke olsaydı kişi başına düşen gelir sıralamasında dünyada 117’nci olabilecekti. Türkiye’nin 4 bin 469 dolarla Ağrı’dan sonraki ikinci yoksul ili olan Şanlıurfa ise kişi başına düşen gelirde Gürcistan’dan biraz iyi El Salvador’dan ise daha kötü konumda bulunuyor. Şanlıurfa bir ülke olsaydı kişi başına düşen gelir sıralamasında dünyada ancak 108’inci olabilecekti.
Araştırma’ya göre Türkiye’deki illerden Hakkâri, İran; Bitlis, Cezayir; Şırnak, Siirt, Makedonya; Kars, Nambiya; Diyarbakır, Tayland; Mardin, Adıyaman, Sırbistan; Kilis, Ağrı, Iğdır, Ardahan Ekvator; Tokat, Dominik; Ordu, Peru; Malatya ve Erzurum, Libya; Yozgat, Kahramanmaraş, Bayburt ve Osmaniye ise Venezüella düzeyinde bulunuyor.
KAFAMIZI KUMDAN ÇIKARALIM
Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, araştırmayla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, araştırmanın hem Türkiye’deki iller arasında var olan ekonomik gelişmişlik uçurumunu hem de Türkiye’nin dünyadaki yerinin hiç de iç açıcı olmadığını net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı. Türkiye’nin kafasını kumdan çıkararak dünyadaki yerini görüp ekonomisini büyütecek ve kalkınmasını hızlandıracak politikalar uygulamaya koyması gerektiğini kaydeden Kütük şunları söyledi:
“Türkiye gereksiz rejim tartışmalarıyla, hukuku, insan haklarını, çağdaş değerleri ayaklar altına alıp demokrasiden uzaklaşmak yerine, Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık hedefine doğru yürümek zorundadır. Eğer bunu yapmaz toplumu sürekli çatıştırırsak, en zengin ilerimiz bile ortalama bir Avrupa ülkesinin seviyesinde olmayacak, diğer illerimiz de dünyanın en yoksul köşeleri olarak kalacak
Vişne Haber Ajansı