Bozcaada'da iskelenin hemen yanında ise, tüm ihtişamıyla Bozcaada kalesi size 'Hoşgeldin' diyor.
Yaz mevsimi tatil mevsimi. Dolayısıyla ben de size çok kez gittiğim ve tatil yapmaktan büyük zevk aldığım Bozcaada'yı anlatmaya karar verdim. Eğer imkanınız olursa, Bozcaada'ya mutlaka uğrayın derim.
Bozcaada'ya UlaşımBozcaada'ya Çanakkale üzerinden ulaşabilirsiniz. Çanakkale merkezden yola çıkıldığında yaklaşık bir buçuk saat sonra Ezine'nin Geyikli iskelesine ulaşıyorsunuz. Geyikli'nin Odunluk iskelesinden Bozcaada'ya Çarşamba, Cuma , Cumartesi ve Pazar günleri feribot seferleri düzenleniyor. Yaz mevsiminde ise, feribotlar saatsiz kalkıyor.
Feribota bindikten yarım saat ya da 45 dakika sonra Bozcaada'ya ulaşıyorsunuz. Bozcaada'ya iner inmez sizi ellerinde pansiyon tabelalarıyla yöre insanları karşılıyor. Çünkü, Bozcaada'da oturanların tamamı yaz mevsiminde geçimini pansiyonculukla sağlıyor. Ayrıca, otelde kalmak yerine bir pansiyonda konaklamak daha ucuza mal oluyor. Ancak, rahatına düşkün olanlar için, oteller ile tatil çiftlikleri, kır ve bağ evleri, kamp alanları da konaklama imkanı sunuyor.
Bozcaada'da iskelenin hemen yanında ise, tüm ihtişamıyla Bozcaada kalesi size "Hoşgeldin" diyor. Bozcaada'nın merkezine doğru ilerledikçe çam ağaçları altında çay bahçeleri ve arnavut kaldırımlı daracık sokaklar sizi karşılıyor. Şarap kokuları içinde sokakları geziyorsunuz; çünkü bazı evlerin altında halen şarap imalatı yapılıyor. Eğer şarap ve şarap yapımına meraklıysanız, bu imalathanelerden birini gezme, görme şansınız da var.
Bozcaada Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesi.Bozcaada Alaybey ve Cumhuriyet adlı iki mahalleden oluşuyor. Bozcada'nın içinde çoğunlukla tek yada iki katlı evleri görmek mümkün. Ada'da büyük şehirlerdeki gibi çok katlı yapılar yok. Bu da insanı şehir stresinden tamamen uzaklaştırıyor.
Yunan mitolojisinde Tenedos adıyla bilinen Bozcaada'da halk geçimini bağcılık, balıkçılık, pansiyonculuk ve turizm ile sağlıyor. Bağcılığın öne çıktığı adada yol kenarlarında geniş alanlara yayılmış üzüm bağları görmek münkün. Bu bağlardan elde edilen üzümler ise, ada içindeki imalathanelerde şarap oluyor ve satışa sunuluyor.
Nerede Denize Girelim ?Bozcaada'da denize girmek için çok sayıda alternatif var. Bunlardan en güzeli ve en bilineni ise, Ayazma. Ayazma adından da anlaşılacağı gibi suyu çok soğuk olan bir plaj. Bunun da nedeni tepelerden gelen kaynak suyunun Ayazma sahilinde denize karışması. Ayazma plajındaki altın renkli kumlar, yosunsuz, taşsız ve berrak bir deniz size keyifli ve rahat bir tatil sunuyor. Ayazma plajı en çok bilinen plaj olduğu için zaman zaman çok kalabalık olabiliyor.
Kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için alternatif ise, Sulubahçe plajı. Sulubahçe de Ayazma gibi temiz.Ancak, Sulubahçe ve Ayazma'ya ulaşmak için mutlaka arabanızın olması gerekiyor. Zira iki plaj da ada merkezinden bir hayli uzak. Otomobili olmayanlar ise, adada Polenti Kafe karşısından kalkan minibüslerle ulaşımını sağlıyor. Bu minibüsler de sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında sefer yapıyor. Eğer otomobiliniz yoksa, minibüsü de kullanmak istemiyorsanız bisiklet ya da motorsiklet kiralama imkanınız da var.
Adanın pek bilinmeyen plajlarından biri ise, Habbele plajı. Bu plaj da diğer plajlar gibi oldukça sakin ve temiz.Bir koy içinde bulunan Habbele'de deniz kenarındaki tesislerde vakit geçirebilirsiniz.
Nereleri Gezelim ?Bozcaada'nın içinde öncelikle görmeniz gereken yerkerden biri Bozcaada kalesi. Kale sadece belirli günlerde ziyaretçilere açık. Kalenin merdivenlerine çıkarak Bozcaada limanını seyredebilirsiniz.Kalede zaman zaman etkinlikler de düzenleniyor. Onlardan biri de her sene düzenlenen Bağbozumu Festivali. Bu festivalde adada yaşayan ünlüler konser verip ada halkıyla, turistleri coşturuyor.
Adada mutalaka görülmesi gereken yerlerden biri ise, rüzgar gülleri.2000 yılında kurulan rüzgar enerji santrali Batı Burnu denilen yerde bulunuyor. Adanın en batısındaki rüzgar güllerini görmek için aracınızın olması şart. Batı burnunda 17 rüzgar gülü var. Rüzgar güllerinin burada yer almasından da anlaşılacağı gibi adanın bu bölümü oldukça rüzgarlı. 17 rüzgar gülünden elde edilen elektrik enerjisi ise, adanın, Ezine'nin ve Çanakkale'nin elektriğini karşılıyor.
Adada görülmesi gereken yerlerden biri de Göztepe.Göztepe adanın en yüksek noktası. Buraya da araçla gitmek gerekiyor.Eğer yürüyerek gitmek isterseniz 192 metre yüksekliğindeki Göztepe'ye 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Göztepe'den adanın dört tarafını da görmek mümkün oluyor.
Ada'da ZamanDiyelim ki, Bozcaada'yı gezdiniz gördünüz.Yapacak pek de birşey kalmadı. O halde merkezde bulunan ve ünlülerin uğrak mekanı Polenti Cafe'de zaman geçirebilir. Diğer çay bahçelerinde güzel bir adaçayı içebilirsiniz.Akşam ise, Bozcaada kalesi önünde liman kenarında bulunan çay bahçeleri, zaman geçirmek için en ideal mekanlar.
Bozcaada'da zaman geçirmek isteyenler, her Çarşamba kurulan halk pazarına da uğrayabilir. Pazarda meyveden sebzeye her şey satılıyor. Ancak, satılan meyve ve sebzeler feribotla Ezine'den geldiği için biraz pahalı. Yine de alışveriş yapmak ve gezmek isterseniz, halk pazarına uğrayın derim.
Bozcaada'dan DönüşTatil bitti; dönüş zamanı geldi.Her ne kadar Bozcaada'dan ayrılmak zor olsa da feribot kalkıyor; yetişmek lazım.Bozcaada'dan ayrılırken, satılan bağ üzümlerinden ve adada yapılan şaraplardan almayı unutmayın. Çünkü, onlar size adanın muhteşem havasını ve ferahlığını bir kez daha hatırlatıyor. Adadan ayrılırken, arnavut kaldırımlı sokaklarda birkaç fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin.Çünkü, adanın sokakları renkli sarmaşık ve çiçekleriyle size göz kırpıyor. Bozcaada'da buluşmak üzere. İyi tatiller.
Pınar Çıtak - Miliiyetblog