BTK Başkanı Sayan, "Bugün 10 bin baz istasyonundan 4.5G hizmetini, 9,6 milyon vatandaşımız aktif olarak kullanıyor." dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Bugün 10 bin baz istasyonundan 4.5G hizmetini, 9,6 milyon vatandaşımız aktif olarak kullanıyor. 40 gün içinde 9,6 milyon vatandaşın 4,5G hizmetini kullanabilmesi gerçekten büyük bir başarı." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK ve Küresel Mobil Tedarikçiler Derneğinin (GSA - Global Mobil Suppliers Association) destekleriyle, Huawei'nin organizasyonunda düzenlenen "Huawei 4,5G Endüstri Zirvesi", Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi CEO'su Jeffery Liu, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Galip Zerey'in katılımı ile gerçekleştirildi.
Zerey açılışta yaptığı konuşmada, organizasyonun tüm tarafları bir araya getirmesi adına önemli bir etkinlik olduğunun altını çizerek, Huawei'ye bu düzenleme için teşekkür etti.
BTK Başkanı Sayan ise, açılışta yaptığı konuşmada yaklaşık 40 gün önce Türkiye'de 4,5G hizmetinin devreye alındığını hatırlatarak, gün geçtikçe bu teknolojinin daha fazla tüketici tarafından kullanıldığına işaret etti.
Mobil işletmecilerin her gün yeni sahalar açarak 4,5G'nin kapsama alanını genişlettiğini bildiren Sayan, şunları anlattı:
"Bugün toplam 15 bin güvenlik sertifikası vermiş bulunmaktayız. Ve 10 bin baz istasyonundan 4.5G hizmetini, 9,6 milyon vatandaşımız aktif olarak kullanıyor. 40 gün içinde 9,6 milyon vatandaşın 4,5G hizmetini kullanabilmesi gerçekten büyük bir başarı. Mobil haberleşme endüstrisinin tüm kesimleri, 'Bundan daha iyisini nasıl yapabiliriz?'i araştırmaya devam ediyor.
"Yazılımla ilgili, yerli malı kullanımında Sanayi Bakanlığı ile çalışma yürütüyoruz"
Yerli ekosistemin kurulması için bütün bakanlıklarla iş birliği içinde olduklarının bilgisini veren Sayan, özellikle yazılımla ilgili yerli malı kullanımında Sanayi Bakanlığı ile yürüttükleri bir çalışma bulunduğunu, üst düzey görüşlerin sürdürüldüğünü, "Yazılımda yerli malı belgesi"nin verilmesi ile ilgili bir an önce çalışacaklarını kaydetti.
Sayan, kurul olarak kararı alınan, bir kaç hafta içinde yayınlanmasını bekledikleri bir yetkilendirme yönetmeliğinin de bulunduğunu aktardı. İstenmeyen SMS'ler ve dolandırıcılık gibi konularla tüm sektörün karşılaştığına işaret eden Sayan, yapılan çalışmayı şu şekilde özetledi:
"Kaç tane firmadan SMS alabildiğinizi sorsam, herkesin aklına 3 büyük operatör gelir. Oysa 270 adet firmadan SMS alabiliyorsunuz. 3 büyük firma dışında, 267 firmanın istenmeyen SMS'leri nasıl yollayacağı ile ilgili düzenlememizi yaptık. Bununla ilgili usul ve esaslar, altyapı ile çalışmalar biraz zaman alacak. "
"Türkiye, bilgi iletişim teknolojileri çözümlerinde başı çekiyor"
Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi CEO'su Jeffery Liu da açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin sadece bölge ekonomisi ve ticaretinde değil, kültür ve düşünce anlamında da öncü ülkelerden biri olduğunu söyledi.
"Bugün Türkiye, bilgi iletişim teknolojileri çözümlerinde diğer ülkeler arasında başı çekiyor" diyen Jeffrey Liu şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye aynı zamanda bir merkez, bir hub olarak veri alışverişinde öncü. Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde, bilgi iletişim teknoloji pazarı 160 milyar dolara ulaşacak. Bu, Türkiye bölgesel bilgi iletişim teknolojileri merkezi olacak demek. 4,5G'nin gelişi ile bu avantajlar daha da geliştirilmiş olacak.
AA