loading
close
SON DAKİKALAR

Bu örgütün silahı kitap

Bu örgütün silahı kitap
Tarih: 14.10.2011 - 12:26
Kategori: Siyaset

Ankara'daki Hopa iddianamesinde 28 kişi silahlı terör örgütü üyeliğiyle suçlanırken buna 'evlerde ele geçirilen dokümanlar, kitaplar, dijital belgeler ile yayınların niteliği' kanıt olarak gösterildi.

AKP Ankara İl Başkanlığı önünde 31 Mayıs günü yapılan Hopa protestosuna ilişkin hazırlanan iddianamede tartışma yaratacak suçlamalar yer aldı. İddianamede sanık olarak yer alan 28 kişi, “silahlı” Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (THKP/C) terör örgütü üyeliğiyle suçlanırken bunların delili olarak “silah” değil evlerde ele geçirilen “dokümanlar, kitaplar, dijital belgeler ile yayınlar” gösterildi.

Özel yetkili Ankara Savcılığı tarafından hazırlanan ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, 22’si tutuklu 28 kişi hakkında 30 yıla kadar hapis istendi.

Sanıkların evlerinde ele geçirilen eşyaların dökümlerine yer verilen iddianamede, 50 farklı isimde 90 kitap, 87 dergi, 7 afiş, çok sayıda bildiri, doküman ile Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Hüseyin Aslan ve Yusuf Aslan’ın resimleri ile bunların içerikleri tek tek sıralandı.

Ayrıca bazı sanıklara ait siyah-beyaz puşi ve kapüşonlu montlara el konulduğu belirtildi. Dergilerin çoğunluğunu 1996’da yasaklanan “Devrimci Gençlik” ile “Halkın Devrimci Yolu” ve “Feminist Politika” oluşturdu. Halkevleri 20. Dönem Çalışma Raporu dahi iddianameye girerken kimisi 70’li yıllardan bu yana yasak olan 90 kitaptan bazıları şöyle:

Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı, Ne yapmalı, Gençlik Üzerine (Lenin), Komünist Manifesto ve Komünizmin İlkeleri (Marx ve Engels), İdam Gecesi Anıları (Halit Çelenk) Kesintisiz Devrim (Mahir Çayan), Kanı Kanla Yıkamak İnsan Hakları ve Türkiye (Muzaffer İlhan Erdost), Fransa’da İçsavaş (Marx), Felsefenin Temel İlkeleri (Georges Politzer), Biz Ona Devrim Diyorduk, Geçmişi Aşabilmek, 12 Eylül ve Türkiye Gerçeği Devrimci Yol Savunması (Oğuzhan Müftüoğlu).

İddianamede, örgütsel direnişin her döneminde silahlı mücadelenin yapılması gerektiğini benimseyen THKP/C’nin Mahir Çayan liderliğinde, Münir Ramazan Aktolga, Ertuğrul Kürkçü, Yusuf Küpeli, İlhami Aras ve Ulaş Bardakçı tarafından 1971 yılında kurulduğu anlatılarak Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere operasyonu için “Rehin tutulan yabancı uyruklu üç radar teknisyeni teröristlerce öldürülmüş, Ertuğrul Kürkçü isimli terörist ise sağ yakalanmıştır” ifadesi kullanıldı.

Şüphelilerin örgütle bir ilgilerinin olmadıklarını söylediği kaydedilen iddianamede, buna karşın “bu savunmaya itibar edilmeyerek” şu kanaate varıldı:

“Şüphelilerin ikametgâhlarında ele geçirilen dokümanlar, kitaplar, dijital belgeler ile yayınların niteliği (...) şüphelilerin terör örgütlerinin ideolojileri doğrultusunda terörün tanımında yer alan şiddet eylemleri içerisinde yer aldıkları, eylemlerinin süreklilik ve çeşitlilik arz ettiği.. örgütün bilgi ve istemi içinde örgüt adına suç işleyerek örgüt üyesi oldukları kanaatine varılmıştır.”

Savcının, iddianamesinin sonuna “İddianamenin bir örneğinin yükseköğretim öğrencisi ve kamu görevlisi olan şüphelilerin öğrenim gördükleri fakülte dekanlıklarına ve çalıştıkları kurum amirliklerine yollanmıştır” notunu düşmesi dikkat çekti. Daha önce bu tür eylemlere katılan birçok öğrenci eğitim gördükleri üniversitelerden atılmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları