loading
close
SON DAKİKALAR

Budak: İthalat vergileri sıfırlanarak gıda enflasyonu önlenmez

Budak: İthalat vergileri sıfırlanarak gıda enflasyonu önlenmez
Tarih: 17.05.2017 - 14:48
Kategori: Ekonomi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak 'AKP kanuni desteği vermedi, çiftçinin borcu 10 kat arttı. Borç altında ezilen üretici tarlasını ekemediği için üretim kesintiye uğruyor, gıda enflasyonu yükseliyor' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’da üreticilerin sorunlarını dinledi. AKP’nin bir tarım politikası olmadığını, 15 yıllık dönemde de Türkiye’nin bir çok üründe ithalatçı konuma geldiğini kaydeden Budak, bu tabloda üreticiye kanuni desteklerinin verilmemesinin etkili olduğunu belirtti. Budak, “Tarım Kanunu’nda milli gelirin yüzde 1’inin tarıma destek olarak verilmesi hüküm altına alınmıştır. Ancak bu destek hiç tam olarak verilmedi. Bakanlığın raporuna göre 2003-2016 döneminde verilen destek 81.6 milyar TL’dir. 2009 baz yılı dikkate alındığında üreticiye sadece 2009-2016 döneminde verilmesi gereken destek 138 milyar TL’dir. 2009’dan sonrası için çiftçilerimiz AKP iktidarından 56.4 milyar TL alacaklıdır” dedi.

DESTEK YERİNE FAİZLİ KREDİ

Tarım Kanunu’ndan kaynaklanan destekleri alamayan üreticilerin, banka kredileriyle üretimi sürdürmeye çalıştığını ve tarım sektörünün borcunun 10 kat arttığını kaydeden Budak, “Tarım sektörünün 2007’de 7.5 milyar TL düzeyinde olan kredi borcu bugün için 77.1 milyar TL’dir. AKP destekleri tam olarak vermediği için çiftçinin borcu 10 yılda 10 kat artmıştır. Kredideki artış tutarı, bu dönemde üreticiye verilmesi gerektiği halde ödenmeyen destek tutarıyla aynı düzeydedir. Üretici alamadığı destekler nedeniyle ağır bir borç yükünün altına girmiştir. Kanuni hakkını alamadığı için mazot ve gübre gibi kalemlerdeki yüzde 300-400’lük maliyet artışlarını krediyle döndürmeye çalışan ve borcun altında ezilen çiftçi; tarlasını ekememekte, gıda güvenliği riske girmekte, gıda enflasyonu yükselmektedir” dedi.

MİLLİ YEMEK DOLARA ENDEKSLENDİ

Türkiye’nin ‘tarımda kendi kendine yeter ülke’ konumundan, mercimek, kuru fasulye ithal eden ülke konumuna geldiğine dikkat çeken Budak, şunları söyledi:
“Ülkede bir Tarım Bakanlığı var, bir gün et fiyatından, başka bir gün domates fiyatından yakınıyor. Ekonomi Bakanı var o da gıda enflasyonundan dert yanıyor. Gıda enflasyonunun sorumlusu domates, biber, kabak değil, çiftçinin yasal desteklerinin verilmemesi ve üretimin kesintiye uğramasıdır. Maliyetleri karşılamadığı için nohut, kuru fasulye, mercimek ekilmezse, Türkiye daha çok nohut, fasulye ithal eder, milli yemeğin fiyatı da dolara endekslenir. İthalat vergileri sıfırlanarak gıda enflasyonu önlenmez. Çare üretimdir. Türkiye’nin tarım üretiminde yeniden kendi kendine yeter ülke konumuna gelmesi için üretim planlaması yapılmalı ve bunun için gerekli destekler verilmelidir.” 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları