CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 15 yıllık dönemde ekonomisinin temel sorunlarının hiçbirinin çözülemediğine dikkat çekerek, 'Tarım politikası yok, sanayi politikası yok, turizm politikası yok.' dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 15 yıllık dönemde ekonomisinin temel sorunlarının hiçbirinin çözülemediğine dikkat çekerek, “Tarım politikası yok, sanayi politikası yok, turizm politikası yok. Yapılan büyük hatalar nedeniyle her alanda büyük gerileme var ve Türkiye resmen bir çöküş yaşıyor. Hukuk ve demokraside gerileme sürerse, Türkiye’yi daha karanlık günler bekliyor” uyarısında bulundu. Tarım ithalatının patladığını, sebze fiyatlarının durdurulamadığına dikkat çeken Budak, “Gıda enflasyonunun sorumlusu domates, biber değil, üretimin planlayamayan ve çiftçinin yasal desteklerini 15 yıldır vermeyen AKP’dir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sebze ve meyve üretimi ile fiyat dalgalanmalarının araştırılmasıyla ilgili TBMM’de bir konuşma yaptı. Sebze fiyatlarındaki dalgalanmanın üretim planlamasının uzun yıllardır yapılamamasından kaynaklandığını, maliyeti karşılamayan ürün fiyatlarının da üretim kesintisine yol açtığını kaydeden Budak, “Fiyatlar 10-15 gün içinde 1,5-2 TL’ye düşer. Burada sorun üretim planlamasında sınıfta kalınmasıdır. Gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'inin tarım sektörüne destek olarak verilmesi gerekiyor. Kanun böyle diyor ama yıllardır bu destek verilmiyor. Sonra bir ay kabak, bir ay domates, bir ay salatalık enflasyonun suçlusu olarak ilan ediliyor. Gıda enflasyonunun sorumlusu domates, biber değil, çiftçinin yasal desteğinin verilmemesidir. Üretim planlanmaz ve üretime gereken destek verilmezse, bunlar daha çok konuşulur, Türkiye daha çok nohut ithal eder, daha çok mercimek ithal eder” diye konuştu.
BİR FABRİKAN KURDELASI KESİLMEDİ
Türkiye’de işsizliğin yüzde 13’e yükseldiğini, enflasyonun yüzde 12’ye yaklaştığına dikkat çeken Budak, “Her 4 gençten biri işsiz. İnsanlar evlerine ekmek götüremiyor. İntiharlar yaşanıyor. Hükümetin üretime dönük bir tek adımı yok. Başbakan, 2 trilyon dolarlık milli gelirden söz ediyor. Nasıl olacak bu? Tarımda, sanayide, ticarette ve hizmet sektöründe eğer üretim yatırımı yapılması isteniyorsa önce demokrasi ve hukuk gerekiyor. Bunlar olmadığı zaman insanlar yatırım yapmazlar. Yabancı sermaye gelsin ama kârlı şirketleri satın almaya değil sıfırdan yatırıma gelmesi gerekiyor. Dönün, bakın son on beş yılda Başbakan veya Cumhurbaşkanı 10 bin kişiye istihdam sağlayacak, 5 bin kişiye istihdam sağlayacak 1 milyar dolarlık orta yüksek teknolojide ya da yüksek teknolojide bir sanayi kuruluşunun kurdelesi kesmiş mi? Sadece betona yatırım yaparak bu ülkede ne istihdamı sağlayabilirsiniz ne zenginleştirebilirsiniz” dedi.
TEK ADAM KARANLIK GÜNLER GETİRİR
Turizmdeki gerilemenin 54 sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Budak, “Turizm sektörü en çok istihdam sağlayan, doğduran döviz kazandıran ana sektörlerden biri. Bir siyasi hata, 500 bin kişiyi işsiz bıraktı. Kriz hala devam ediyor. Büyük bir gelir kaybı var. Bu durum tabi ki tarımı da vuracak, ayakkabı boyacısını da, yumurta üreticisini de vuracak. 54 sektörü destekleyen sektördür turizm. Dönüp hiç bakmadınız, çünkü turizm politikanız yok; sanayi politikanız, tarım politikanız olmadığı gibi turizm politikanız da yok. Bugün yaşananların nedeni, yanlış yönetim, geleceği görememek ve kendinizden başka hiç kimseyi dinlememektir” diye konuştu.
Budak şöyle devam etti:
“2014’ten beri fiili başkanlık dönemi yaşanıyor. O zamandan beri bütün ekonomik göstergeler bozuldu. Hukuk yok, adalet yok. Ekonomi yönetilemiyor. Dış politikada hata, iç politikada hata, ekonomide plansızlık ve bugün geldiğimiz noktada resmen bir çöküş yaşıyor ülke. Eğer hukukta ve demokraside daha da geri gidersek, yargıyı siyasallaştırırsak, yargıyı yandaşlardan hâkim atayarak yıpratırsak, bu ülkede daha karanlık günler bizi bekliyor demektir.”
Vişne Haber Ajansı