5 Haziran 2005 Dünya Çevre Günü’nü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen çevrecilere yapılan saldırı ile ilgili davanın duruşmasına devam edildi.
Önceki gün Bergama Asliye Ceza Mahkemesinde gerçekleştirilen duruşma, hakimin değişmesi nedeniyle çok fazla bir ilerleme sağlanamadan Kasım 2011 tarihine ertelendi. Duruşmaya EGEÇEP, ÇYD, EDP üye ve yöneticilerinin yanı sıra, İzmir Kongre Girişiminden iki delege de katılarak destek verdi.
Çevrecilerin avukatları, “yoğun işleri” nedeniyle davalara katılmak istemeyen KOZA Altın Şirketi Patronu İpek’i kendilerinin de yer aldığı bir duruşmada ifade verdirmeye çalışıyorlar. Bu arada, ‘Davayı zaman aşımına götürmeye çalışmakla’ suçlanan madenci şirket avukatları, bu kanıyı güçlendirecek yeni hamleler yapıyorlar.
‘ÇAPRAZ SORGU’ ISRARI
Önceki günkü mahkemenin belki de en dikkat çeken yönü, duruşma salonu önüne asılan listede KOZA Altın Şirketi Patronu Hamdi Akın İpek’in adının “sanık” olarak geçmesi oldu. Duruşmayı izlemeye gelen çevreciler tarafından “buruk” bir sevinçle karşılanan bu durum, çevrecilerin avukatları tarafından adaletin geç de olsa önemli bir haksızlığı ortadan kaldırması şeklinde yorumlandı. Davayla ilgili hazırlanan önceki iddianamelerde adı geçmeyen İpek’in olaylardaki sorumluluğunun ortaya konarak sanık olarak yargılanabilmesi için önemli bir hukuk mücadelesi verildi. Çevrecilerin avukatları, Akın İpek’in saldırılar sırasında çekilmiş fotoğraflar ve videolarını mahkemeye sunarak, İpek’in olayları yönettiğini ileri sürerken, mağdur olan çevrecilerin bile ‘sanık’ sıfatıyla yargılandığı duruşmalarda, şirket patronunun adının olmamasını ‘skandal’ olarak değerlendirmişlerdi. İpek hakkında verilen takipsizlik kararına yapılan itiraz bir üst mahkemede kabul edilmiş ve İpek’in sanık olmasının yolu açılmıştı. Çevrecilerin avukatlarının da hazır bulunduğu bir duruşmada, 21 Eylül tarihinde ifade vermeye çağrılan Akın İpek’in, “iş yoğunluğunu” gerekçe göstererek bu tarihten birkaç gün önce, avukatlarıyla birlikte mahkemeye ifade vermesi tepki çekmiş ve yasalara aykırı olarak nitelenen bu ifadenin geçersiz sayılması için itiraz edilmişti.
Ankara Asliye Ceza Mahkemesi bu itirazı reddetse de, Ankara’ya, Akın İpek’in ifadesinin çevrecilerin avukatlarının da bulunduğu duruşmada alınması konusunda talimat yazısı gönderen Bergama Asliye Ceza Mahkemesinin kararı bu konuda belirleyici olacak.
İpek’in avukatları müvekkillerinin büyük bir şirketler grubunun başkanı olduğu ve iş yoğunluğu gerekçesi ile alınan ifadenin yeterli olmasına karar verilmesini isterken, çevrecilerin avukatları ise, İpek’in olaylardaki sorumluluğunun tam olarak ortaya konabilmesi için kendisine duruşma sırasında soru sorma haklarının bulunduğunu, ‘çapraz sorgu’ haklarının ortadan kaldırılmasının yasalara aykırı olacağını belirtiyorlar. Mahkeme başkanı Yeliz Bozkurt, önüne yeni gelen dosyayı tam incelemediği için bu konudaki kararı da önümüzdeki celsede vereceğini açıkladı. Duruşma 11 kasım 2011 tarihine ertelendi.
ZAMAN AŞIMI İSTİYORLAR
Daha önceki duruşmalara gelmeyen iki maden çalışanının jandarma zoruyla getirildiği duruşmada, bu sanıklar dosyanın tam olarak gelmemesi nedeniyle yine ifade veremedi. Zaman zaman salondaki dinleyiciler ve avukatlar arasında gerginliğin yaşandığı duruşmanın çıkışında açıklamalarda bulunan Çevrecilerin Avukatı Arif Ali Cangı, madenci şirketin davayı zaman aşımına götürmek istediğini, bazı ek takipsizlik kararlarına itiraz ederek bunların Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine götürmelerinin ve duruşmaların mümkün olduğu kadar ileri bir tarihe verilmesi için çabalamalarının bu düşüncenin bir ürünü olduğunu söyledi.
Davanın takipsizliğe gitse bile, yaşamın savunulması mücadelesi açısından son derece önemli olduğunu belirten Cangı, demokratik kamuoyuna ve kurumlara davayı izleme çağrısı yaptı. Duruşmaya destek için gelen Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’de “Altın madencileri davanın uzaması ve gündemin bu konuda değiştirilip soğuması için elinden geleni yapıyor. Ancak bizim adalete güvenimiz sonsuz. Hak yerini bulacaktır” dedi