Burhaniye'deki deniz kirliliğine suç duyurusu
Balıkesir Burhaniye’de yaşayanlar, artık girilemez hale gelen Burhaniye Denizi’ndeki kirlilik sebebiyle sorumluluğunu yerine getirmeyen kamu kurumları hakkında suç duyurusunda bulundu.
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yaşayan yurttaşlar, ilçeden geçen derelerin ve Burhaniye denizinin fabrika atıklarıyla kirletilmesine göz yumdukları gerekçesiyle; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü ve Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdare Başkanlığı (BASKİ) hakkında suç duyurusunda bulundu. Halk, suç duyurusunun sebeplerini ise Burhaniye Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla açıkladı.
Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) öncülüğünde gerçekleşen basın açıklamasında Havran ilçesindeki Büyükdere, Küçükdere, Çoruk, Bostancı ve Çıkrıkcı köylerindeki kanalizasyonların, bölgedeki otel ve fabrikaların, büyük baş ve küçükbaş besi çiftliklerinin atıklarının arıtılmadan derelere döküldüğü ifade edildi.
Şikâyetlerini söz konusu kurumlara ilettiklerini ama gereğinin yapılmadığını söyleyen Burhaniyeliler adına basın açıklamasını okuyan Hatice Engin, Havran Çayı, Çoruk Çayı, Kadıncık ve Üvecik derelerinin atıklarla kirletilmesi sonucunda derelerin aktığı Burhaniye Denizi’nin koku ve kirlilik sebebiyle artık yüzülemez hale geldiği ifade söyledi.
Laboratuvardan ‘kötü’ değerlendirmesi
Balıkesir Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın yaptığı analizlerde derelerdeki suyun ‘kötü’ çıktığını söyleyen Engin, ‘kötü’ tanımlamasının uluslararası tanımlamalara uygun olmadığını, sayısal veri verilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Yüzme suyu ve plaj kalitesiyle ilgili, deniz temizliği bilimsel ve uluslararası normlarla dile getirilmemekte, iyi-orta-kötü gibi göreceli tanımlarla belirtilmektedir. Oysa kirliliğin ölçüsü, büyüklüğü, verdiği zarar, sayısal olarak ifade edilmelidir.
Deniz ekosistemini de bozan dere kirliliği insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilemekte, bu durum mavi bayrak kriterlerine de uymamaktadır. “Kötü” kriterlerinde olan plajlar yüzme amaçlı kullanılamazlar, halkın uyarılması gerekir.”
5 bin 500 imza toplanmıştı
Denizin kirliğine karşı halkın topladığı 5 bin 500 imzanın Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’na, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, BASKİ’ye ve Burhaniye Belediye Başkanlığı’na 2017 Temmuz’unda ilettiklerini, o tarihten bu yana deniz suyunun daha da kirlendiğini, denizdeki kokunun daha da arttığını söyleyen Engin, şikayetlerine karşılık bir çözüm bulmadıkları için söz konusu makamlar hakkında dün suç duyurusunda bulunduklarını da sözlerine ekledi.
Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Körfezdeki tüm arıtma tesislerinin atıklarını, ileri arıtma yaparak denize deşarj etmeleridir.Tek başına biyolojik arıtma ya da tek başına kimyasal arıtma çukur havzası nedeniyle ‘Hassas’ kategoride olan Edremit Körfezi’ni, yakın bir gelecekte ‘Girilemez’ konumda bir denize dönüştürecektir. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Denizimizi kirleten tüm kirleticler ve tüm girişimlerimize rağmen sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu görevlileri suç duyurusunda bulunuyoruz.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları