Çalışma Bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği için ayrılan 1.5 milyon liralık ödenekle, bünyesindeki lojmanların mutfağını yenilemeyi ve cam balkon yaptırmayı tercih etti.
Sözcü'de Erdoğan Süzer'in haberine göre Türkiye'de giderek artan iş cinayetlerini önleme konusunda varlık gösteremeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kendi kurumlarına yönelik iş sağlığı projelerini de önemsemediği ortaya çıktı. Asıl işi olan iş sağlığı ve güvenliği ile mevsimlik işçilerin sorunları ve çocuk işçiliğin önlenmesine yönelik projelere ayrılan kaynağa hiç dokunmayan bakanlık, elindeki parayla lojmanların mutfaklarını yenilemeyi ve cam balkon yaptırmayı tercih etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde uygulayacağı projeler için bütçeden ne kadar kaynak kullandığını gösteren raporunu Maliye Bakanlığı'na gönderdi. Rapor, Çalışma Bakanlığı'nın Türkiye'deki çalışma hayatını düzenlemeyi öngören projelere bu yılın ilk 6 ayında tek kuruş dahi harcamadığını ortaya koydu.
Bakanlık, iş cinayetlerini önlemek amacıyla hazırladığı İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi'nde bu yıl kullanmak için Maliye Bakanlığı'ndan 1.5 milyon lira ödenek talep etti. Maliye bu ödeneği Bakanlık'a tahsis etti. Ancak Çalışma Bakanlığı, iş cinayetlerindeki artışa rağmen elindeki hazır kaynağı bu projeye aktarmak yerine bekletti. Bakanlık Maliye'ye gönderdiği raporunda “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi için 1.5 milyon TL ödenek verilmiş olup, birinci altı aylık dönemde projeden harcama yapılmamıştır” açıklamasını yaptı.
İSTİHDAMA KURUŞ HARCAMADI
Çalışma Bakanlığı, Türkiye'de iş bulmakta en çok zorlanan gençler, kadınlar ve engelliler gibi dezavantajlı kesimlerin iş hayatına daha kolay atılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen proje için de bütçeden 3.7 milyon lira ödenek talep etti. Bu yılın tamamında projeye harcanmak üzere alınan bu kaynaktan da projeye ilk 6 ayda hiçbir harcama yapılmadı. Raporda ödenek olmasına rağmen projeye niçin para harcanmadığı ise açıklanmadı.
LOJMAN İHMAL EDİLMEDİ
İş kazaları ve çocuk işçiliğin önlenmesi, kadın, genç ve engellilerin istihdamının kolaylaştırılması, mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi gibi projelere para aktarmayan Çalışma Bakanlığı, ‘Lojman Bakım Onarım Projesi' ismini verdiği alanı ise ihmal etmedi. Raporda, “Bakanlığımıza ait Beştepe ve Bahçelievler mahallelerinde bulunan lojmanların bakım onarımları için projeye 60 bin TL ödenek konulmuş olup, birinci altı aylık dönemde Yenimahalle Park Çiftlik Lojmanı'nın mutfağı yenilenmiş ve Bahçelievler lojmanlarına cam balkon yaptırılmış olup, 36 bin 226 TL harcama yapılmıştır” denildi.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE PARA VERMEDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı raporda ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi' için de bu yıl harcanmak üzere Maliye'den 300 bin lira ödenek alındığı, ancak ilk 6 ay boyunca bu projeye de kuruş harcanmadığını bildirildi. Üstelik bakanlık, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü için geliştirilen ‘Mevsimlik Tarım İşleri Projesi' için Maliye'den aldığı 10 milyon 650 bin liralık ödeneğe de yılın ilk yarısında hiç dokunmadığı bilgisini rapor etti.
BU PROJELERİ DESTEKLEMEDİ
İş Teftiş Sisteminin İyileştirilmesi Projesi: 600 bin TL ödenek verildi, ilk 6 ayda projeye para harcanmadı.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi: Bu proje için 1.5 milyon TL ödenek verildi, birinci altı aylık dönemde projeden harcama yapılmadı.
İş Mevzuatı Bilinçlendirme Projesi: 850 bin TL ödenekten tek kuruş harcanmadı. n Mevsimlik Tarım İşleri Projesi II (METIP II): 10 milyon 650 bin liralık ödenekten hiçbir harcama yapılmadı.
Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi: Bu yıl için ayrılan 300 bin TL ödenekten harcama yapılmadı.
Dezavantajlı Kişilerin İstihdamı ve Sosyal İçerme İyileştirme Projesi: 3.7 milyon TL ödenek verildi, hiç harcama yapılmadı.