Çalışma çağındaki 63,5 milyon kişinin sadece 18,8 milyonu kayıtlı çalışıyor
DİSK-AR "İşsizlik ve istihdamın görünümü" raporuna göre işsizlik salgının ilk aylarından daha kötü.
DİSK-AR "İşsizlik ve istihdamın görünümü" raporunu açıkladı. Rapora göre işsizlik salgının ilk aylarından daha kötü. Çalışma çağındaki 63,5 milyon kişinin sadece 18,8 milyonu kayıtlı çalışıyor. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 34 oldu. Her 100 kadından sadece 16'sı kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda. Resmi istihdam oranı yüzde 43,3 iken kayıtlı ve tam zamanlı istihdam (KATİ) oranı yüzde 29,7 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını açıkladı. TÜİK Nisan 2021 dönemi gösterge işsizlik oranı olarak ifade ettiği mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranını yüzde 13,9 ve TÜİK'in âtıl işgücü olarak adlandırdığı, DİSK-AR'ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranı yüzde 27,4 olarak açıkladı. Böylece mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı son bir yılda 0,2 puan, bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise son bir yılda 0,6 puan azaldı ve son bir aylık dönemde ise 0,9 puan arttı.
TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021 döneminde bir önceki yıla göre 531 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin olarak gerçekleşti. Dar tanımlı işsiz son bir ayda ise 275 bin kişi arttı.
DİSK-AR'ın TÜİK verilerinden hareketle yaptığı hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Nisan 2021'de 9 milyon 837 bin olarak gerçekleşti. Nisan 2020'de 9 milyon 187 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 650 bin kişi arttı.
KADIN İŞSİZLİĞİ SALGINDA DAHA DA YÜKSELDİ
Raporda cinsiyete göre işsizlik oranlarına bakıldığında kadın işsizliğinin tüm işsizlik türlerinde erkeklerden yüksek olduğunun görüldüğü belirtildi.
Buna göre;
- Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,9 iken kadınlarda yüzde 15,9.
- Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 19,2 iken kadınlarda yüzde 21,6.
- İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 18,6 iken kadınlarda yüzde 28,5 seviyesinde
- Geniş tanımlı işsizlik; atıl işgücü ise erkeklerde yüzde 24,4 ve kadınlarda yüzde 33,3 düzeyinde.
- Dar tanımlı işsizlik kadınlarda erkeklerden 3 puan yüksek iken, geniş tanımlı işsizlik kadınlarda erkeklerden 8,9 puan daha yüksek. Kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 661 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 101 bin. Erkeklerde ise dar tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 850 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı ise 5 milyon 798 bin.
- YENİ İSTİHDAM VERİSİ HESAPLAMA YÖNTEMİ KATİ
DİSK-AR yıllardır yaptığı alternatif geniş tanımlı işsizlik hesaplamasının ardından bu kez de alternatif istihdam hesaplamasına başladı. DİSK-AR istihdamın niteliğine göre bir ayrıma giderek yeni bir istihdam verisi hesaplamaya başladı. DİSK-AR’ın yeni hesaplamaya başladığı istihdam verisinin adı Kayıtlı ve Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oldu. KATİ istihdamın ne kadarının sigortalı ve tam zamanlı çalıştığını ortaya koymayı amaçlıyor. Böylece kayıtsız istihdam ile eksik istihdam dışında kalan tam zamanlı ve sigortalı olarak çalışanların sayısı ortaya çıkıyor. KATİ oranı kayıtlı tam zamanlı istihdamın 15+ yaş kurumsal olmayan nüfusa bölünmesiyle hesaplanıyor.
Buna göre TÜİK’in resmi istihdam oranı 2021 1. çeyrekte yüzde 43,3 olarak gerçekleşirken DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam KATİ oranı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 26,3 iken, KATİ oranı yüzde 16 olarak hesaplandı. Erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 60,5 olarak açıklanırken KATİ yüzde 43,6 olarak gerçekleşti
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları