Çanakkale Seramik'te işten atılan işçilere geri dönme şartı olarak patronun mezarı başında özür dilettiler
Çanakkale’nin Çan ilçesinde faaliyet gösteren Kale Grubu’na ait Çanakkale Seramik Fabrikaları’nda Çimse-İş Sendikası’na üye olan 950 işçiden 185’i tazminatsız işten atıldı, işçiler sendikadan istifaya zorlandı.
BirGün'den Sevgim Denizaltı'nın haberine göre; iddiaya göre ilçe halkı, işçilerden değil, patrondan yana tavır aldı. Bunun üzerine sendika, işveren yetkililerine, işçilerin tümünün işe geri alınması ve haklarının iyileştirilmesi karşılığında örgütlenmeye son vererek Çan’dan ayrılmayı önerdi. Bugüne kadar 35 işçi işe geri alındı. Bu işçilerin bazılarının fabrikanın kurucusu İbrahim Bodur’un mezarına götürüldüğü ve ancak Bodur’dan özür diledikten sonra işlerine geri dönebildiği iddia edildi.
PTT’den e-devlet şifreleri alındı
Çanakkale Seramik Fabrikaları’nda çalışan 3 bin işçiden 950’si, anayasal haklarını kullanarak Türkiye Çimse-İş Sendikası’na üye oldu. Ancak iddiaya göre yönetim, PTT’den işçilerin e-devlet şifrelerini alarak sendikalı işçilerin isimlerini tespit etti. Ardından işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulanmaya başlandı. Bununla da yetinmeyen yönetim, üç gün içinde (14-15-16 Mart) 185 sendikalı işçiyi tazminatsız işten attı.
Fırıncı ekmek vermiyor
Patron Zeynep Bodur’un fabrikada sendikalaşmaya izin vermeyeceğini, gerekirse fabrikayı kapatacağını, çünkü 80 öncesinde fabrikada sendika varken sendikalı işçilerin fabrikanın kurucusu olan babası İbrahim Bodur’u yuhaladığını söylediği iddia edildi. Sendikacıların verdiği bilgilere göre Çan halkı da işçilerden değil, patron Zeynep Bodur’dan yana tavır aldı.
“Ben böyle bir yer görmedim” diyen Çimse-İş İstanbul Avrupa Şubesi Başkanı Ali Rıza Atıcı, Çan’da yaşananları şöyle anlattı: “Sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri ziyaret ettik, destek istedik. Destek vermeyeceklerini söylediler, ‘Bu fabrika varsa biz varız, yoksa biz de yokuz’ dediler. Sendikalaşma çalışmalarına son vermemizi istediler. Kaldığımız otelden kovulduk. Fırıncı sendikalı işçilere ekmek vermeyeceğini söylüyor, okulda öğretmen ‘çocuğunu buradan al, başka okula ver’ diyor. İlçe Zeynep Bodur’un kalesi gibi. ”
Sendikadan geri çekilme kararı
Patronun ve Çan halkının bu tutumu ve üyelerinin isteği üzerine geri çekilmeye karar verdiklerini söyleyen Atıcı, “İşveren yetkililerine ‘İşçilere 2 ikramiye ile sosyal haklar verin, biz çekilelim o zaman’ dedik. Onlar da bir hafta içinde sendikanın Çan’dan ayrılması halinde işçileri geri alacaklarını bildirdi. 185 işçiden 30-35 kadarı işe geri alındı. Zeynep Bodur yarın (bugün) kalan 150 işçiyle Biga’da toplantı yapacak. Bu toplantının sonucunda işçilerin tamamı işe geri alınırsa ve taleplerimiz karşılanırsa Çan’da sendikalaşma çalışması yapmayacağız. Eğer biz sendikacı olarak bir tek işçinin mağdur olmasına sebep olacaksak orada örgütlenmenin bir anlamı yok. Ama verilen sözler tutulmazsa sonuna kadar işçilerin yanındayız ” diye konuştu.
Atıcı, “950 üyeniz var, neden direnmeyi seçmediniz?” şeklindeki sorusuna ise “Üyelerimizin talebi de çekilmemiz doğrultusunda oldu. İşçiler bizden bunu istedi” yanıtını verdi.
Mezarlığa götürüp özür dilettiler iddiası
Öte yandan sendikadan istifa ederek işe geri alınan işçilerden bazılarının fabrikanın kurucusu İbrahim Bodur’un mezarına götürüldüğü ve işçilere “İşe geri dönmek istiyorsanız İbrahim Bodur’dan özür dileyin, helallik alın” dendiği iddia edildi. İşçilerin ancak bu mezarlık ziyaretinden sonra işlerine geri dönebildiği öne sürüldü.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları