Siyanürlü altın madeni işletmesi başvurusunda bulunan Kanadalı şirket Alamos Gold destekli Kuzey Biga Madencilik A.Ş’nin ÇED başvurusunu köylüler dün (27 Eylül) protesto etti.
ÇED toplantısı öncesinde köydeki caminin bahçe düzenlemesini yapan Kuzey Biga Madencilik, köy kahvesinin kalebodurlarını ve pencerelerini onararak toplantıya hazırladı. Ayrıca şirket, adının yazıldığı 20 adet çöp konteynırı köy girişine konuşlandırıldı. Şirket daha önce Söğütalan Köyü’nden 80 kişiyi sondaj çalışmaları için işe almıştı.
Yapılan hazırlıklara karşın Söğütalan halkı, köylerinde altın madeni istemediklerini belirtti. Köylülerin ÇED toplantısına katılmayacağını anlayan şirket yetkilileri, önceden anlaştıkları öğretim görevlileri vasıtasıyla ve ‘madenleri gezdireceğiz’ bahanesiyle Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Madencilik Meslek Yüksek Okulu (MYO) öğrencilerini ÇED toplantısı sürecine dahil etmek istedi.
Öğrenci - köylü dayanışması oyunu bozdu
Gelen öğrencilerle köylüleri karşı karşıya getiren şirket elemanları ve öğretim görevlilerinin oyununa gelmeyen Söğütalanlılar, öğrencilere yanlarında yer almalarını söyledi. Ayrıca öğrencilere oyuna gelmemeleri çağrısında bulundu. Öğrencilerin bu çağrı sonrasında köylülerin yanında yer almasına şaşıran öğretim görevlileri, öğrencileri apar topar araçlara bindirip geri götürdü.
Kahve açılmadı, toplantı yapılmadı
Bu gelişmenin üzerine bir toplantı yapan köylüler toplantının yapılacağı kahvehaneyi açtırmama kararı aldı. Jandarma komutanının baskı yapmasına karşın köylüler “elinde yetkin varsa kır kapıyı kendin aç” diyerek tepki gösterdiler. Kahvehanenin açılmaması üzerine şirket yetkilileri tabureler getirerek toplantıyı gerçekleştirmek istedi. ÇED toplantısı, halkın muhalefeti karşısında yapılamadı.
‘Altıncılar’ köylülere ‘yardım amaçlı’ getirdikleri erzakları da geri götürdü
Madencilerin kaleleri olarak gördükleri Söğütalan köyünde bu toplantıyı yaptıracaklarını ve onay alacaklarına emin olan şirket yetkilileri ÇED toplantısından sonra dağıtmak üzere yanlarında getirdikleri erzakları halkın tepkisinden sonra tekrar geri götürdü.
Altıncı şirketler daha öncesinde Kuşçayırı ve Şahinli köylerinde de halkın tepkisiyle karşılaşmış ve geri adım atmışlardı.
ÇED toplantısı protestosuna Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Kazdağı ve Biga Yarımadası Çalışma Grubu, GÜMÇED (Güney Marmara Çevre Derneği), Çanakkale Çevre Platformu, Halkevleri, Zirve Dağcılık Kulübü, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de katıldı.