Alman "Frankfurter Rundschau" gazetesi, insanlık tarihinin en eski yerleşim yeri olarak tanıttığı Urfa yakınlarındaki Göbekli Tepe'nin tarihini ve bölgedeki arkeolojik kazı çalışmalarını anlattı.
Gazetede "Cennet burada mıydı?" başlığıyla yayınlanan yazıda, "Güneydoğu Anadolu'da insanlık tarihinin en eski yerleşim yeri ortaya çıkartılıyor" denildi.
M.Ö. yaklaşık 10 bin yılında kurulduğu tahmin edilen Göbekli Tepe'nin önemine değinilen yazıda, arkeologların bugüne kadar, insanların o tarihlerde sadece avcı olarak yaşadığını ve mabet kurabilecek düşünceye sahip olmadığını tahmin ettikleri, ancak Göbekli Tepe'nin bu düşüncelerin tersini ispatladığı ve burada mabet kalıntılarının ortaya çıkartılmakta olduğu belirtildi.
Göbekli Tepe ve çevresinin M.Ö. 10 bin yılında çok verimli bir bölge olmuş, çok çeşitli bitki ve hayvan cinslerinin bulunmuş olduğu ifade edilen yazıda, bu özelliğiyle de o zamanki insanlar için cennet gibi bir yer olduğunun tahmin edildiğini, M.Ö. 7500 yıllarında ise kuraklaşmaya başladığı, insanların bu nedenle bölgeyi terk etmiş olduğunun öngörüldüğü anlatıldı.
Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından 1994 yılından beri yönetilen kazı çalışmalarının ise maddi imkanlar nedeniyle çok yavaş ilerlediği belirtilen yazıda, 10 ila 30 metre çapındaki ve yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki 40 taştan bugüne kadar sadece 4'ünün gün ışığına çıkartılabildiği, bu taşların üzerinde çeşitli hayvan motiflerinin bulunduğu ifade edildi.
Her birinin 10 ila 20 ton ağırlığında olduğu kaydedilen taşların, yakınlardaki madenden dikildiği yere getirilebilmesi için bile en az 500 kişiye ihtiyaç duyulduğu anlatılan yazıda, Göbekli Tepe'de o zamanki insanların kendi inançlarına göre ayinler düzenlemiş olduğu kaydedildi.