Cumhuriyet gazetesi yazarı Yüksek Mimar Oktay Ekinci sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Yüksek Mimar Oktay Ekinci sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
Hayatını tarih, kültür ve doğa mücadelesine adayan gazetemiz yazarı ve eski Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci’yi dün düzenlenen törenlerle son yolculuğuna uğurladık. Gazetemiz imtiyaz sahibi Orhan Erinç, “Oktay son dönemde giderek azalan yurtsever, Atatürkçü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından biriydi” sözleri ile Ekinci’nin siyasi duruşuna vurgu yaptı. Ekinci için ilk tören Karaköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirildi. Ekinci’nin tabutu oda binasına alkışlar eşliğinde girdi. Eşi mimar Zehra Ekinci, oğulları Kerem ve Esat Ekinci, kardeşi Olcay Yezdani taziyeleri kabul etti. Törende konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı, “Büyük ve cesur bir yürekti. Kalbine hepimizi sığdırdı. Parlak bir zekâydı. Toplumun belleğiydi. Duyarlı yurttaşların ansiklopedisi gibiydi” dedi.
‘61 yıla 150 yılı sığdırdı’
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Ekinci’yi “yağmaya, ranta karşı direnenlerin dostu” olarak tanımlayarak, “Kentsel dönüşüm mağdurlarının gönlünde taht kurmuştu” diye konuştu. Ekinci’nin 61 yıllık hayatında 150 yıllık üretimi sığdırdığına dikkat çeken Muhcu, haziran direnişinde ortaya çıkan Gezi duyarlılığının oluşmasında Ekinci’nin düşüncelerinin, çabalarının, emeğinin, birikiminin büyük katkısı olduğunu belirtti. İktidarın rant politikalarına karşı basın susarken ya da sürecin parçası haline gelirken Cumhuriyet gazetesinin Oktay Ekinci aracılığı ile kamunun sesine kulak verdiğine dikkat çekti.
'Yaşamını kıskandım’
Mimarlık Vakfı adına konuşan Mete Tırman, “Bugün gazetelere özellikle Cumhuriyet’e baktım. Açıkçası kıskandığımı hissetim. Sonra düşündüm. Ölümünün üzerine yazılanları mı, Oktay’ın yaşamını mı kıskandım? Tabi ki Oktay’ın yaşamını kıskandım. Buradaki herkes mimarlığa karınca kararınca katkıda bulunmaya çılışıyor, ama Oktay galiba bir karınca yuvasınca katkıda bulundu” diye konuştu. Heykeltıraş Mehmet Aksoy da “Hiç kimseye de, bugünün iktidarına da baş eğmedi. İnsanlık Anıtı’nın kurulmasından yıkılma aşamasına kadar yanımda dik durdu” dedi. Eski Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Niyazi Duranay da “Cumhuriyet’teki son yazısında benim adımı yazarak hepimize veda yazısı yazmış meğer” diye konuştu. Ekinci’nin hocası Prof. Dr. Esat Suer şunları söyledi:“Böyle bir uğurlama töreninde bulunmak bana çok acı geliyor. Yeri doldurulamaz. Böyle yetişmiş bir elemanın ne zaman ortaya çıkacağını merakla bekliyorum.”
Ekinci’nin rüyası
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ersen Gürsel, : “Birkaç gün önce hastanede ziyaretine gittim. Bize rüyasını anlattı. 2005’te İstanbul’da Uluslararası Mimarlar Birliği’nin toplantısını organize etmişlerdi. Toplantıyı düzenleyen ekip mimarlığın anayasası üzerine bir metin hazırlanmıştı. Ekinci, ‘Metin tamamlanma aşamasına geldi. Doğan Hasol da büyük katkıda bulundu. Buradan çıkar çıkmaz onu basılı hale getirelim’ demişti. Bu bizim için borçtur.” Eski Mimarlar Odası başkanlarından Bülent Tuna, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Necip Mutlu, yayıncısı ve arkadaşı Mehmet Atay, Mimarlar Odası’nın eski başkanlardan Yücel Gürsel de Oktay Ekinci’yi anlattı.
‘Oktay gerçek bir bilgeydi’
Ekinci’nin çiçeklerle süslenen tabutu son kez 1980’li yıllarda beri yazarlık yaptığı Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki binasına getirildi. Törende konuşan Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, “Söylemlere ve yazılanlara baktım. En çok vurgulanan özelliği bilgeliği. Evet Oktay gerçek bir bilgeydi. Gazeteciydi, karikatüristti, mimardı, ama Oktay son dönemde giderek azalan yurtsever, Atatürkçü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından biriydi” dedi. Ekinci’nin mimarlığın ticarete alet edilmesine karşı olduğunu, para kazanmaktan çok mimarlığın bilimsel kuralları çerçevesinde yapılması için savaşım veridiğini belirtti. Ekinci’nin gazeteciliğini de ödünsüz olarak sürdüğünü kaydeden Erinç, “Mizahçıydı aynı zamanda.
Ayhavar başlığı altında kendi anadilinde yazdığı yazılarda mizahın seçkin örneklerini veriyordu” dedi. Erinç, Ekinci’nin Cumhuriyet gazetesinin temel direklerinden biri olduğuna dikkat çekerek “Yazılarında, nerede kurallara aykırı bir işlem, mevzuat olsa hemen tavır alır, değiştirilmesi için çaba harcardı. Anadolu’nun çeşitli kentlerinde toplantılara katılırdı” dedi. Erinç duygularını şöyle dile getirdi: “Beklenmedik şekilde kendisini kaybetmek üzüntümüzü daha da artırdı. Oktay’sız sabahlara başlamanın pek de çekici olmayacağını düşünüyorum. Rahatsızlığı ne olursa olsun İstanbul’daysa gazeteye gelirdi. Selamlaştığımızda alçakgönüllü, çelebi bir Ekinci ile karşılaşmak bizleri hep mutlu etmiştir. Beyin kanaması geçirmiş olmasına karşın hastaneden yazılarına aksatmadan devam etmesi, Oktay’ın sorumluluk duygusunun başka bir göstergergesi. Boşluğunudoldurmak için yeni kuşaklar çaba harcayacak. Cumhuriyet çalıyanları içinde unutulmayanlar arasında yer alacak.”
‘Ekinci efsanedir’
Yazarımız Dr. Erdal Atabek,, “Bana göre Ekinci bir efsanedir. Tek kişilik kurumdur. Yağmacılığa karşı, kentleri arsa pazarına dönüştürenlere karşı kimi zaman tek başına kimi zaman örgütü ile mücadele verdi. Oktay’ı ölümsüzlüğe uğurluyoruz. Ben bu ölümlerin hiçbirini kabul etmiyorum. Bunlar ölüm değil, bunlar bize katılma. İlhan Selçuk, Turhan Selçuk için de, arkadaşlarımızın
hepsi için budur.” Yazarımız ressam Bedri Baykam, “Oktay karşı çıkardı” diyerek “onun yerine doldurak gençleri yetiştirmenin boynumuzun borcudur” şeklinde konuştu.
‘İstanbul için önerdik’
Prof. Dr. Coşkun Özdemir ise “Böyle güzel bir adam, böyle bir aydınlanmacı devrimci kolay bulunmaz” dedi. 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan da Ekinci’nin yaptıklarının ödenemeyeceğini belirterek vakıf olarak yaklaşan yerel seçimler için İBB adayı olarak Oktay Ekinci’yi düşündüklerini ve konuyu Kemal Kılıçdaroğlu’na da ilettiklerini söyledi. Yeniden Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı Hakkı Sevim de Yedikule’nin imara açılmasına karşı birlikte verdikleri mücadeleyi anlattı. Törenin ardından Ekinci, Şişli Camisi’ne götürüldü. İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından tabutu alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşınan Ekinci, Kanlıca Mezarlığı’nda toprağa verildi.
‘TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK KAYIP’
Tarık Akan (Sanatçı): Çok büyük önemli bir aydın dostumuzu kaybettik. Cumhuriyet bir aydınını daha kaybetti. Bu eksilmeler bizi üzüyor. Bütün ömrünü doğaya vermiş, maddi birşey düşünmeyen, bu savaş içinde kendini bile unutarak mücadele veren bir kişiydi. İstanbul için çok şeyler yaptı.
Rutkay Aziz (Sanatçı): Bir ömür boyu ilkeli, ödünsüz biçimde hem tarihimiz hem kent, hem doğa adına yaşanılan tüm kirliliklere karşı talana, yağmaya karşı mücadele verdi. Ülke onu çok arayacak, acımız büyük.
Yüksel Aksu (Yönetmen): Okay Ekinci benim ağabeyim gibiydi. Kent bilincim varsa onun sayesindedir. Bu bilince sahip olana kadar ninelerimizin evlerinden utanırdık. Dondurmam Gaymak filminin yüzde 50’sini ona boçluyum. Oktay abinin bana verdiği kentlilik bilinci bana yardım etti.
Sezgin Tanrıkulu (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Doğadan, kültürel mirastan insan ve kentin haklarından yanaydı. Kentsel dönüşüm adı altında kentin yeniden yağmalandığı dönemde Türkiye için büyük kayıptır.
Mahmut Tanal (CHP İstanbul Milletvekili): Oktay beyle birlikte kültürel mirasın değeri bilindi. Ranta karşı, çevre ve insan haklı odaklı çalıştı. Mücadelesi çağdaş şehircilik ilkeleri çerçevesindeydi. Açtığım davalarda eserleri hep başucumdaydı.
Nejat Yavaşoğulları (Sanatçı): Çok vakitsiz kaybettik. Son ana kadar üreten bir arkadaşımızdı.
Yaptıkları için toplum adına teşekkürlerimi sunuyorum.
Tamer Çalışkan (Türk Tesisat Mühendisleri Derneği): İnşaat sektöründe işbirliği ve proje birlikteliği yaptık. Bu vatanın her metrekaresi için yaptığı savunmayı ilelebet sürdüreceğiz.
TÖRENE GELENLER
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Özgündüz, Kadir Gökmen Öğüt, CHP PM üyesi İnci Beşpınar, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Kartal Belediye Başkanı Altunok Öz, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Hüseyin Özbek, Afife Batur, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Yüksel, Osman Kavala, Su Yücel, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, YTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, Prof. Dr. Özden Cankaya, Hıfzı Topuz,, Mimarlar Odası’nın eski ve yeni yöneticileri, meslek odalarının yöneticileri, mimarlık dünyasının duayen isimleri katıldı.