Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hava kirliliği ile ilgili; 2018 yılında 311 tesise 12.025.598,01 TL, 2019 yılında ise 74 tesise 3.403.963,10 TL idari yaptırım uygulandığını açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, herkesin toprağın önemini kavraması gerektiğini bildirerek, “toprak için el ele vermeliyiz. Geleceğimizin tarım arazilerimizi, ormanlarımızı, sulak alanlarımızı korumamıza bağlı olduğunu unutmamalıyız” dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu’ya göre, imar affı ile kaçak yapı sorunlarının çözüleceği iddia edildi ancak tersine kaçak yapı özendirildi.
Anamur Belediyesi, caretta caretta yuvalarının bulunduğu sahili kumla doldurup, üzerinden iş makineleriyle geçmesine halk eylem yaparak tepki gösterdi.
Pendik Millet Bahçesi çalışmaları kapsamında yıkılan bölgedeki yapı malzemesi şirketi YTONG fabrikası, içerdiği asbest nedeniyle tehlike saçıyor.
Bolu Gölcük'te belediyenin 25 bungalov, 19 odalı konukevi yapılarak etrafının çitle çevrilmesine ilişkin planı mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, esastan aldığı kararda Gölcük'ün gündüzleri insanlara huzur veren eşsiz bir yer, geceleri de hayvanların yaşam alanı olduğuna dikkat çekti.
Bugün dünyada her 10 kişiden 9’u kirli hava soluyor ve hava kirliliği her yıl 7 milyon erken ölüme neden oluyor. Yani saatte 800 kişi veya dakikada 13 kişi, soludukları kirli hava nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise hava kirliliğinden ölenler trafik kazalarında ölenlerin 7 katı.
Ege’nin en yüksek dağı olan ve Türkiye deprem haritasına göre 1. derecede tehlikeli deprem bölgesi içerisinde yer alan Murat Dağı’nda altın-gümüş madeni projesine izin verildi.
Pendik'teki Aydos Ormanı'nda bilinmeyen bir nedenden yangın çıktı. Ormanda alevler yükselirken, itfaiye yangına müdahale etmeye çalışıyor.
Yağış miktarının az olması ve yeraltı su seviyesinin azalması nedeniyle Tuz Gölü yeterli beslenemiyor.
TEMA Vakfı, her yıl Birleşmiş Milletler tarafından 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü kapsamında, hayati tehlikeleri giderek artan hava kirliliğine ve toplumda bu alanda yükselen duyarlılığa dikkat çekerek önlem alma konusunda çağrıda bulundu.
Akseki’de Teknomer tarafından açılmak istenen mermer ocağı Meclis gündemine taşındı. CHP’li milletvekilleri, verdikleri soru önergeleriyle bölge ekolojisi için tehlike oluşturacak mermer ocağına ÇED izni ihtimalini ve söz konusu şirketin çalışmalarına dair bilgi istedi.
Balıkesir’deki Eğridere kirlilik sebebiyle tehlike saçıyor. Biyogaz dönüşüm şirketinin atıklarıyla kirletilen derede ağır metaller olduğunu söyleyen yurttaşlar, Manyas Kuş Gölü’ne akan derenin “zehir” aktığını ve göldeki balık türünün 23’ten 4’e kadar düştüğünü söylüyor.
Eski Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı, Kandıra ilçesinde açılacak taş ocağı için yaklaşık 5 bin ağacın kesileceğini söyledi. Kesilecek ağaçların numaralandırıldığını belirten Ağdacı, "Yine bir ağaç kıyımı olacak" dedi.
Yargının iki kez durdurduğu Ordu’da bulunan Turnasuyu Irmağı üzerinde yapılmak istenen HES projesi için bir kez daha ÇED süreci başlatıldı.
İzmir'in Karaburun ilçesinde yer alan Yaylaköy sakinleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde, Danıştay'ın kararına rağmen özel bir firmanin hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamasına rağmen, çalışmalarını devam ettirmesini, düzenledikleri açıklama ile protesto etti..
Kadıköy Belediyesi’nin her yıl ‘Doğaya emek ver’ sloganı ile düzenlediği Kadıköy Çevre Festivali, bu yıl 24-26 Mayıs tarihlerinde, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda ‘Toprak’ temasıyla kutlanıyor.
İstanbul Bakırköy Zeytinli Mahallesinde 564 ada, 181 parselde bulunan 127 dönüm arazide 33000 metrekare toplam inşaat alanı olan özel hastane yapımı için ÇED olumlu raporu verildi.
Gebze Tavşanlı köyünde bulunan 1. derece doğal sit alanı olan Ballıkayalar Tabiat Parkı'ndan, Kuzey Marmara Otoyolu'nun bir kısmı geçecek. Kanyonun arkasında bulunan alandan geçecek 1,7 kilometre olduğu belirtilen yol için 17 bin ağaç kesilecek.
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, Sera Deresi üzerine kurulu hidroelektrik santralinin (HES) su tutması ve azalan yağışlar nedeniyle suyun çekildiği Sera Gölü bataklığa dönüştü. 2010 yılında tabiat parkı ilan edilen Sera Gölü'nün yüzeyinin büyük bölümü balçıkla kaplanmış durumda.
Çevre Mühendisi Akçelik, Bakanlıkça yürütülen ‘Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’nin sit alanları için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.