İstanbul, Sivas ve Erzurum'daki bazı sit alanları 'kesin korunacak hassas alan' olarak tescil ve ilan edildi.
Hidrobiyolog Levent Artüz, Marmara Denizi’ni etkisi altına alan deniz salyasının (müsilaj) gidişatına ilişkin yaptığı açıklamada, “Eğer 1-2 ay daha Ergene’nin deşarjı devam ederse Karadeniz ve Ege Denizi’ni de Marmara gibi kaybederiz” ifadelerini kullandı.
Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 26 Haziran’da ilk temeli atılacak Kanal İstanbul’un yapılmasının son derece riskli olduğunu belirtertti.
Müsilaj sorununun yaşandığı Marmara Denizi'ne dair yeni bir bilgi daha edinildi. 110 metre derinde rastlanan hidrojen sülfürün, 34 metre derinliğe kadar çıktığı görüldü.
Marmara Denizi’ndeki kirliliğin nedenlerinin araştırıldığı raporda, “Aşırı gübre kullanımı sonucunda Marmara’ya taşınan azot ve fosfor yükleri denizin dengesini bozdu” denildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nden 7 günde 2 bin 684,5 metreküp müsilajın (deniz salyası) temizlendiğini bildirdi.
Yapılan bir araştırmaya göre Avrupa'da nehirlerden sürüklenen çöple deniz kirliliğine en çok yol açan ülke Türkiye. Araştırmacılar deniz kirliliğine yol açan başlıca etkenin ise plastik kullanımı olduğuna dikkat çekti.
Ağır kimyasal yükünü Ege’ye taşıyan Ergene Nehri’nin kurtarılması için başlatılan derin deşarj projesi, Marmara’yı da kirlettiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Uzmanlar, Marmara’ya yönelik tehdidi artıran projenin durdurulması görüşünde.
Salda Gölü Koruma Derneği', "Yetkililer Salda Gölü’nün suyunun A kalite, içme suyuna yakın olduğunu söylüyorlar. Ancak Salda Köyünün kanalizasyon suyu halen göle akıyor" açıklamasında bulundu.
Manisa'da Spil Dağı Milli Parkı'nda çıkan orman yangının 10 dönümlük arazi zarar gördü.
Marmara Denizi’nin müsilaja boğulması konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği danışmanı Dr. Erol Kesici, "Marmara Denizi’nin kendine gelmesi en az 5 yıl alır" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, kuraklık nedeniyle giderek küçülüyor.
TEMA Vakfı'ndan Dünya Çevre Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, "Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri, iklim değişikliğine karşı koyabilmeleri ve biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi ancak sağlıklı ekosistemlerle mümkün" denildi.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla “Çevre-Toplum Sağlığı ve Ülkemizin Ekolojik Geleceği Tehdit Altında” başlıklı bir açıklama yayınladı.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, "Marmara’da sık görülen bir rüzgâr akımı ya da akıntının artması gözle görünür müsilaj sorununu geçici olarak ortadan kaldırabilecek olsa da konu hakkında yapılan tespitler sorunun büyümekte olduğunu göstermektedir" açıklamasında bulundu.
Marmara Denizi’nde bir çevre felaketine dönüşen müsilaj sorununu çözmek için bilim insanları, tehdidi yerinde görmek ve bilimsel inceleme yapmak için Marmara’ya açıldı. Dr. Sibel Zeki, “20 yıl önceki yoğunluktan çok farklı. Çok daha yoğun ve etki gücü yüksek. Denizin üzerini kapladığı gibi derinlere de etkisini gösteriyor" dedi.
Muğla'nın Milas ilçesindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 12 ilde toplamda 115 adet yaban keçisi, dağ keçisi, kızılgeyik ve karacanın avlanması için ihale açtı.
Adana Sarıçam'daki ormanlık alanda yangın çıktı.
Milas’ın Tuzabat Köyü’nde, boksit madeni çıkarmak amacıyla hazırlanan proje için verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali için, Muğla 1. İdari Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açıldı.
Rize İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taşocağına karşı köylülerin yasağa rağmen direnişi sürüyor. Köylülerden 67 yaşındaki Ayşe Baş, ''Bize arka çıkın. Köylüyüz diye ezmeye bakıyorlar. 67 yaşındayım. Anamdan doğduğumdan beri böyle kara gün görmedim” dedi.