ÇGD: Karanlıkta kurşun sıkan da kurşunun hedefi de her zaman bellidir
ÇGD'nin aralık ayı medya raporu açıklandı. Raporda "Türkiye’de gazetecilik, basın özgürlüğü adına umut olan Olay TV’deki basın emekçilerini dayanışma duygularımızla selamlıyor" ifadeleri yer aldı.
ÇGD aralık ayı medya raporunda şu tespitlere yer verildi:
2020 yılından itibaren aylık periyotlarla yayınlamaya başladığımız ‘Medya Raporu’muz vesilesiyle basına yönelik baskılardaki artış ve nitel dönüşüm tüm gerçekliğiyle ortaya konulurken, baskının, meşru yöntemlerin kullanılmasının yanı sıra meşru olmayan yöntemlerle de yapılmaya başladığına dikkat çekmeye çalıştık. Bu meşru olmayan yöntemlerin başında otosansürün hakim kılınması gelmektedir ki çıkar çatışmasına düşüldüğü anda halkın haber alma hakkına ihanet eden medya patronları ile kurdukları sistemde yönetici yaptıkları ‘gazeteciler’, bu yöntemin uygulayıcısı konumundadır. Son 18 yılda yaşananlar sonucunda gazetecilik; halkın gerçekleri öğrenmesini engelleme amaçlı manipülasyon yapma, patronların çıkarlarını iktidarla uyumlama işi olmuştur. Yıl içerisinde bunun birçok örneğine şahitlik etsek de yılın son iki ayında basında yaşanan iki olay baskının düzeyini, hangi görüşte olunursa olunsun herkese net şekilde gösterdi.
İlki hatırlanacağı üzere Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığından istifa etmesinin ardından yapılamayan yayınlar ve sonrasında ‘saray’dan gelen talimatla ateşin üstüne su dökercesine servis edilen haberlerdi; bu gelişmenin analizi, “Türkiye’de medyanın kamera arkasını gösteren istifa: Türkiye’de medya tek seslidir, o ses de ‘saray’ işaretiyle çıkar!” başlıklı kasım ayı raporumuzda detaylı şekilde yapılmıştı. Geçen ay, yani 2020 yılının son ayı olan aralıkta yaşanan bir ‘olay’; Türkiye’de, anayasada da yer alan evrensel insan haklarından biri olan düşünce ve ifade özgürlüğünün en önemli araçlarından basın özgürlüğünün, sadece eleştirel, araştırmacı gazetecilik - bazı kesimler tarafından yaftalama amaçlı kullanılan ‘muhalif’ – için değil, gelişmelerin tüm tarafların görüşleri aktarılarak verilen objektif gazetecilik düzeyinde de suç sayıldığını gösterdi.
‘Merkez medya’nın yoğun baskılar sonucu iktidarın siyasi propaganda araçlarından biri haline dönüşmesiyle birlikte oluşan boşluğu görüp, bu yılın eylül ayında kuruluş ve yayın hazırlığı çalışmalarına başlayan Olay TV, bu süreçte ne tür bir yayın politikası izleyeceği üzerinden tartışma alanına çekilmek istenmiş; kanalın sahibi konumundaki iş insanı Cavit Çağlar, tarafsız yayıncılık yapılacağını vurgulamıştı. Özellikle iktidar destekli gazete ve köşe yazarları, kanala daha yayına geçmeden hiza vermeye çalışarak, arkasında muhalif siyasi görüşlerin olduğunu gündeme taşıma gayretkeşliğine düşmüştü.
Tüm tartışmaların arasında kadrosunu ve teknik altyapısını tamamlayan Olay TV, 30 Kasım 2020 tarihinde yayın hayatına başladı. Hem işlenen konular hem yapılan haberlerde, taraflarının görüşlerinin yansıtılması açısından nesnelliğin öncelikleri olduğunu gösteren Olay TV’nin, sadece bu yayın politikası bile basın özgürlüğüne tahammülsüz kesimlerin açık hedefi olmasına yetti. Kanalın sahibi konumundaki Cavit Çağlar’ın da bir yandan tarafsız habercilik diğer yandan siyasi iktidara yönelik ‘sıcak’ mesajlarının ortaya çıkardığı tutarsızlıkların ardından Olay TV, yayına başlamasının üzerinden 26 gün geçtikten sonra 25 Aralık 2020 tarihinde kapandı.
Kapanma kararının ardından Cavit Çağlar, kanalın izlediği yayın politikası üzerinden kanal yöneticilerini suçlamaya başlarken, basın ve siyaset kulislerine, Çağlar’ın iktidardan gelen baskıdan kaynaklı aldığı kapatma kararını farklı bir gerekçeye büründürmeye çalıştığı yönünde bilgiler yansıdı. Özellikle HDP’nin TBMM grup toplantısının kanalda canlı yayınlanmasına yönelik tepki algısı yaratılarak, Çağlar’ın gerekçesine ‘meşruluk’ kazandırılmak istendi.
Olay TV öznelinde yaşanan gelişmeler, medyanın finansmanının önemine ilişkin yıllardır söylediğimiz tespitleri ne yazık ki doğrulamış; özellikle siyasi iktidarlarla ilişkilerdeki mesafenin, tarafsız yayıncılık ve basın özgürlüğü için vazgeçilmez olduğu bir kez daha görülmüştür.
Olay TV’deki meslektaşlarımız bu mesafeyi meslek tecrübeleriyle halkın haber alma hakkı çerçevesinde doğru şekilde belirlerken, kanalın sahibi Cavit Çağlar’ın, her türlü etkiye açık bir mesafesizlikte olduğu görüldü. Bu yüzden kapatma kararına bir kılıf bulmaya çalışmak acizlikten başka bir şey olmayıp, bu kararın hangi nedenle hangi süreçte alındığını, karanlıkta sıkılan kurşunun neyi hedeflediği ve kimin sıktığını gayet iyi bilmekteyiz!
Basın özgürlüğüne yönelik baskıların ağır bedelini, yolsuzlukların arttığı, hukuksuzlukların tavan yaptığı, eşitsizliklerin meşrulaştırıldığı; doğanın talan edildiği, sağlık sisteminin, eğitimin çöktüğü; doğru söyleyenin dokuz köyden kovulduğu bir ülkede yaşamakla istisnasız hepimiz ödemekteyiz. Ancak bu bedeli daha da fazla ödeyenler, halkın doğruları öğrenmesi için mücadele ettikleri için işsiz kalan meslektaşlarımızdır. Bu süreçte ilkeli duruşları ve mesleki değerleri savunmalarıyla Türkiye’de gazetecilik, basın özgürlüğü adına umut olan Olay TV’deki basın emekçilerini dayanışma duygularımızla selamlıyor, onları ayakta alkışlıyoruz."
-Albayrak’ın danışmanının yaptığı açıklamalara erişim engeli
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa eden Berat Albayrak’ın danışmanlarından Medet Nebi Yanık’ın sosyal medya üzerinden istifaya ilişkin yaptığı açıklamayı haberleştiren Cumhuriyet, OdaTv, Tele1, Yeniçağ’ın haberlerine, İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, “kişisel haklarını ihlal” gerekçesiyle, erişim engeli getirildi. Erişim engelinin açıklamayı yapan Medet Nebi Yanık’ın talebi üzerine gerçekleştirildiği ifade edildi. (1 Aralık 2020)
-RTÜK’ten Habertürk’e 5 kez program durdurma cezası
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın 28 Kasım 2020’de katıldığı “Gerçek Fikri Ne” isimli programda Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesiyle ilgili "Devletin ordusu Katar'a satılmış" sözleri nedeniyle, Habertürk kanalına 5 kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası verdi. (2 Aralık 2020)
-FETÖ Borsası haberleri silindi
Hazine ve Maliye Bakanlığından istifa eden Berat Albayrak’ın bir dönem CEO’luğunu yaptığı Çalık Holding’e bağlı Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Taçyıldız’ın kendisi ve ailesi hakkındaki FETÖ evrakını, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir tarafından boğaz manzaralı köşk karşılığında temizlediğini içeren haberlere erişim engeli getirilmişti. Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği, “FETÖ Borsası” iddialarının yer aldığı 80 farklı haberin silinmesine karar verdi. (2 Aralık 2020)
-Gazeteci Yalçın Bayer’in çevre kirliliği yazısına erişim engeli
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer’in, çevre kirliliğine yol açtığını belirttiği Ekolojik Enerji AŞ adlı tesislerin İstanbul’dan Trakya’ya taşınıyor olmasını eleştirdiği “İstanbul’u terk et Trakya’yı kirlet” başlıklı 2013 tarihli köşe yazısı, “kişilik haklarının ihlali” gerekçesiyle Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime engellendi. (2 Aralık 2020)
-“Süper güçlü rektörler” haberine erişim engeli
BirGün gazetesinin, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Osman Selçuk Aldemir’in tam altı farklı fakültede dekan vekili olduğunu aktaran “Süper güçlü rektörler” başlıklı haberi, Malatya 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla, “kişilik haklarının ihlali” gerekçesiyle erişime engellendi. Haberde, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay’ın üç; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut, Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş ve Amasya Üniversitesi Rektörü Süleyman Elmacı’nın da ikişer fakültede dekan vekili olarak görev yaptığı, Bayburt Üniversitesi’nde ise sekiz fakülteyi dört kişinin yönettiği aktarılıyordu. (2 Aralık)
-RTÜK, Cumhuriyet’i BİK’e şikâyet etti
Radya ve Televziyon Üst Kurulu (RTÜK), Cumhuriyet Gazetesi’ni “Sayıştay raporlarını kullanarak devlet kurumlarını yıpratmaya yönelik habercilik anlayışından vazgeçilmelidir” açıklamasıyla, Basın İlan Kurumu’na (BİK) şikâyet etti. BİK, Basın Ahlak Esasları’na uymayan gazetelere resmi ilanların ve reklamların iki ayı geçmeyecek şekilde kesilebileceği belirterek, Cumhuriyet’ten savunma istedi.
(3 Aralık 2020)
-Jinnews Türkçe’ye erişim engeli
Jinnews Türkçe, “millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 27. kez erişime engellendi. (4 Aralık 2020)
-Gazete Yolculuk sitesi erişime engellendi
Gazete Yolculuk haber sitesi, “millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle, Antalya 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla erişime engellendi. (4 Aralık 2020)
-Çocuk istismarı haberlerine erişim engeli
Batman Gercüş’te, aralarında polis, asker ve korucuların da olduğu çok sayıda erkeğin bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddialarını haberleştiren Jinnews, Duvar, BirGün, Evrensel ve Sol Haber sitelerindeki haberlere, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle, Gerçüş Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla, erişim engeli getirildi, habeler silindi. (7 Aralık 2020)
-Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kışla’nın haberine erişim engeli
FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan bir vakfın mütevelli heyeti üyeliğini yapmış olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla’nın, 15 Temmuz Vakfı’nın yönetiminde yer aldığına ilişkin haberler, “kişilik haklarının ihlali” gerekçesiyle erişime engellendi. (8 Aralık 2020)
-AKP’li vekilin damadının FETÖ bağlantılı haberlerine erişim engeli
Eski AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet İhsan Arslan‘ın damadı Mevlüt Hilmi Çınar’ın FETÖ ile ilişkilerini anlatan haberler, “kişilik haklarının ihlali” gerekçesiyle, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile erişime engellendi. (9 Aralık 2020)
-AKP dönemindeki yolsuzluk dosyaları haberlerine erişim engeli
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kararıyla AKP dönemindeki yolsuzluk ve usulsüzlükler için 23 isim hakkında suç duyuru yapıldı. Bu isimlerden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun talebiyle konu hakkındaki haberler erişime engellendi. İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 297 ayrı haber linki, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, erişime engellendi.
(10 Aralık 2020)
-Yargıç hakkındaki yolsuzluk iddialarına erişime engeli
Bağımsız milletvekili Ahmet Şık’ın, üst düzey bir yargı mensubunun eşine şiddet uyguladığı ve yolsuzluk yaptığı yönündeki iddialar hakkındaki sosyal medya paylaşımlarını kaynak gösteren Evrensel, Duvar, TELE 1, Sendika.org ve BirGün’ün haberleri, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime engellendi. İstanbul Başsavcılığı aynı zamanda Şık hakkında, "kamu görevlisine hakaret ve iftira" suçlarından soruşturma başlattı. (11 Aralık 2020)
-PTT’nin gizli protokolüne ilişkin haberlere erişime engeli
PTT Genel Müdürlüğünün, AG Pırlanta Ticaret A.Ş. ile “özel ve gizli protokol” imzalayıp şirkete 2 milyon dolar aktardığıyla ilgili OdaTv, Yeniçağ, Milli Gazete, Sol Haber’de yer alan haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile erişime engellendi.
(15 Aralık 2020)
-Erdoğan’ın servetini anlatan haberler silindi
Almanya’da yayımlanan Focus Dergisinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın servetiyle ilgili Türkçe yayınlanan haberleri, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile erişime engellendi ve silindi. (14 Aralık 2020)
-15 Temmuz haberine erişim engeli
Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu‘nun Bulgaristan eski Bakanı Bozhidar Dimitrov‘u makamında ağırlaması ve hediye vermesi ile ilgili OdaTv’de yer alan “15 Temmuz’a destek veren isim
böyle ağırlandı” başlıklı haber, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği‘nin kararı ile erişime engellendi. (16 Aralık 2020)
-Başhekim skandalına erişim engeli getirildi
Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Ayşegül Alkan‘ın, bir hemşireye 500 kere “Ben salağım servisimden başka servise gittim” yazdırdığıyla ilgili Gerçek Gündem haber sitesinde yer alan haber, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, Kumluca Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile erişime engellendi.
(17 Aralık 2020)
-AKP’li vekilin yediği yemekleri belediye yazdırması haberlerine erişim engeli
AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin‘in, yediği kebapların ücretini Denizli’nin Çivril Belediye Başkanlığına yazdırdığıyla ilgili Cumhuriyet ve A3 Haber’te yer alan haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle Denizli 1. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile erişime engellendi. (18 Aralık 2020)
-SBK Holding Başkanı hakkındaki 400’den fazla habere erişim engeli getirildi
SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki 400’den fazla haber ve köşe yazısı, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile erişime engellendi. (18 Aralık 2020)
-OdaTv’ye 371 bin liralık ceza
Odatv İmtiyaz Sahibi ve Sözcü Gazetesi yazarı Soner Yalçın, vergi müfettişlerinin incelemelerinin ardından Odatv’ye 371 bin lira ceza kesildiğini yazdı. (19 Aralık 2020)
-RTÜK’ten kanallara “konuk” uyarısı
Bir konuğun sözleri üzerine Habertürk'e program durdurma cezası veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayıncı kuruluşları “konuk seçimi” konusunda uyardı. (19 Aralık 2020)
-Eroin haberine erişim engeli
Eski Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşaviri ve Sosyal Uyum İçin Avrupalı Müslümanlar Girişimi Sözcüsü, Avrupa Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Veysel Filiz‘in otomobilinde yaklaşık 100 kilo eroin maddesi bulunması ile ilgili Sözcü, Cumhuriyet, BirGün, Sol Haber sitelerinde yer alan haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle Edirne 1. Sulh Ceza Hakimliği‘nin kararı ile erişime engellendi.
(24 Aralık 2020)
-Kaftancıoğlu’nun takipsizlik haberine erişim engeli
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun‘un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki takipsizlik kararının kaldırılmasıyla ilgili Cumhuriyet, Sözcü, DW Türkçe, Evrensel, Sputnik Türkçe sitelerinde yer alan haberler, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi.
(24 Aralık 2020)
-Sorusu engellenen muhabir, Sağlık Bakanlığı grubundan da çıkarıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 24 Aralık’taki Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında, Yol TV muhabiri Özge Uyanık'ın bakana soru sormasına izin verilmedi. Bunun üzerine sorusunu sosyal medya üzerinden yönelten Uyanık, “Cumhurbaşkanlığı'nda Irak Başbakanı için canlı müzikli ziyafet verildi. Bu tabloyla ilgili yorumunuz ne" diye sordu. Sorunun sosyal medyada gündem olmasının ardından Özge Uyanık, hiçbir açıklama yapılmaksızın Sağlık Bakanlığı’nın basın whatsapp grubundan çıkarıldı. Uyanık, her hafta düzenli olarak basın toplantılarına katılmasına rağmen son dört toplantıda soru sormasına izin verilmediğini söyledi. (25 Aralık 2020)
-Olay Tv ekranı karartıldı
Yayın hayatına 30 Kasım’da başlayan Olay TV ekranı karartıldı. Nevşin Mengü'nün sunduğu Ana Haber’e konuk olan Olay TV Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, "Cavit Bey, 'Bana iktidardan çok büyük baskı var, dedi kendisi. Devam edemeyeceğim’ dedi. Cavit bey iktidarı işaret etti. Bu nedenle Olay TV yayınını sonlandırıyor” açıklamasını yaptı. Sarılar, yayın hayatına devam etmek için alan arayışlarının sürdüğünü belirtti. Sarılar’ın açıklaması ardından İstanbul ve Ankara bürolarında çalışan gazeteciler, yayına katıldı ve alkışlarla izleyicilerine veda etti. (25 Aralık 2020)
-'Sahte diploma' haberlerine erişim engeli
Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği, Hamza Yerlikaya'nın lise diplomasının sahte olduğunu ilişkin haberlere, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle erişim engeli kararı verdi. (28 Aralık 2020)
BirGün Gazetesi’ne üç gün ilan kesme cezası
Fahrettin Altun’un şikayetiyle Basın İlan Kurumu, BirGün Gazetesi’ne Fahrettin Altun’un İstanbul Kuzguncuk’ta kiraladığı araziyle ilgili “Korona bahanesiyle her şeyi yapabilirler” başlıklı haber nedeniyle üç gün ilan kesme cezası verdi. (29 Aralık 2020)
İŞTEN ÇIKARMALAR/GAZETECİNİN ÇALIŞMA YAŞAMI
Türkiye, gazeteci hapishanesi olmaya devam ediyor
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) medya çalışanları, sivil toplum örgütleri, Adalet Bakanlığı ve denetleyici kurumların temsilcileri, milletvekilleri ile görüşülerek bir rapor hazırlandı. Cezaevlerinde 77 gazetecinin bulunduğuna yer verilen raporda, “Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanelerinden biri olmaya devam ediyor” denildi. (3 Aralık 2020)
Türkiye’de 15 gazeteci koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti
İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign’in raporunu paylaşan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), geçen mart ayından bu yana 56 ülkede 489 gazetecinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğini belirtti. Bazı ülkelerin gazetecilerin ölümlerini raporlamadığı veya hayatını kaybeden gazetecilere test yapılmadığı için gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Türkiye'de ise şu ana kadar 15 gazetecinin koronavirüsten yaşamını yitirdiği kayıtlara geçti. (7 Aralık 2020)
Gazeteciler güvende değil
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) bu yıl 42 gazetecinin mesleki faaliyetlerinden ötürü öldürüldüğünü açıkladı. 150 ülkede üyesi bulunan IFJ, bu yıl içerisinde 235 gazetecinin yaptıkları haberlerden ötürü tutuklandığı bilgisine de yer verdi. (11 Aralık 2020)
-Şirin Payzın, Gezi sonrası CNN Türk’ü anlattı
CNN Türk’te uzun yıllar çalışan Şirin Payzın, yakın dönem medya tarihini anlattı. Payzın, “İktidar Gezi olaylarından sonra tamamıyla bambaşka bir yere evrildi, büyük bir kırılma yaşandı, kendi iç kavgaları nedeniyle, Gezi olayından sonra bambaşka bir üsluba, dile geçti. 17/25 Aralık ve Gezi’den sonra kontrol daha fazla CNN Türk yönetimine geçmeye başladı.. AB Türkiye raportörünü yayına çıkarsam trollerin ve hükümetin nasıl bir kampanya yapabileceğini hepimiz biliyoruz. Macron’la röportaj yapamayacak durumdayız.. Çözüm süreci döneminde, İmralı’da görüşmeler açılırsa akiller grubunu da götürmeye niyetlilerdi. Bugün şimdi bizi karalamaya çalışanların çoğu ‘İmralı’da görüşmeler yapılırsa oraya götürülenlerden biri ben olmalıyım’ın kavgasını yapan, hatta torpilini yapan isimler.. CNN Türk’ün yayın politikası belirlenmeye çalışıldı, pozisyon alınmaya çalışıldı. Bu da aslında CNN Türk’ün bitişi oldu.. Ben uzun süre Selahattin Demirtaş’ı yayınlarıma alabildim. Ondan sonraki ‘Almayalım’ denilen birçok ismi farklı formatlarda alabildim. 2015’den sonra bu hemen hemen imkânsız hale geldi. Toplam beş isim vardı ve onların etrafında dönüyordu.. CNN Türk’ün son döneminde birileri bizim programın içeriğini, oraya çıkardığımız konukları ve o konukların ne dediğini gidip Saray’a, Cumhurbaşkanlığı’na ve oradan aldıkları birtakım isimleri de Aydın Bey’e ya da kanalın üst düzey yönetimine getiriyordu.” ifadeleriyle yaşadıklarını aktardı. (14 Aralık 2020)
-Aydın Engin, İletişim Başkanlığına basın kartı davası açtı
Aydın Engin, iki yılı aşkın süredir hiçbir gerekçe gösterilmeden kendisine verilmeyen ‘sürekli basın kartı’ için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığını dava etti. Engin, “51 yıllık gazeteciyim. 25 yıldır da sürekli basın kartı taşıyorum. Bu kazanılmış bir haktır. Makul bir gerekçe göstermeden hiçbir resmi kurum kartımı geri alamaz” dedi. (14 Aralık 2020)
GÖZALTI, TUTUKLAMA, DAVA VE YARGI KARARLARI
-‘KCK Basın Davası’ ertelendi
Kamuoyunda “KCK Basın Davası” olarak bilinen davanın 20. duruşması, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme; İsmet Kayhan hakkında yakalamanın infazının beklenmesine, Çağdaş Ulus’un dosyasının ayrılması talebinin reddine, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına ve sunulan mazeretlerin kabulüne karar verdi ve sonraki duruşmayı 4 Mart 2021’e bıraktı. (1 Aralık 2020)
-Ender İmrek beraat etti
Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında Emine Erdoğan'ın Hermes marka çantası ile ilgili kaleme aldığı bir köşe yazısında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Emrek’in beraatine karar verdi. (2 Aralık 2020)
-Alican Uludağ’ın mütalaası duruşma öncesi hazırlandı
Yargı muhabiri Alican Uludağ, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın düğününden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanına gitmesine ilişkin sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında açılan davada hâkim karşısına çıktı. Uludağ’ın Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında savunma yapmasından sonra duruşma savcısı, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçu uyarınca ceza istedi. Uludağ,“Savcı, cebinden çıkardığı flashdiski katibe vererek önceden hazırladığı mütalaayla sanıkların savunmalarının dikkate alınmadığını bir kez daha göstermiş oldu. Biz o zaman burada boşuna konuşuyoruz” dedi. Duruşma, 3 Şubat 2021’e ertelendi. (2 Aralık 2020)
-Dicle Müftüoğlu’na hapis cezası
Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu’na, sosyal medya hesabında paylaştığı bir fotoğraf nedeniyle dava açıldı. Müftüoğlu, fotoğrafı haber niteliğinde paylaştığını söyledi. Müftüoğlu’nun “örgüt propagandası” yaptığı suçlamasıyla açılan davada bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. (3 Aralık 2020)
-Ahmet Altan’ın başvurusuna ret
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, geçtiğimiz yıl adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan birkaç gün sonra tekrar tutuklanan gazeteci Ahmet Altan’ın 21 Kasım 2019’da yaptığı bireysel başvuruyu bir yıl sonra karara bağlayarak reddetti. (3 Aralık 2020)
-Nagehan Alçı’ya açılan dava ertelendi
Nagehan Alçı hakkında 15 Haziran 2018’de Haberturk.com’da yayımlanan bir köşe yazısında dönemin İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Hakan Yalçınkaya’ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Nagehan Alçı’nın avukatı, köşe yazısının basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bir sonraki duruşma 11 Şubat 2021 tarihinde görülecek. (3 Aralık 2020)
-Can Dündar’a 27 yıl 6 ay hapis cezası
Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın yeniden yargılandığı MİT tırları davasında Dündar'ın avukatlarının reddi hâkim talebi reddedildi. Mahkeme, Dündar'ın avukatlarına üst mahkemeye itiraz etmeleri için süre vererek davayı, 23 Aralık'a erteledi.
Karar duruşmasında Can Dündar’a; “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ suçundan 18 yıl 9 ay “FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan 8 yıl 9 ay, toplamda 27 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
(4/23 Aralık 2020)
-Mehmet Dursun beraat etti
DİHA eski muhabiri Mehmet Dursun’un “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 8. duruşması, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Nisan 2018'de tutuklanıp, 8 aylık tutukluluğun ardından ilk duruşmada tahliye edilen Mehmet Dursun beraat etti. (4 Aralık 2020)
-İki Rus basın mensubu, İstanbul’da gözaltına alındı
Rusya’da yayın yapan NTV televizyonundaki bir programın metin yazarı Aleksey Petruşko ile kamera operatörü İvan Malışkin, İstanbul’daki İHA üretim merkezinin görüntülerini çektikleri için gözaltına alındı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki basın mensubunun 'serbest bırakılmalarını umduklarını’ söyledi. İki basın mensubu, savcılık tarafından ifadelerinin alınması sonrası serbest bırakıldı.
(4/7 Aralık 2020)
-Gazeteci Ayşegül Doğan’a hapis cezası
Kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü Ayşegül Doğan'ın "örgüt kurma ve yönetme" suçlamasıyla yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, Doğan hakkında “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Ceza kesinleşene kadar Doğan hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verildi.
(7 Aralık 2020)
-Ferhat Parlak’ın davası reddedildi
13 Nisan 2018’den 8 Temmuz 2019’a yaklaşık 15 ay “silahlı terör örgütü üyesi olma” suçlamasıyla tutuklu kalan Ferhat Parlak’ın davasının reddine karar verildi. Oybirliği ile alınan karar, daha önce aynı suçlama ve aynı delillerle başka bir yargılamanın yürütüldüğü ve verilen beraat kararının kesinleştiği gerekçesine dayandırıldı. (7 Aralık 2020)
-Yetkin Yıldız’ın davası ertelendi
Kapatılan Aktif Haber Genel Yayın Yönetmeni Yetkin Yıldız’ın Efkan Ala’ya yönelik “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 16. duruşmas, Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Yargıtay’ın Yetkin Yıldız’ın aldığı cezayı bozmasına ilişkin ilamı mahkemeye geldi. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazarak dosyanın akıbetinin sorulmasına karar veren mahkeme, katılan vekilinin mazeretini kabul ederek sonraki duruşmanın 6 Nisan’da görülmesine karar verdi. (7 Aralık 2020)
-Mazlum Dolan’a 7 yıl 6 ay hapis cezası
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan’ın “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 4. duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Esas hakkında mütalaasını sunan savcı, yurt dışında yaşayan Mazlum Dolan için “örgüt üyeliği” suçu uyarınca 15 yıla kadar ceza talep etti. Dolan’ın avukatına mütalaaya karşı beyan için süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
29 Aralık’ta görülen duruşmada; savcı, esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Dolan’a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. (8/29Aralık 2020)
-Rıfat Doğan beraat etti
Gazeteci Rıfat Dogan’ın Çorlu tren kazası davasının ilk duruşmasında "soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses ve görüntüleri yetkisiz olarak kayda almak veya nakletmek” iddiasıyla yargılandığı davanın 4. duruşmasında karar çıktı. Rıfat Doğan hakkındaki suçlamadan beraat etti.
(8 Aralık 2020)
-Aziz Oruç ve Ersin Çaksu’nun davası ertelendi
KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde 21 Ekim – 1 Kasım 2016 tarihleri arasında yayımlanan haberler gerekçe gösterilerek Aziz Oruç ve Ersin Çaksu’nun yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme, Ersin Çaksu hakkındaki yakalamanın infazının beklenmesine ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin dava konusu nüshalarının sonlanan dava dosyasından temin edilmesine karar verdi. Sonraki duruşma 16 Mart'a ertelendi.
(10 Aralık 2020)
-Aykut Küçükkaya, iki ayrı haberden hakim karşısına çıktı
Dışişleri Bakanlığında Suriye’ye yönelik planların tartışıldığı toplantıya ait ses kaydının “Süleyman Şah Bombası” manşetiyle haberleştirilmesiyle ilgili Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yıldız’ın “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasıyla 2014 yılında yargılandıkları ve beraat ettikleri dava, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlandı. Duruşma savcısı, bozma kararına uyulması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyarak yeniden yargılama kararı verdi ve duruşmayı mart ayına erteledi.
Aykut Küçükkaya; Ankara Tren Garı Yerleşkesinin, Medipol Üniversitesi’ne devredilmesini konu olan habere ilişkin gönderilen tekzip metninin yayınlanmadığı iddiasıyla da yargıç karşına çıktı. Küçükkaya, söz konusu tekzibin 8 Ekim 2019’da yayınlandığını anlattı. Duruşma ertelendi. (10 Aralık 2020)
-Özgür Gündem davaları ertelendi
KHK ile kapatılan Özgür Gündem ile dayanışmak için başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası’na katılan Can Dündar ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın 15. duruşması, İstanbul 2. Asliye ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Can Dündar hakkındaki yakalama emrinin infazının ve savunmasının yurt dışından alınmasına yönelik uluslararası istinabe evrakına cevabın beklenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı, 4 Mart 2021 tarihine erteledi. Verilen kararın ardından aynı mahkemede, Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Zana Kaya’nın yargılandığı davanın 17. duruşması görüldü. Duruşma, 4 Mart 2021’e erteledi.
(15 Aralık 2020)
-Redhack davasında adli kontrollere devam kararı
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın RedHack tarafından sızdırılan e-maillerini haberleştiren 6 gazetecinin yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Albayrak’ın avukatı, gazeteciler için ceza talep etti. Mahkeme, mütalaa hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar verdi. Adli kontrol tedbirlerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Mayıs 2021’e erteledi. (15 Aralık 2020)
-Murat Sekmen’in gözaltına alındığına ilişkin haber suç delili sayıldı
Yeni Yaşam gazetesi eski çalışanı Murat Sekmen’in de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan davanın duruşması, Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada, savcının mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında
Sekmen’in gazete dağıtmasının yanı sıra, hakkında çıkan gözaltı haberleri de suç delili olarak sıralandı. Murat Sekmen’in gözaltına alınmasına ilişkin haberlerin de suç sayıldığı mütalaada, ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla cezalandırılması talep edildi. Sonraki duruşma 19 Mart 2021 tarihinde görülecek. (17 Aralık 2020)
-Şırnak’ta dört gazeteci gözaltına alındı
Mezopotamya Ajansı muhabiri Zeynep Durgut ve Azad Kaya ile Jinnews muhabiri Rojda Aydın ve Derya Ren, Şırnak’ta haber takibinin ardından geldikleri Cizre’de gözaltına alındı. Polislerin gazetecilerin içinde bulunduğu aracın önünü kestiği ve muhabirlere silah doğrulttuğu belirtildi. Zeynep Durgut, Van’da Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılmasına ilişkin haberlerden dolayı hakkkında gözaltı kararı olduğu gerekçesiyle, ters kelepçelenerek gözaltına alındı ve Şırnak İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Diğer üç muhabir yapılan aramaların ardından serbest bırakıldı.
Durgut, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve savcılık ifadesinden sonra "terör örgütü adına faaliyette bulunmak" iddiasıyla tutuklama istemiyle Van 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Mahkeme, ifadelerin ardından verdiği kararda Durgut'un "kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığını" kaydederek, yurt dışı yasağı ile adli kontrolle serbest bırakılmasına karar verdi. (17 Aralık 2020)
-Pelin Ülker’e açılan dava reddedildi
Gazeteci Pelin Ülker’in Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ve Malta’daki off-shore hesaplarına değinen ‘ParadisePapers’ yazı dizisi hakkında Çalık Holding’in açtığı tazminat davasının görülmesine İstanbul 21. Asliye Hukuk Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme, Çalık Holding’in açtığı tazminat davasının reddine karar verdi. (22 Aralık 2020)
-Özgür Boğatekin’e ceza talebi
Gerger Fırat gazetesi Haber Müdürü Özgür Boğatekin’in "örgüt propagandası" suçlamasıyla yeniden yargılandığı davanın 4. duruşması, Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Özgür Boğatekin'in cezalandırılmasını talep etti. Avukatlar Hüseyin Boğatekin ve Ferat Boğatekin'in esasa ilişkin savunma için süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 12 Ocak 2021’e erteledi. (22 Aralık 2020)
-Özcan Yaman’a tazminat cezası
Evrensel gazetesi yazarı Özcan Yaman’ın 4 Nisan 2014’te yayınlanan “Fotoğrafçı ile foto muhabiri arasındaki fark” yazısı nedeniyle 10 bin TL tazminat cezası ödemesine karar verildi. Yazısı nedeniyle Yaman hakkında, “Bilal Erdoğan’a hakaret ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucunda dava açılmasına gerek görülmedi ancak Bilal Erdoğan, 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davanın reddine karar verdi. Bu kez Erdoğan ailesinin avukatı Ahmet Özel, kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay, Bilal Erdoğan’ın başvurusunu reddetti. Erdoğan’ın ailesinin avukatları, karar düzeltme başvurusu yaptı. Karar düzeltmede ise kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle dosya geri gönderildi. İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen duruşmada ise mahkeme, Yargıtay’ın bu kararı üzerine tazminata hükmetti. (23 Aralık 2020)
-Yargıtay, Zaman gazetesi yazarlarına dair kararı açıkladı
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Zaman gazetesi yazarlarının yargılandığı davaya dair kararını açıkladı. Karara göre, son duruşmada tahliye edilen Ahmet Turan Alkan ve İbrahim Karayeğen ile hala tutuklu bulunan Mustafa Ünal hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla verilen cezalar onandı. “Örgüt üyeliği" suçlamasıyla 10,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Mümtazer Türköne ve 8 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırılan Ali Bulaç ve Şahin Alpay hakkındaki hükümleri ise suçun "üye olmadan yardım" olması gerektiğini belirterek bozdu. Zaman editörlerinden Mehmet Özdemir hakkında "örgüt üyeliği" suçundan verilen beraat kararını da bozdu. Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Akman, İhsan Dağı ve Orhan Kemal Cengiz hakkındaki beraat kararlarını ise onadı. (24 Aralık 2020)
-Hrant Dink davasında Emniyet, sanıkların kaçma girişiminde bulunduğunu belirtti
Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla yargılanan kamu görevlilerinin davasında, sekiz sanık esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmanın başında mahkeme başkanı Akın Gürlek, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen bir yazıyı duyurdu. Gürlek’in okuduğu yazıda, dönemin Trabzon Alay Komutanı Ali Öz ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri Ecevit Emir ile Emre Cingöz’ün esas hakkındaki mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmaya ilişkin Gürcistan’da bazı kişilerle irtibat kurduğu, arayışa girdiği ve buna dair çalışmalar yaptıkları belirtildi. Mahkeme Başkanı Gürlek, bu ihtimale karşı Ali Öz ve Ecevit Emir’in ev hapsine alınmasına, Emre Cingöz’e karşı ise İstanbul’u terk etmeme adli kontrolü uygulanmasına karar verdi. (24 Aralık 2020)
-Mehmet Çakmakçı beraat etti
Mehmet Çakmakçı hakkında telefon dinlemeleri ve haber takibi için bulunduğu basın açıklamaları gerekçe gösterilerek açılan davanın 10. duruşması görüldü. Çakmakçı "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. (30 Aralık 2020)
-Oktay Candemir beraat etti
Oktay Candemir, "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. (31 Aralık 2020)
-Pehlivan ve Terkoğlu'na 158 yıl hapis talebi
“Metastaz 2: Cendere” kitabından dolayı açılan 14 ayrı soruşturmada, Barış Pehlivan hakkında 63 yıla kadar ve Barış Terkoğlu’na 95 yıla kadar hapis cezası istendi. Kitaba açılan tüm davaların şikayetçileri Avukat Ahmet Özel, Avukat Mustafa Doğan İnal ve Antalya Savcısı Gürkan Kütük’ten oluştu. (31 Aralık 2020)
TEHDİT, HAKARET, HEDEF GÖSTERME, ŞİDDET
-Şahin Aybek tehdit edildi
Eğitim yazarı Şahin Aybek, Milli Eğitim Bakanlığındaki yolsuzluk iddialarına ilişkin paylaşımlarının ardından tehdit edildi. Aybek’in ve ailesinin tüm bilgileri, sosyal medya üzerinden ifşa edildi. Aybek’e yönelik tehditler arasında küfürler yer aldı. (6 Aralık 2020)
-Fırat Topal tehdit edildi
Evrensel gazetesi muhabiri Fırat Topal, sosyal medya üzerinden tehdit edildi. Daha önce de pek çok gazeteci ve siyasetçiyi tehdit eden ve hakkında suç duyurusunda bulunulan “Jitemci.turkeyy” hesabından Fırat Topal’a “Şewbaş hewal ölüm seni bulacak Jitem” mesajı gönderildi. Mesajın ardından ise Şırnak’ta 2015’te zırhlı aracın arkasına bağlanıp sürüklenerek öldürülen Hacı Lokman Birlik’in videosu atıldı. (11 Aralık 2020)
MANİPÜLASYONLAR, İLKE İHLALLERİ
- Havuzdan "uçuyoruz" manşetleri
Sabah Gazetesi "Büyümede dünya rekoru kırdık" sürmanşetiyle çıktı. "Küresel ekonomileri yoğun bakıma sokan pandemide Türk mucizesi" alt başlığının kullanıldığı haberde, "Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 gibi rekor bir büyümeyle dünya şampiyonu oldu. En iyimser tahminler bile 'En çok yüzde 5 büyür' diyordu. Türkiye ile birlikte dünyada sadece 4 ülke pozitif büyüme kaydetti. OECD ülkeleri arasında ise tek büyüyen Türkiye oldu" ifadeleri kullanıldı. Türkgün Gazetesi de aynı haberi "Ürettik, büyüdük" başlığıyla manşetten duyurdu. Haberde, "Türkiye, yılın 3. çeyreğinde yüzde 6.7 ile şu ana kadar verilerini açıklayan ülkeler arasında en hızlı yıllık büyümeyi kaydeden ülke oldu" denildi. Yeni Şafak Gazetesi de sürmanşetten yayımladığı "Dünyada bir numara" başlıklı haberinde "Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde salgına rağmen yüzde 6.7 büyüdü. Bu rakam şimdiye kadar resmi olarak üçüncü çeyrek verisi açıklanmış 52 ülke arasında Türkiye'yi bir numaraya taşıdı" dedi. Haberde ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İngiltere, Japonya gibi "dev ekonomilerin" küçüldüğü vurgusu yapıldı. Türkiye Gazetesi ise aynı haber için "Pandemide toparlandık" başlığını uygun buldu. Birinci sayfadan yayımlanan haberde, "Türkiye 3. çeyrekti yüzde 6.7 büyüyerek Çin'den bile iyi performans gösterdi ve dünyanın zirvesine yerleşti" denildi. (1 Aralık 2020)
- Akit, Başarır'ı hedef gösterdi
Yeni Akit, "Askerimize düşman olan düşmanımızın askeridir" sürmanşetiyle, işletme hakkı 25 yıllığına Erdoğan için "Anam, babam, çocuklarım sana feda olsun" diyen iş insanı Ethem Sancak'ın BMC şirketi ile Katarlı ortağına devredilen Tank Palet Fabrikası için "Milletin ordusu Katar'a satılmış" diyen CHP Mersin Milletvekili Ahi Mahir Başarır'ı hedef gösterdi. Haberde, "CHP'nin PKK'ya dağları dar eden, sınır ötesinde mazlumlara umut olan şerefli Türk ordusuna dil uzatması infiale yol açtı. Başarır'ın 'Türk ordusu Katar'a satılmıştır' sözlerine her kesimden tepki yağarken Akit'e konuşan emekli komutanlar da 'Askerimize düşmanlık besleyenler düşmanımızın askeridir' dedi" ifadeleri kullanıldı. (1 Aralık 2020)
- Milat'ın "Abdülhamit" hassasiyeti!
Milat Gazetesi, "CHP'li İBB yönetimi Sultan Abdülhamit'in kemiklerini sızlattı / Bu ne kin" manşetiyle çıktı. Haberde "İBB'den Medine'de Efendimiz rahatsız olmasın diye raylara keçe döşettiren Sultan Abdülhamit'e düşmanlık. İmamoğlu, sultanın kabrinin önünden geçen raylardaki ışıkları ve titreşimi azaltan sistemi kapattırdı" denildi. (1 Aralık 2020)
- Yeni Şafak: CHP, milli güvenlik sorunu
Yeni Şafak Gazetesi, "CHP milli güvenlik sorunu" manşetiyle çıktı. Haberde ise "CHP'li Başarır'ın “Devletin ordusu Katar'a satılmış” şeklindeki sözleri CHP'lilerin 'ulusal güvenlik sorunu haline gelen' açıklamalarının son göstergesi oldu. Suriye'de PKK'ya arka çıkıp TSK operasyonlarına itiraz eden CHP, 'Libya'da, Doğu Akdeniz'de ne işiniz var?' diyerek Paris ve Atina'yla da paralel tutum aldı" ifadelerine yer verildi. (2 Aralık 2020)
- Akit: CHP nerede tecavüz orada
Yeni Akit, "CHP nerede tecavüz orada" manşetiyle çıktı. Haberde "Baykal'ın zina kaseti sonrası başkanlık koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yönettiği CHP, taciz ve tecavüz batağında yüzüyor. AK Parti'yi ve mütedeyyin kesimi tekil bel altı olaylar üzerinden sürekli vurmaya kalkan CHP'nin 81 ildeki teşkilatlarında hemen her gün bir başka rezalet yaşanıyor. Cinsel saldırıların üzerini örtme yoluna giden parti yönetimi, tecavüzcü sapıkları seçimlerde aday göstermekten bile kaçınmıyor" denildi. Milat Gazetesi de aynı haber için "CHP suspus" manşetini attı. Haberde de "Yıllardır dindar kesime 'tacizci' iftirası atan CHP'de tecavüz lağımı patladı. Tacizi faş eden Barış Yarkadaş, kendisine 'Şov yapıyor' diyen Canan Kaftancıoğlu'nu tacizi örtbas etmekle suçladı" ifadeleri kullanıldı. (2 Aralık 2020)
- Türkgün'den Kılıçdaroğlu'na: Şerefsizle ittifak yaptı, ahlâksızı korudu
Türkgün, "Milli güvenliğe tehdit" manşetiyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun büyük bir fotoğrafının kullanıldığı haberde, "Kahraman Mehmetçik'e işgalci diyen şerefsizlerle ittifak yaptı. Libya'daki askerlerimize lejyoner diyen ahlâksızı korudu. Ordumuzun satıldığını söyleme alçaklığı gösteren vekiline sahip çıktı. Utanmadan partisindeki taciz olaylarını örtmeye kalkıştı" denildi. (3 Aralık 2020)
- Milat'tan "İmamoğlu'na suikast" değerlendirmesi
Milat Gazetesi, "İmamoğlu'na suikast hazırlığı" iddiaları üzerine "CHP medyası tacizi unutturup suikast iddiasıyla kaosa oynuyor / Yalana sarıldılar" manşetiyle çıktı. Haberde "CHP, 'taciz' skandalıyla çalkalanırken 'İmamoğlu'na suikast' yalanı ortaya atıldı. Amaç, CHP'ye mağduriyet çıkartıp kaosu körüklemek ve 'Türkiye'ye yatırım yapmayın' algısını güçlendirmek" denildi. (3 Aralık 2020)
-Yeni Şafak'tan Kılıçdaroğlu'na "İçimizdeki korsan"
Yeni Şafak, "Alman istihbaratının adamı gibi konuştu / Korsan içimizde" manşetiyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef gösterdi. Haberde "Kılıçdaroğlu, Doğu Akdeniz'de Türk gemisine yapılan baskını, korsanlığı yapan Almanya ve Yunanistan'dan fazla savundu. Kılıçdaroğlu, Ankara aramalara cevap vermediği için geminin 'NATO'nun sessizlik kuralı' gereği aranmasının hukuki olduğunu iddia etti. Ancak CHP Lideri bu ihtilafta Türkiye düşmanlığı yapmakla kalmadı, uluslararası sözleşmeleri de çarpıttı" ifadelerine yer verildi. (3 Aralık 2020)
-Milat, Cumhuriyet'i "din düşmanı" diyerek hedef gösterdi
Milat Gazetesi, birinci sayfasından "Din düşmanı Cumhuriyet" başlıklı haberiyle Cumhuriyet Gazetesi'ni hedef gösterdi. Haberde, "Cumhuriyet Gazetesi yine din düşmanlığı yaptı. 'AKP'nin gerici uygulaması' diyerek TSK'daki din işleri subaylığına saldırdı. Halbuki dünyadaki tüm ordularda benzer kurumlar var" ifadeleri kullanıldı. (5 Aralık 2020)
-İktidar sözcüsü Akit
Sağlık Bakanlığı'nın aylar sonra ilk kez gerçek vaka sayılarını açıklamasının ardından gelen eleştirilere Yeni Akit'ten yanıt geldi. Akit, "Solak medya bu tabloya kör" manşetiyle Türkiye'nin koronavirüsle mücadeledeki başarısını anlattı. Haberde, "İktidarı köşeye sıkıştırmak için her yolu deneyen laikçi sol güruh, şimdi de artan virüs testleri ve filyasyon ekiplerinin titiz takibi sonucu artan vaka sayılarını manipüle ederek, 'Koronavirüs artış hızında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncüyüz' diyerek kara propaganda yürütüyor. DSÖ'nün günlük ölüm ve vaka sayıları ise bu söylemlerin iftira olduğunu gözler önüne seriyor. Verilere göre, Türkiye salgınla mücadele, hasta iyileştirme oranları itibarıyla dünyanın en başarılı ülkeleri arasında" ifadelerine yer verildi. (10 Aralık 2020)
-Tokat gibi yanıtlar vermişler!
Türkiye Gazetesi "Meclis'te iddiaları tek tek çürüttüler / Tokat gibi vurdular" manşetiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde muhalefete tokat niteliğinde yanıtlar verdiğini öne sürdü. Haberde, "Kamuoyunu yanlış yönlendiren, teröre arka çıkan muhalefete en net cevaplar, Soylu, Koca, Varank ve Kurum'dan geldi" denildi. (14 Aralık 2020)
-Akit'ten "Ohhhh" manşeti
Yeni Akit, "Kayyım atamalarıyla halkın parası hizmete aktı, terör yandaşlarının beli kırıldı / Doğuya yatırımlar HDP'yi kudurttu" manşetiyle çıktı. Haberde, "Yıllarca Kürt gençlerini dağa çıkarabilmek ve siyasi rant devşirebilmek adına 'Devlet Kürtlerin yaşadığı illere hizmet getirmiyor', 'Kürtçe TV kanalı yok', 'Doğu ve güneydoğuda sanayileşmenin önü kapatılıyor' iftiralarıyla algı yürüten HDP/PKK, atanan kayyımların kaynakları millet yararına kullanması ve iktidarın bölgeye yaptığı devasa yatırımlar neticesinde iyice kudurdu. Yatırımların artmasıyla 'Ohhhh' diyen bölge halkı, artık terör yandaşlarına itibar etmiyor" denildi. (15 Aralık 2020)
-Milat: Tecavüzcülerin hası CHP
Milat Gazetesi, "Dilini yuttu" manşetiyle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı. Haberde, "CHP'de patlayan tecavüz suçları neredeyse salgın boyutuna ulaştı. Genç yaşta evlilik mağduru kadınlar, eşlerine 'tecavüzcü' diyen CHP'ye seslendi: 'Tecavüzcülerin hası CHP'ymiş'" denildi. (15 Aralık 2020)
-Yeni Şafak'tan darbe imalı manşet
Yeni Şafak, "Yeni 15 Temmuz mu bekliyorsunuz? / Bu kez neyin peşindesiniz?" manşetiyle çıktı. Haberde, "İktidara gelmek için darbe, dış müdahale veya sokağa bel bağlayan muhalefet, yine benzer imada bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kâmil Erozan'ın Meclis'te Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na 'Bütçeyi tasarruflu kullanın, çünkü yılın ikinci yarısında biz devralacağız' dedi. Bu sözler, 'Bu kez neyin peşindeler?' sorusuna yol açtı" ifadeleri kullanıldı. (16 Aralık 2020)
-Akit: CHP'liler ne hak biliyor ne helâl
Yeni Akit, "CHP'liler ne hak biliyor ne helâl / Vatandaşı 1,5 yılda soyup soğana çevirdiler" sürmanşetiyle çıktı. Haberde, "Yerel seçimler öncesi AK Partili belediyelerde yolsuzluk varmış gibi bir algı operasyonu yürüten CHP'li isimler, yönetimine geldikleri belediyeleri 1,5 yıl gibi kısa bir sürede soyup soğana çevirdi. Tüyü bitmemiş yetimin hakkına göz diken CHP'li belediyeler tecavüz, zimmet, rüşvet ve yolsuzluk skandallarıyla çalkalanıyor" denildi. (18 Aralık 2020)
-İktidar medyasından CHP'li Özel'e "diktatör" tepkisi
Yeni Şafak, "Sen kimin lejyonerisin?" manşetiyle CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'i hedef aldı. Haberde, "FETÖ'nün 17-25 Aralık'taki darbe girişimlerinin yıldönümünde CHP'liler tehditlere başladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, terbiye sınırlarını aşarak Cumhurbaşkanı Erdoğan için 'Franco özentisi diktatör bozuntusu' ifadelerini kullandı. Seçimle iktidara gelemediği için bin bir türlü kumpasın içinde yer alan bu faşist zihniyete sert tepki var" denildi. Aynı haberi Akşam Gazetesi ise "Terbiyenin okulu yok" başlığıyla birinci sayfasından verdi. Haberde, "CHP'li Özel, Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanına hakaretten 4 yıl önce tazminat ödediği çirkinliğe yeniden sarıldı" ifadelerine yer verildi. Milat Gazetesi de ertesi gün, "Diktatör arıyorsan geçmişine dön bir bak! Tek parti döneminde yaptıkları pislikler hâlâ hafızalarda / CHP çukuru" manşetiyle çıkı. Haberde "ABD'nin yeni başkanı Biden'ın etrafında kenetlenen CHP, parti içindeki seri tecavüzleri gündemden düşürmek için yine diktatör iftirasına sarıldı" ifadelerini kullandı. (19-20 Aralık 2020)
-Türkgün Türkeş'e seslendi: Yeter artık Seval Hanım!
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun MHP'nin Kurucu Başkanı Alparslan Türkeş'in eşi Seval Türkeş'i ziyarete gitmesinin ardından Türkgün Gazetesi, "Seval Hanım artık yeter!" sürmanşetiyle çıktı.
Haberde Seval Türkeş'in Alparslan Türkeş'in ikinci eşi olduğu vurgulanırken, "Başbuğumuz Alparslan Türkeş'in kemiklerini sızlatacak CHP'li heyet, başbuğumuzun anılarının olduğu evde ayakkabılarıyla dolaştılar. Aslında her şey başbuğumuz Alparslan Türkeş'in vefatıyla başladı. Seval Hanım ve oğlu Ahmet Kutalmış el ele verdiler MHP'ye zarar verebilmek adına sürekli ihtiraslar silsilesini takip ettiler" denildi. (21 Aralık 2020)
-Milat: Yılbaşı da CHP'nin eseri
Milat Gazetesi, "Yılbaşı da CHP'nin eseri" başlıklı birinci sayfa haberinde, "Milletin değerleriyle kavgalı CHP'nin Türkçe ezan özlemi bitmezken, çağdaşlaşma adı altında yılbaşı kutlamaları da tek partili dönemde CHP tarafından ülkeye getirildi" dedi. (28 Aralık 2020)
-Yenişafak: Vatandaş CHP'den memnun değil
Yeni Şafak, birinci sayfasından yayımladığı "CHP'li büyükşehirlerin 20 aylık karnesi / Vatandaş memnun değil" başlıklı haberinde "Areda Survey'in araştırmasında 4 büyükşehirdeki CHP yönetimlerinin hizmet ve performansından memnuniyetin düştüğü görüldü" denildi. (29 Aralık 2020)
-Yeni Şafak için "HDP ile hesap vakti"
AİHM'in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması yönündeki kararının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014'teki Kobani olaylarıyla ilgili başlattığı soruşturma tamamlandı. Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında iddianame düzenlenirken Yeni Şafak, haberi "Kobani'de hesap vakti" başlığıyla birinci sayfasından verdi. Haberde, "Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen ve 37 kişinin katledildiği terör eylemlerinin azmettiricilerine dava açıldı. İddianame, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 HDP yöneticisi ile PKK elebaşlarının isimleri yer aldı" denildi. (31 Aralık 2020)
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları