CHP, Yetki Kanunu’na dayanarak bugüne kadar çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerden(KHK) 11’inin iptali için Anayasa Mahkemesine gitti.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP, 6223 sayılı "Kamu Hizmetlerinin Düzenli, Etkin ve Verimli Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlamak Üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilat, Görev ve Yetkileri ile Kamu Görevlilerine İlişkin Konularda Yetki Kanunu"nun 3 Mayısta Resmi Gazetede yayımlanmasından bu yana Anayasa Mahkemesine başvurularını yaptı.
Yetki Kanunu kapsamında çıkarılan KHK’lardan 11’inin iptali için Anayasa Mahkemesine giden CHP’nin ilk başvurusu 27 Temmuzda oldu. CHP, bu başvuruda "Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Kurulması Amacıyla Bazı KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair KHK"nın iptalini istedi.
CHP, 8 Haziranda yayımlanan, yeni bakanlıkların teşkilatlanmasına ilişkin 8 KHK için 4 Ağustosta Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvurularda, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK", "Avrupa Birliği Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK", "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK", "Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK", "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK", "Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK", "Kalkınma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK" ve "3046 sayılı Kanun ile Bazı KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair KHK"nın iptalleri istendi.
CHP’den son başvurular, iki bakanlığın teşkilat yapılanmasına yönelik çıkarılan KHK’lar için oldu. CHP, 26 Ağustosta "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK" ile "Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK" yı Anayasa Mahkemesine götürdü.
CHP’nin önümüzdeki günlerde çıkarılan diğer KHK’lardan bazılarının iptali için de Anayasa Mahkemesine gideceği öğrenildi.