loading
close
SON DAKİKALAR

CHP, çalışan kadın ve erkekler arasındaki farkı sordu

CHP, çalışan kadın ve erkekler arasındaki farkı sordu
Tarih: 03.12.2012 - 18:30
Kategori: Kadın

CHP, kadının çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar ile erkekler arasındaki çalışma oranı arasındaki derin uçurumu gündeme taşıdı...

Toprak kadının çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar ile erkekler arasındaki çalışma oranı arasındaki derin uçurumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’ın konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle;

“Kadının çalışması hem kendi bireysel gelişimini, hem ekonomik bağımsızlığını, hem de ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyeceği için kadının çalışmasını etkileyecek değişkenlerin belirlenmesi önem kazanmaktadır.

Türkiye’de çalışma yaşına gelmiş 100 kadından sadece 30’u çalışmaktadır. İşsiz lise mezunu kadınların sayısı ise erkeklerin iki katıdır.

Söz konusu derin uçurumun, toplumsal yapının kuvvetlenmesi için kontrol altına alınması ve giderilmesi gerektiği açıktır.

Bu sebeple;

Başbakanlığın yayınladığı ve daha çok kadının çalışmasını ve iş hayatında kadın-erkek eşitliğini sağlayacak kurallara rağmen, birçok ilde kadınların çalışma hayatına katılmasına yönelik projelerin kişilere bağlı yürümesine nasıl bir denetim öngörülmektedir?

1- İllerde toplanan istihdam ve mesleki eğitim kurulları planladığınız şekilde verimli çalışmakta mıdır? Kadın temsiliyetinin dışarıdan gözlemci olmakla sınırlı olması yeterli midir?

2- Kadınların çalışma hayatında yer almasını sağlamak için dönemler itibariyle ne kadar bütçe ayrıldı? Ayrılan bütçe; 
belirlenen hedeflerin yerine getirilmesi için yeterli midir?

3- Ülkemizde mikro krediler kadın istihdamına alternatif ancak, kadınlar ödeyemeyince bu kez ciddi borca girerek zor durumda kalmaktalar ve daha kötü sonuçlar doğmaktadır. Sonuçlarının analizi yapılmakta mıdır?

4- Dini yönelimle kadınların çalışmasına yönelik tutumlar arasında ki ilişki ülkemizde kadınların iş dünyasına katılımını güçleştirmekte midir?

5- Şiddet mağduru, kocası ölmüş, boşanmış veya tahliyesine az kalmış cezaevindeki kadınların sosyal hayata katılımının sağlanmasına yönelik projeleriniz var mıdır? Bu durumdaki kadınların çocukları için çözüm önerileriniz nedir? Bu projelerin kimler tarafından yürütülecek- denetimin nasıl sağlanacaktır?

6- “Cam Tavan Sendromu”, bir kadın belirli bir noktaya kadar yükseldikten sonra önemli bir terfi beklediği anda adını tam olarak ortaya koyamadığı nedenlerden ötürü istediği terfii alamama durumu şeklinde de açıklanmaktadır. Türkiye’de son derece yaygın olan “cam tavan sendromu ”nu yaşayan kadınlar için, iş dünyasına yönelik kadınlar adına bir mücadele programı söz konusu mudur? Bu tür şikâyetleri olan kadınlar için nasıl bir yol haritası öngörmektesiniz?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları