loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda güvenirliliği konusunda uyardı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda güvenirliliği konusunda uyardı
Tarih: 10.10.2024 - 11:21
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Gıda üretiminde çalışanların sağlığı tüketicileri etkilememesi için denetimler önceliklenmelidir.”

Gürer” yabancı uyruklu çalışanların büyük bir kısmının kayıt dışı olması gıdada sağlığımız için risk yaratabilir”

Gürer”salgın hastalıkların kapısı açık tutuluyor”

Gürer” Ne yediğimizi,ne içtiğimizi denetlemek iktidarın görevidir”

Gürer” portör testi zorunlu kılınmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen hafta açıklanan taklit ve tahşiş listesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, özellikle domuz etinin kebaba, köfteye ve lahmacuna karıştırılması konusunun toplumda büyük yankı bulduğuna dikkat çekti.

DENETİM YETERSİZLİĞİ VE GIDA GÜVENLİĞİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın açıklamasının değerli olduğunu, ancak taklit tağşiş yapanların üzerine şiddetle gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Vatandaş, ödediği ücretin karşılığında tükettiği ürünün taklit ve tahşiş olmamasını, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri sayesinde bir güvence olarak görüyor.” diyen Gürer, geçmişte belediyelere verilen yetkilerin Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilmesi sonrasında, bu konudaki kadroların yetersiz kaldığını belirtti. “Düzenli ve sürekli denetlenebilen yerler dışında kontrol dışı üretimin olduğu da bir gerçek.” diyerek daha sıkı denetimlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

PORTÖR MUAYENESİ VE GIDA ÜRETİMİ

CHP’li Gürer, kamuoyunun dikkatine sunduğu bir diğer önemli konu ise gıda üretimi ve gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler oldu. 1930 yılında çıkarılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre gıda üretimi ve tüketim noktalarında çalışanlar için zorunlu olan portör muayenesi ve akciğer filmi uygulamalarının, 2011 yılında çıkarılan kanun ve 2013 yılında çıkarılan yönetmeliklerle kaldırıldığını hatırlattı. Sağlık Bakanlığı’nın, portör muayenesi ve tetkiklerin artık yapılmayacağına dair açıklama yaptığını belirten Gürer, bu durumun işletmelere bırakıldığını ifade etti.

“Bugün gıda işletmelerinde, otel ve benzeri kuruluşlarda çalışan yabancı uyruklu kişilerin önemli bir kısmı kayıt dışı çalışıyor,” diyen Gürer, bu kişilerin sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını sorguladı. “Eğer bu denetimler yapılmıyorsa, pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, toplu hastalıklara neden olabilecek salgın hastalıkların kapısı açık tutuluyor demektir.” diyerek uyarıda bulundu.

Gürer, gıda güvenliğini sağlamak adına, bu işletmelerde çalışanların mutlaka yeniden portör muayenesi ve akciğer filmi çekiminin sağlanması gerektiğini savundu. “Belediyelerde bu konuda tekrar yetkilendirilmelidir.” şeklinde konuşarak, gıda güvenliğine dair gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

KANUNDA DEĞİŞİKLİK

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında önceki ve mevcut düzenlemeler arasındaki önemli farklara dikkat çekti.

Gürer, “Eski haliyle Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, gıda ile ilgili iş yapanların üç ayda bir muayene ettirilmesini ve sıhhi rapor almasını zorunlu kılıyordu. Ayrıca, frengi, sarı verem, cüzam gibi bulaşıcı hastalıklara sahip olanlar ile halkın nefretini uyandıran cilt hastalığına sahip olanların meslek icra etmesine izin verilmemekteydi. Bu, gıda güvenliği açısından önemli bir önlem olarak değerlendiriliyordu.

Yeni düzenlemede ise, gıda üretim ve satış yerleri ile toplu tüketim yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiği vurgulanıyor. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlara gerekli hijyen eğitimlerini vermekle yükümlüdür. Ayrıca, bulaşıcı hastalığı olduğu belgelenenler ve rahatsız edici açık yarası veya cilt hastalığı bulunanlar, hastalıklarının iyileştiğine dair rapor alana kadar bu iş yerlerinde çalışamazlar. Çalışanların, hastalıkları hakkında işverene bilgi verme yükümlülüğü de bulunmaktadır.

Ömer Fethi Gürer , bu düzenlemenin sağlık açısından ciddi bir risk oluşturduğunu belirtirken, özellikle yabancı uyruklu çalışanların büyük bir kısmının kayıt dışı olması nedeniyle denetimlerin yetersiz kaldığına dikkat çekti. Eski düzenlemenin sağlık güvenliğini sağlamada daha etkili olduğu vurgulanırken, yeni düzenlemenin uygulamada ne derece etkili olacağı sorgulanmaktadır.

Gürer, sağlık ve gıda güvenliği konusunda bu tür düzenlemelerin artırılması ve yapılan düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, gıda işletmelerindeki denetimlerin güçlendirilmesi gerektiğine dair çağrıda bulundu.

GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN PORTÖR MUAYENELERİ YENİDEN UYGULANMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer portör testi ve akciğer filimi üç ayda bir zorunlu kılınması gerektiğini hijyen şartlarda üretimin sorunlu olduğu,yabancı uyruklular dahil kayıt dışının artığı gıda işletmeleri ve yemek tüketilen iş yerleri çalışanlarda bu muayenelerin olası salgın hastalıkları önüne geçilmesi sağlayacağını ifade etti.

Ülkemize gelen göçmenlerin gıda işletmelerinde ve turizm sektöründe çalışmasının sağlık denetimlerini zorunlu kıldığını dile getiren Gürer, “Ekonomik sorunlar ve yokluk, hastalıkların  gıda için de bir gerekçesi olmamalıdır” diye konuştu.

YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Gürer, 1930 yılında yürürlüğe giren 2011 yılında kaldırılan  portör muayenesi uygulamalarının yeniden getirilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer” Gıda milli güvenlik kadar önemlidir. Savaşların yaygınlaştığı, kuraklığın oluştuğu, mevsimsel değişimlerin yaşandığı bu süreçte üretimle ilgili sorunların yanı sıra tüketim ile ilgili sorunların da ortaya çıktığı görülmektedir. Bunun bir nedeni de ülkemize gelen 10 milyon civarındaki göçün gıda işletmelerinde, restoranlarda turizm işletmelerinde çalışıyor olmasıdır. Bu kişilerin sağlıkları  orada tüketici olan herkesi ilgilendiriyor. ekonomik anlamdaki sorunlar yanı sıra göçle gelenlerin bedensel anlamda sağlık durumları, tetkik edilmesi ihtiyaçtır. Yokluk ve yoksulluk da hastalıkların bir gerekçesi olarak tanımlanabilir. Onun için muayeneleri ihtiyaçtır. Bu nedenle bir an önce içinde bulunduğumuz koşullarda dikkate alınarak çalışılan alan gıdaya yönelikse üretimde çalışanlara yeniden 1930 yılında yürürlükte olan uygulama tekrar getirilmelidir. Sağlıklı bir ürün aldığınızı varsayarak ya da sağlıklı bir ürün size sunulduğunu düşünerek, hiç ummadığınız bir biçimde kendi paranızla bir hastalığı da satın alma olasılığı yüksektir. Fırın gibi, lokanta gibi, restoran gibi umuma açık insanların üretimin içinde olduğu yerleri mutlak suretle düzenlemeler  ihtiyaçtır. Ne olacak dememeli; sorun oluşmadan bu süreci doğru yönetmek gerekir” dedi.

Kaynak : istanbulgerceği.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları