loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'de İl Başkanları yetki ve görevlerini biliyor mu?

CHP'de İl Başkanları yetki ve görevlerini biliyor mu?
Tarih: 25.12.2015 - 23:28
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi, Kurultay takvimi çerçevesinde, hafta başında tüm il kongrelerini tamamlayarak, 16-17 Ocak'ta Ankara'da 35. Olağan Kurultayına gidecek.

Cumhuriyet Halk Partisi, Kurultay takvimi çerçevesinde, hafta başında tüm il kongrelerini tamamlayarak, 16-17 Ocak'ta Ankara'da 35. Olağan Kurultayına gidecek.

Genel seçim nedeniyle ertelenen kurultay takvimi 3 Kasım Salı günü başladı.

Yapılan Mahalle Delege seçimleri ardından gerçekleştirilen İlçe Seçimleri sonucunda ortaya çıkan delege yapısı şimdi İl Başkanı ve Yönetim Kurullarını belirliyor.

90 yıllık bir tarihe sahip olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu gücü olan parti son yıllarda içine girdiği kimlik bunalımı sebebiyle tüm yapıları ile yenilenmeye ve değişime olan ihtiyacını dile getiriyor.

Kurultay sürecinde aday olan Cumhuriyet Halk Parti üyeleri için parti tüzüğünde belirtilen; alacakları görev ve yetkilerini yapılacak seçimler öncesi hatırlatmak adına sizlerle paylaşıyoruz.

''CHP Tüzüğü'nde İl Başkanı ve İl Yönetim Kurulu''

''İL BAŞKANI

İl başkanı, il kongresince gizli oyla seçilir. İl çevresinde Partinin temsilcisidir. İl yönetim kuruluna, il ya da büyükşehir belediye meclisi grubuna, il genel meclisi grubuna başkanlık eder. 

İl başkanı, il yönetim kurulunun, ilçe yönetim kurulunun, il ya da büyükşehir belediye meclisi grubunun, il genel meclisi grubunun, il düzeyinde kurulmuş çalışma gruplarının kanun ve Tüzükle belirlenen veya Parti organlarınca verilen görevleri yerine getirmeleri için uyumlu ve verimli çalışmalarını sağlar. 

Başkanı olduğu ilin çevresindeki ilçelerin ekonomik, sosyal ve yöresel sorunlarını inceler. Bunların çözümüne yardımcı olur. İlçe başkanlarıyla düzenli olarak toplanır. Parti örgütüyle, meslek ve sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, yaygın ve yerel basınla ilişkileri sağlıklı tutar; onların sorunlarıyla ilgilenir; çözümlerine
katkıda bulunur; bu kuruluşlarda görevli Partililerle işbirliği yaparak başarılı olmalarına yardımcı olur. 

İl başkanı, belediye çalışmalarında etkinlik ve başarı sağlamak için Partili belediye başkanlarıyla sürekli ilişki içinde olur. 

İl başkanı, il çevresindeki il genel meclisi grubunu, belediye meclisleri gruplarını ve Partili belediye başkanlarını, çalışmaları yönlendirmek değerlendirmek ve eşgüdüm sağlamak amacıyla
ayrı ayrı ya da birlikte toplantılara çağırabilir. 

İL YÖNETİM KURULU

İl yönetim kurulu, il başkanı ile, 

a. Nüfusu 1.000.000’a kadar olan illerde yirmi (20) üyeden,

b. Nüfusu 1.000.000 - 2.000.000 (2.000.000 dahil) arasında olan illerde yirmi dört (24) üyeden

c. Nüfusu 2.000.000 - 10.000.000 (10.000.000 dahil) arasında olan illerde otuz (30) üyeden,

d. Nüfusu 10.000.000’u aşan illerde kırk (40) üyeden oluşur. Parti Meclisi, ilin talebiyle, ilçenin üye, nüfus ve partili seçmen sayılarını da dikkate alarak yukarıda belirtilen yönetim kurulu sayılarını yarı oranında arttırabilir. 

İl yönetim kurulu üyeleri ile bu üyelerin sayısı kadar yedek üye, il kongresinde gizli oyla ve aldıkları oy sırasına göre seçilirler. Üyeliklerde boşalma olduğunda, cinsiyet kotası gözetilerek yedek üyeler sıra ile göreve getirilir. İkinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile eşler aynı kurulda bulunamazlar. 

Birden çok kurulda üye olunamaz. 

İl Başkanı, il yönetim kurulu üyeleri arasından yeteri kadar başkan yardımcısı belirler. Başkan yardımcıları, başkan tarafından görevden alınabileceği gibi, kurul üyelerinin üçte birinin yazılı önerisiyle üye tam sayısının 2/3’ünün güvensizlik oyuyla görevden uzaklaştırılabilirler. İl yönetim kurulu, üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının yarıdan bir fazlasının oyuyla bir il sekreteri, bir sayman, bir eğitim sekreteri ve bir bilişim sorumlusu seçer. İl sekreteri, sayman, eğitim sekreteri ve bilişim sorumlusu, kurul üyelerinin 1/3’ünün yazılı önerisi üzerine ve üye tam sayısının 2/3’ünün güvensizlik oyuyla görevden uzaklaştırılabilir. 

İl başkanının yokluğunda, belirlediği il başkan yardımcısı ona vekalet eder. İl başkanı, istifa eden, görevden alınan veya değiştirilen il başkan yardımcısının yerine, yönetim kurulu üyeleri arasından atama yapar. Görev dağılımı, Genel Merkeze bildirilir; ilçe başkanlıklarına, partili belediye başkanlarına, belediye meclis ve il genel meclisi gruplarına bilgi verilir. 

İl yönetim kurulları en az iki haftada bir önceden belirlenmiş gün ve saatte, çağrı yapılmaksızın olağan olarak toplanır. Gerekli hallerde çağrılı olarak olağanüstü toplantı da yapılabilir. Toplantılara kadın ve gençlik kolları başkanları da katılır, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir; ancak oy kullanamazlar. 

Birbirini izleyen üç olağan toplantıya özürsüz olarak katılmayan üyenin kurul üyeliği düşer. Üyeliğin düştüğünü tesbit eden karara karşı bir üst yönetim organına itiraz edilebilir. 

Geçerli ve kabul edilebilir bir mazereti olmadan üst üste üç olağan toplantısını yapmayan il başkanı ile il yönetim kurulunun düşmüş sayılmasına Merkez Yönetim Kurulunca karar verilebilir. 

İl yönetim kurulları, her iki ayda bir ayın ilk toplantı gününde genişletilmiş olarak toplanır. Bu toplantıya yönetmelikte belirlenen doğal üyeler de katılır. Doğal üyeler konuşabilir, ama oy kullanamazlar. Genişletilmiş toplantıda ülke ve yöre sorunları ile parti politikaları görüşülerek değerlendirmeler yapılır, öneriler geliştirilir. Toplantıda görüşülen konular ve somut öneriler bir rapor halinde genel merkeze gönderilir.

İL YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ

İl yönetim kurulu, il çevresinde partinin başarısı ve amaçlarının gerçekleştirilmesi için yapılacak çalışmaları düzenlemekle ve yürütmekle yükümlüdür.

Bu amaçla;

a. Partinin ilkelerini, amaçlarını, Programını, politikalarını ve görüşlerini halka beğendirmek ve benimsetmek için çalışır. Bunlara ve Partiye karşı yapılabilecek eleştirileri yanıtlar.

b. Tüzük kurallarını, kongrelerin ve üst yönetim birimlerinin kararlarını uygular; il düzeyinde oluşturulan çalışma
gruplarının, ilçe örgütlerinin, il ya da büyükşehir belediye meclisi grubunun ve il genel meclisi grubunun çalışmalarını,
yılda en az bir kez ilçe örgütlerinin hesaplarını denetler.

c. Diğer partilerin çalışmalarını izler. 

d. İl düzeyinde ve ilçelerde sürdürülecek eğitim çalışmalarını programlayarak gerçekleştirir ve denetler.

e. Bütün seçimlerde, parti adaylarının kazanmasını sağlamak için il düzeyinde ve ilçelerde gerekli çalışmaları yapar ve yaptırır. Seçim çalışmalarını denetler. Seçimlerle ilgili yasal görevlerini zamanında ve eksiksiz yerine getirir.

f. İl çevresinin genel anlamdaki ekonomik, sosyal ve yöresel sorunlarını inceler. Bunların çözümüne yardımcı olur. Meslek ve sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, yaygın ve yerel basınla ilişkileri sağlıklı tutar; onların sorunlarıyla ilgilenir; çözümlerine katkıda bulunur; bu kuruluşlarda görevli partililerle işbirliği yaparak başarılı olmalarına yardımcı olur. 

g. İl çevresindeki ekonomik, sosyal ve siyasal olaylarla ilgili bilgileri toplar, değerlendirir ve üst yönetim birimlerine
bildirir.

h. İl çevresinde uygun yerlerde, siyasal, toplumsal ve kültürel nitelikte toplantılar düzenler ve üst yönetimi bilgilendirir.

i. Gerekli gördüğü konularda, araştırma, inceleme ve değerlendirme yapmak üzere, uzmanların ve üyelerin
katılacağı çalışmalar gerçekleştirir. 

j. Partinin gelir kaynaklarını genişletmek ve arttırmak için çalışmalar yapar.

İL YÖNETİMİNDE İŞBÖLÜMÜ

a. İl başkanı, il başkan yardımcılarının görev alanlarını belirler.

b. İl sekreteri, il yönetim kurulu toplantı ve tutanaklarını düzenler, kararları karar defterine geçirir, imza edilmelerini
sağlar. İlin gelen-giden her türlü evrak işlerinden, yazışmalarından ve arşivin düzenlenmesinden sorumludur.

c. İl saymanı, ilin hesap işlerini yürütür; gelir gider işlemlerinin zamanında ve mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlar; Partiye yeterli ve düzenli gelir sağlanmasına çalışır; Partinin demirbaşlarının ve malvarlığının korunmasını gözetir; ilde kayıtlı parti üyelerinin aidatlarının düzenli olarak ödemeleri
için gerekli çalışmaları yapar.

d. İl eğitim sekreteri, parti içi eğitim programının uygulanmasını sağlar, Parti eğitmenlerinin çalışmalarını düzenler. 

e. İl bilişim sorumlusu, bilgi ve iletişim teknolojilerinden en verimli biçimde faydalanılmasını, birimler arasındaki
iletişimin sağlanmasını, bilişim sistemlerinin kesintisiz ve güvenli bir biçimde kullanılmasını sağlar.''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları