CHP'den bütçeden tarım desteğinin artırılması için kanun teklifi
![CHP'den bütçeden tarım desteğinin artırılması için kanun teklifi CHP'den bütçeden tarım desteğinin artırılması için kanun teklifi](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/chpden-butceden-tarim-desteginin-arttirilmasi-icin-1580394952.jpg)
CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan çiftçilere bütçeden verilen tarımsal desteğin yüzde 1'den yüzde 5'e çıkarılması için kanun teklifi verdi.
Tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın yüzde 5'e çıkarılması için kanun teklifi veren CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan teklifinin gerekçesinde "İzlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile 17 yıldır sürekli zarar eden çiftçimiz 3,2 milyon hektar tarım arazisini ekmekten vazgeçmiştir." ifadeleri yer aldı. Tarım alanlarının, tarımsal üretimin, sürekli düştüğüni bu süreçte, en büyük pay aracılara ve sözleşmeli tarımla çiftçiyi taşeronu olarak kullanan büyük şirketler ile ithalatçı firmalara gittiğini belirten Kayan'ın kanun teklifinin gerekçe kısmında şu ifadeler yer aldı:
"2006 tarih ve 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 21. maddesi ile; 2007 yılından itibaren tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin %1’inden az olamayacağı hükmü getirilmesine rağmen, verilen desteğin milli gelire oranı %0,4-0,6 aralığında kalmış ve hiçbir zaman %1 dahi olmamıştır.
İzlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile 17 yıldır sürekli zarar eden çiftçimiz 3,2 milyon hektar tarım arazisini ekmekten vazgeçmiştir.
Ülke koşullarında yetişen ürünler açısından yakın zamana kadar Dünyada tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye, günümüzde fındık, fıstık, üzüm, kayısı ve narenciye dışındaki diğer tarım ürünlerini çeşitli gerekçelerle değişen miktarlarda 125 farklı ülkeden ithal etmektedir.
Çiftçimizin yaptığı işten kar elde edememesi; bitkiyi besleyememekten üretiminin azalmasına, kaliteli ürün elde edememesine ve halkımızın sağlıklı ürün yiyememesine sebep olmaktadır.
Tarım alanlarının, tarımsal üretimin, çiftçi sayısının, kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğü bu süreçte, en büyük pay aracılara ve sözleşmeli tarımla çiftçiyi taşeronu olarak kullanan büyük şirketler ile ithalatçı firmalara gitmektedir. Bu durum, bırakın rekabet edebilmeyi; çiftçinin üretim yapamaz durumuna gelmesine, yoksullaşmasına, üretimden vazgeçmesine, arazisini satmasına, kente göç ederek vasıfsız işsizler yığınına katılmasına, kentlerde artan sorunların yeni ortaklarından biri olmasına yol açmaktadır"
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları