CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, TÜİK'in işsizlik rakamlarını Meclis gündemine taşıdı.
Türkiye’de işsizliğin son 7 ayda katlanarak arttığı, gençlerin istihdam edilemediği ve umutsuzluğa düştüğü vahim bir ekonomik tablo yaşandığını belirten CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, İşsizlik göstergelerindeki hızlı yükseliş, Türkiye ekonomisinin kriz günlerine döndüğünü ortaya koydu.
Türkiye genelinde 15 ve yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi olduğunu, işsizlik oranı yüzde 12.1 seviyesine çıkarken, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14.3’e çıktığını, 15-25 yaş arasındaki işsizlik oranı yüzde 22.6’ya son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştığını hatırlatan Mevlüt Dudu, " 2016 yılının ilk 7 ayında işveren sayısının, ücretli sayısından daha hızlı artması dikkat çekici boyuta ulaşmıştır." dedi.
CHP'li Mevlüt Dudu'nun önergesi şöyle:
"Türkiye’de işsizliğin son 7 ayda katlanarak arttığı, gençlerin istihdam edilemediği ve umutsuzluğa düştüğü vahim bir ekonomik tablo yaşanmaktadır. İşsizlik göstergelerindeki hızlı yükseliş, Türkiye ekonomisinin kriz günlerine döndüğünü ortaya koymaktadır.
Türkiye genelinde 15 ve yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı yüzde 12.1 seviyesine çıkarken, tarım dışı işsizlik oranı yüzde 14.3’e çıkmıştır. Ülkemizin geleceği olan genç nüfusu oluşturan 15-25 yaş arasındaki işsizlik oranı yüzde 22.6’ya çıkarak son beş yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
2016 yılının ilk 7 ayında işveren sayısının, ücretli sayısından daha hızlı artması dikkat çekici boyuta ulaşmıştır. Buna göre Ocak-Temmuz 2016 tarihlerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre ücretsiz aile işçilerinin sayısı yüzde 3.4 azalırken, işveren sayısı yüzde 7, ücretli ve yevmiyelilerin sayısı yüzde 4.1, kendi hesabına çalışan sayısı yüzde 0.9 oranında artmıştır. TİSK; normal koşullara aykırı bu gelişmenin olsa olsa Suriyeli mültecilere kurulan işyerleri ile açıklanabileceğini yorumlamıştır. TÜİK’in bu konuya açıklık getirmesi gerekmektedir. Aynı şekilde hükümetin de Suriyeli mültecilerin açtığı işyeri sayısı, vergi ve sigorta durumlarına ilişkin ayrıntılı bilgiyi kamuoyu ile paylaşması önemlidir.
Türkiye’de gerçek işsizliğin tüm boyutlarıyla incelenmesi, Suriyeli mültecilerin işsizlik ve istihdama etkilerinin araştırılması, işsizliğin ortadan kaldırılması ve İşsizlik Fonu’nun daha etkin kullanımı için çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurularak konunun araştırılmasını arz ederiz."
Vişne Haber Ajansı