CHP'li 20 Belediye Başkanı ortak açıklama yaptı; siyasi iktidar, Kartalkaya yangınında da üç maymunu oynamaktadır!
6 Şubat Depremlerinde, Aladağ’da, Pamukova’da, Soma’da, Amasra’da, Çorlu’da ve birçok şehrimizde binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği facialarda hiçbir sorumluluğu üzerine almayan siyasi iktidar, Kartalkaya yangınında da üç maymunu oynamaktadır.
Basına ve kamuoyuna;
Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve tüm yurdu üzüntüye boğan elim otel yangınında yitirdiğimiz yurttaşlarımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz. Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.
Bir yandan can kayıplarının hüznünü yaşarken, diğer yandan böylesine büyük bir felaketin nedenlerini sorgulamayı ve sorumluların tespit edilerek adaletin sağlanması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak şeffaflık çağrısında bulunuyoruz. Yangının meydana geliş şekli ve ardından yaşanan gelişmeler, Türkiye’deki denetim ve sorumluluk sisteminin daha ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Böyle büyük bir acının ardından asıl sorumluların hesap vermesi gerekirken, olayı çarpıtma çabaları ve siyasi manipülasyonlar, vicdanları yaralamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un başlattığı ve iktidarın kontrolündeki algı ekiplerince sürdürülen iftira kampanyasını üzüntüyle izliyoruz. Bu süreçte Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’ı hedef alan asılsız suçlamaları reddediyor ve Başkanımızın yanında olduğumuzu açıkça ifade ediyoruz.
Bolu’yu sekiz yıl TBMM’de temsil eden ve her iki kişiden birinin oyunu alarak belediye başkanlığına ikinci kez seçilen Tanju Özcan, Bolu halkının güvenine layık, halktan yana hizmet anlayışını kararlılıkla sürdüren, dürüst ve şeffaf bir kamu yöneticisidir. Kendisine yönelik bu haksız saldırıların arkasındaki amacı halkımız gayet net bir şekilde görmektedir.
Yangından haberdar olduğu ilk andan itibaren iki gün boyunca hiç uyumadan müdahale ve kurtarma çalışmalarının başında bulunan Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’a yönelik iktidar tarafından girişilen itibar suikasti ile maalesef olayın asıl failleri gizlenmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle ilgili mevzuat ışığında kamuoyunu aydınlatma ihtiyacı doğmuştur.
Belediye Kanunu uyarınca, il belediye başkanlıkları, büyükşehir belediye başkanlıklarından farklı olarak sadece kendi mücavir alanlarında, bir başka ifadeyle merkez ilçe sınırlarında yetki sahibidir.
Yangının meydana geldiği Kartalkaya alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen Köroğlu Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Bolu Belediyesinin herhangi bir yetki ve sorumluluğunun bulunmadığı alan, 5302 Sayılı İl Özel İdare Kanunu uyarınca Bolu İl Özel İdaresinin yönetiminde olup, söz konusu kanunun Acil Durum Planlamasını düzenleyen 69. Maddesinde yangın da dahil olmak üzere acil durum planlamasının yapılması Bolu İl Özel İdaresinin sorumluluğundadır. Ancak kurum ve kuruluşlar, ihtiyaç duydukları yangın yeterlilik belgesi için öncelikle en yakın ilçe belediyesi, eğer yeterli olanak yoksa il belediyesi itfaiyesine dilekçe ile başvurarak ücreti karşılığında inceleme ve rapor talep edebilirler. İl Belediyesi, doğrudan görev ve sorumluluğu olmamasına karşın talep üzerine ilgili alana gider, çalışmasını yapar ve yönetmeliğe uygunluk açısından rapor tanzim eder. Bu işlemden sonraki sorumluluk tamamen raporu talep eden kurum ve kuruluş, raporu belge olarak kabul eden ve kati yetkili olan Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.
Siyasi iktidar olayın sorumluluğundan kaçmak çabasıyla, halkımızın acısını yaşamasına saygı göstermeden manipülasyon çalışmalarına hızla başlamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığının Basın Danışmanı tarafından henüz yurttaşlarımızın cansız bedenleri binadan çıkarılmamışken medyaya servis edilen otele ait yangın yeterlilik belgesi, 2007 yılında AKP tarafından yönetilen Bolu Belediyesince düzenlenmiştir. Bununla birlikte söz konusu belgenin hayatın olağan akışına uygun olmayan biçimde başvuru tarihiyle aynı gün, yani 27 Kasım 2007’de tanzim edildiği görülmektedir. Bir günlük mesai içerisinde dilekçe verilmesi, itfaiye ekiplerinin 45 kilometre uzaklıktaki tesise gidip 12 katlı binayı incelemesi, geri dönüp rapor yazması ve otel yetkililerine teslim etmesi olağandışı görünmektedir. Öte yandan söz konusu belgenin, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca Bakanlar Kuruluna sevk edildiği tarih olan 27 Kasım 2007’den sadece beş gün önce alınmak istenmesi dikkat çekmektedir. Bu durum, yeni yönetmeliğin sorumluluklarından kaçmak için apar topar belge edinme çabasına girildiği ihtimalini akıllara getirmektedir.
Devletin resmi haber kurumu Anadolu Ajansı tarafından Bolu Belediyesini suçlama maksatlı servis edildiği değerlendirilen 2 Ocak 2025 tarihli yangın yeterlilik belgesi, otele değil, otelin kayak merkezinde, bir başka firma tarafından işletilen 70 metrekarelik kafe ve restorana aittir. Yangın bu bölümde değil, otele ait ara kattaki restoranda başlamıştır.
Öte yandan otel, 12 Aralık 2024’te yangın yeterlilik belgesi talebiyle Bolu Belediyesine başvurmuş, itfaiye personeli 16 Aralık’ta denetim gerçekleştirmiş, otelin yangın önlemleri kapsamındaki dokuz kriterden sekizinin uygunsuz olduğu raporlanmıştır. 24 Aralık 2024’te belediyeye ikinci bir başvuru yapan otel, yeni bir dilekçeyle belge talebini iptal etmek istediğini belirtmiştir. Bolu Belediyesi, 25 Aralık 2024’te otele cevaben tanzim ettiği yazı ile talebin iptalini gerçekleştirmiştir.
İktidar tarafından yürütülen algı operasyonu, otel için tanzim edilen “uygun değildir” belgesini yok sayıp 70 metrekarelik kafeye verilen “uygundur” raporu üzerinden kamuoyunda kafa karışıklığı yaratma üzerine kurgulanmaktadır. Yandaş basının tüm unsurları, tek bir ağızdan, “yangında Bolu Belediyesi İtfaiyesinin sorumluluğu varmış” gibi bir algı oluşturma çabasına girmiştir. İtibar suikastine dönüşen bu tablonun arkasındaki amaç, denetim konusunda tek yetkili olan Kültür ve Turizm Bakanlığının sorumluluğunu perdelemektir.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangından sonra yaptığı açıklamalarda olayın tüm yönleriyle araştırılacağı ve gerçek suçluların tespiti konusunda devletin tüm gücüyle çalışacağını belirtmesine karşın kamuoyunda sanki “suçlu Bolu Belediyesi ve bürokratlarıymış” yönünde bir algı oluşturma çabası halen sürmektedir. İktidar tarafından oluşturulan mevzuat ve ilgili Bakanlığa verilmiş yetkiler ortadayken uygulanmak istenen bu kirli planı kabul etmemiz mümkün değildir. Bolu Belediye Başkanımız ve bürokratlarının yetkileri olmadığı bir alanda yaşanan facia sonrası iktidar unsurlarını korumak için kurban edilmeye çalışılması, ne hukukla ne ahlakla ne de etikle açıklanabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2007’de çıkardığı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile konaklama amaçlı yapılarda alınması gereken yangın önlemlerini belirlemiştir. Buna karşın Kültür ve Turizm Bakanlığının 12 yıl sonra, 2019’da yürürlüğe giren Turizm İşletmelerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğinde bu önlemlere ilişkin hiçbir düzenlemeye yer verilmemiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığının yangın konusundaki bazı muğlak düzenlemeleri, ancak 2023 yılında, yani 16 yıl sonra yönetmeliğe eklemiştir. Bakanlığın otellerdeki yangın riskini 16 yıl sonra hatırlamış olması, ülkemizdeki turizm tesislerinde konaklayan yurttaşlarımızın can güvenliğinin akla geldikçe yapılan düzenlemeler ve baştan savma mevzuatlara emanet olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
Bakan Ersoy ile yangının yaşandığı otelin sahibi Halit Ergül’ün, Bakanlığın iştiraki olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın yönetim kurulunda birlikte görev yapması ve Bakan Ersoy’un sahibi olduğu turizm şirketinin, söz konusu otele “Şirketin önerisi” başlığı altında komisyon karşılığı rezervasyon alıyor olması da açıklamaya muhtaç olan ilişkilerdir.
Bakan Ersoy, otelin önünde yapmış olduğu açıklamada, Bakanlığın 2021 ve 2024’te denetim yaptığını ve belediyeden alınan yangın yeterlilik raporunun bulunduğunu ifade etmiştir. Tesisin turizm işletme belgesini faal tutan söz konusu denetimde uyguladığı puantaj tablosu ile denetim sonrası yazılan raporların şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Bakanlık tarafından basına servis edilen 2007 tarihli yangın yeterlilik belgesi haricinde bir belge yoksa, otelin 2021 ve 2024 yılında bakanlığın tek söz sahibi olduğu denetimlerden nasıl geçtiği konusu kamuoyunca merak edilmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu’daki faciadan bir ay önce, 22 Aralık 2024’te Turizm İşletmelerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapmış, Yönetmelikteki “Acil durum eylem planı” uygulamasına ilişkin cümleleri yürürlükten kaldırmıştır. Bu düzenlemenin hangi gerekçeyle yapılmış olduğu konusu da açıklamaya muhtaçtır.
İktidarın, siyasi kaygılarla yaptığı “yerelde merkezileşme” düzenlemeleri, yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarını ellerinden almakta ancak buralarda oluşan boşluklar merkezi yönetimce doldurulamamaktadır. Siyasi istikbal kaygısı, devletin idari bütünlüğünün önüne konulmaktadır. Ortada bu kadar çok belirsizlik ve yanıt bekleyen soru varken başta Bakan Ersoy ve Bakanlık bürokratları sessiz kalarak yürütülen algı operasyonunun ardına saklanmak yerine, derhal istifa etmelidir.
Daha önce 6 Şubat Depremlerinde, Aladağ’da, Pamukova’da, Soma’da, Amasra’da, Çorlu’da ve birçok şehrimizde binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği facialarda hiçbir sorumluluğu üzerine almayan siyasi iktidar, Kartalkaya yangınında da üç maymunu oynamaktadır. Bu faciaların unutulacağını sanan ve sorumluların yargılanmayacağını umanlar şunu bilmelidir ki; Halkın iktidarında tüm sorumlular Yüce Türk Adaleti önünde adil ve eşit biçimde hesap verecektir.
Kartalkaya yangın faciasında kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, ailelerine başsağlığı dileklerimizi yineliyoruz. Olayın sorumlularının adalet önünde hesap vermesi için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.
Gökan ZEYBEK
CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden
Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı
Abdurrahman TUTDERE Burcu KÖKSAL
Adıyaman Belediye Başkanı Afyonkarahisar Belediye Başkanı
Turgay SEVİNDİ Faruk DEMİR
Amasya Belediye Başkanı Ardahan Belediye Başkanı
Bilgehan ERDEM Muhammet Rıza YALÇINKAYA
Artvin Belediye Başkanı Bartın Belediye Başkanı
Melek MIZRAK SUBAŞI Ali Orkun ERCENGİZ
Bilecik Belediye Başkanı Burdur Belediye Başkanı
Muharrem ERKEK Filiz GENCAN AKIN
Çanakkale Belediye Başkanı Edirne Belediye Başkanı
Fuat KÖSE Hasan BALTACI
Giresun Belediye Başkanı Kastamonu Belediye Başkanı
Ahmet ÖNAL Selahattin EKİCİOĞLU
Kırıkkale Belediye Başkanı Kırşehir Belediye Başkanı
Hakan BİLECEN Eyüp KAHVECİ
Kilis Belediye Başkanı Kütahya Belediye Başkanı
Metin GÜRBÜZ Özkan YALIM
Sinop Belediye Başkanı Uşak Belediye Başkanı
Mehmet GÜREL Tahsin ERDEM
Yalova Belediye Başkanı Zonguldak Belediye Başkanı
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları