CHP PM üyesi ve Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger Can Ataklı’nın Yazıişleri programına katıldı. Aksünger CHP’nin seçim takip sistemini anlattı.
CHP PM üyesi ve Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger Can Ataklı’nın Yazıişleri programına katıldı. Aksünger CHP’nin seçim takip sistemini anlattı.
CHP’li Aksünger, “Daha önceki seçimlerde partiler vardı. Her parti sandık başında olmak için çaba gösteriyordu. Şimdi Evet ve Hayır cephesi var. Lokomotif olarak seçim güvenliği bizim sırtımızda görünüyor” dedi.
Aksünger’in açıklamalarından bazıları şöyle:
“Bu bir seçim değil referandum. Temelde 7 Haziran ve 1 Kasım’a göre daha rahat gibi görünüyor. Ama hiç öyle değil. Sıkıntılı geçecektir. Daha önceki seçimlerde partiler vardı. Her parti sandık başında olmak için çaba gösteriyordu. Şimdi Evet ve Hayır cephesi var. Lokomotif olarak seçim güvenliği bizim sırtımızda görünüyor. Toplum hatta partiler ikiye bölünmüş durumda. STK’ler var. Özellikle 2014 yerel seçimleri, insanların kafasındaki en büyük soru işareti olan seçimlerden biriydi.
Seçim güvenliğini sadece sandık güvenliği sanıyoruz.
(CHP’nin seçim takip sistemi) Sistem, 957 ilçe ve 81 ilde online olarak takip ediliyor. 1 seçmen 4-5 seçim boyunca nereye gidip geliyor takip edebiliyoruz. Türkiye’de işi takip edebilecek olan refleks bizde mevcut. En korkulu kitle de bizde, en çok ihtimam göstermesi gereken de biziz.
-YSK seçmen listelerini partilere veriyor. 15 Ocak’ta liste aldığımızda 1 Kasım’daki seçimle 15 Ocak arasında seçmen listeleri önümüze geliyor.
1 milyon 880 bin 18 yaşını doldurmuş yeni seçmen var. Burada askere alınanlar, vefat edenler, seçmen vasfını yitirmiş olanlar ve hükümlüler oy kullanamıyor. Toplamda 1 milyon 236 bin artış var. Bir sürü insan seçmen listesinden kaybolmuş görünüyor.
Seçmenin bir kısmı da kendisini ikamet olarak yazdırmıyor. Bunlar borçlular. Çok ciddi bir artış var bu durumda. Bu verileri alıyoruz 957 ilçemizde online olarak görünüyor.
Seçim güvenliği seçmeni tanımlamakla başlıyor.
18 Şubat’ta askıya çıkacak olan listeler bize 16 Şubat’ta geliyor. Bunlara bakınca görüyoruz, 16 bin 961 kişi ülkeyi terk etmiş. Önceden giden ve gelen birbirini tutardı. Bunların hepsi vasıflı kitle. Beyin göçü yaşanıyor.
Sadece kendi oyumuza çıkmaktansa her oya sahip çıkmalıyız. Seçimde tehlikelerden birisi Güneydoğuyla ilgili. Doğudan bir arkadaşımız geldi. Seçim kurulunun başındaki kişi şu 3-4 köyü ilçeye alacağız demiş. O sandıklarda AKP ve CHP oyu yok, HDP oyu var. Arkadaşımız da ‘O köyde bu sandığın güvenliği sağlamıyorsan vatandaşın oradan ilçeye gelirken güvenliğini sağlayacaksın?’ diyor.
-Referandumda 167 bin sandık olacak. 12 Mart itibariyle sandıklarda oy kullanacaklar belli olacak. Seçim takip sistemimiz var. Tabletlerde, PC’lerde mobil uygulamaları var.
Seçim doğuda 4’te batıda 5’te kapanacak. Seçim yasakları da var. O arada YSK ile ilgili verileri örgütlerimiz sisteme giriyor. 19.30- 20.00 gibi genel bir tablo görüyoruz. YSK de verileri giriyor bu arada. YSK’nin 2 dakikada bir girdikleri tutanaklar akıyor. Takip sistemimizde 150 kişilik bir ekip var. 3 büyük il haricinde diğer illeri bölüşüyorlar. 3 büyük ili ayrı bir ekip paylaşıyor. YSK’den veri gelince rakamlar karşılaştırılıyor.
YSK’de temsilci arkadaşlarımız var. Tasnifleri arkadaşlarımız denetler.
-Bize gelen son seçme listeleri üzerinden tarama yaptık 14 bin 90 kişi Suriye doğumlu olarak listelerde gözüküyor. Arkada bekleyen 1,5 milyon kişi var.