CHP'li Barut’tan mısır üreticisine destek çağrısı
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, mısır taban fiyatının en az 98 kuruş olması gerektiğini belirterek üreticilerin her zaman desteklenmesini istedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye mısır üretiminin yüzde 25’inden fazlasını karşılayan Adana’da çiftçilerin mısır taban fiyatının 98 kuruş olarak açıklanmasını beklediğini söyledi.
‘ÜRETİCİLER FİYAT BEKLİYOR
Ağustos ayı ortalarından itibaren hasadına başlanacak mısırla ilgili üreticilerin taleplerini ve sorunlarını değerlendiren CHP Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'nın çok önemli bir mısır üretim bölgesi olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan ve çiftçilik de yapan Ayhan Barut, “Türkiye mısır üretiminin yüzde 25’inden fazlasının sağlandığı, erken hasat avantajı bulunan Adana’da mısır üreticileri yüksek maliyetler nedeniyle oldukça büyük sorunlar yaşıyor. Üreticilerimiz çok kısa bir sürede başlayacak mısır hasadı dolayısıyla zarar etmeyecekleri bir fiyat açıklanmasını bekliyor” dedi.
MALİYET KALEMLERİNİ PAYLAŞTI
Yaklaşan mısır hasadıyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Adana Tahıl Üreticileri Birliği’nin mısır üretim maliyeti hesabını paylaşan Ayhan Barut, “Meslek odalarımız ve üretici birliğimiz tarafından tarla kirasından sulama bedeline, tohum, gübre ve mazot maliyetlerine kadar en ince ayrıntısına dek yapılan maliyet hesabına göre mısır kilogram fiyatının en az 98 kuruş olması gerektiği ortadadır. Mısırda dışa bağımlılığın azaltılması ve üretimin teşvik edilmesi için mısır üreticilerinin daha çok desteğe ihtiyacı vardır” diye konuştu.
‘ARADAKİ FARK ÇİFTÇİYE ÖDENSİN’
Başta Adana olmak üzere Çukurova Bölgesi'nin çok önemli bir mısır üretim bölgesi olduğunu aktaran CHP Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Bugünlerde 1 kilogram mısırın satış fiyatı 70-75 kuruş civarında seyrediyor. Mısır üretim maliyeti ise yapılan çalışmalarda da görüleceği üzere üretici karı içerisinde 98 kuruştan aşağıya değildir. İşte bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alım fiyatını üretici karını da düşünerek belirlemeli. Çünkü Adana’da erkenci mısır üretimi çok yaygın. Ülkemizin mısır ihtiyacı gözetilerek üreticilerin daha çok desteklenmesi gerekiyor. Üreticilerimiz, maliyetleri düşünerek mısır taban fiyatının en az 98 kuruş olmasını istiyor ve bekliyor. Çiftçilerimizin zarar etmemesi için bu talebin dikkate alınması gerekiyor. Piyasada oluşacak fiyat ile olması gereken fiyat arasında meydana gelebilecek fark ise çiftçilerimize prim farkı yansıtılmalıdır. Çiftçimiz üretip desteklenirse ülkemizin daha çok kalkınacağı ve gelişeceği unutulmamalıdır. Ülkemizin mısır açığı dikkate alındığında mısır üretim kalitesi ve iyi rekolteye rağmen istenilen 98 kuruş verilmezse yine önümüzdeki yıl mısır ithalatının gündeme geleceği bilinmelidir.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları