CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı öğrenci evlerinde uygulanması istenilen 'Öğretmen Sohbetleri Projesi' adlı uygulamayı Meclis gündemine taşıdı.
CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı öğrenci evlerinde uygulanması istenilen “Öğretmen Sohbetleri Projesi” adlı uygulamayı Meclis gündemine taşıdı.
AMAÇ AKP’YE OY POTANSİYELİ SAĞLAMAK MIDIR?
CHP’li Baydar, yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinden uygun olanlarla 10’ar kişilik öğrenci grupları halinde evlerde örgün öğretim saatleri dışında yapılacak olan ev sohbetlerinin AKP’ye oy potansiyeli sağlamak amacıyla mı yapıldığını sordu.
MİLLİ EĞİTİM VAKIFLARA, DERNEKLERE Mİ TESLİM EDİLECEKTİR?
Metin Lütfi Baydar, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu uygulamasının, Medeniyet Yolcuları Vakfı’nın 3 yıldır uyguladığı sistemle neredeyse birebir örtüştüğünü, konuların dahi vakfın sitesindeki konularla aynı olduğunu belirterek, Milli Eğitim vakıflara mı teslim edilmek istenmektedir? sorusunu yöneltti.
FETÖ’DE EVLERE DİNİ SOHBETLER ADI ALTINDA EVLERE NÜFUZ ETMİŞTİ
CHP’li Baydar önergesinde , “FETÖ’nün dini sohbetler adı altında evlere nüfuz ettiği ve AKP döneminde devlet kuruluşlarına iyice yerleştiği düşünüldüğünde söz konusu bu uygulamanın da benzer tehlikelere yol açabileceği ihtimali göz önüne alınmış mıdır?” sorusuna da yanıt aradı.
CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın önergesinin tam metni şöyle:
İstanbul Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan’ın talimatıyla “Öğretmen Sohbetleri Projesi” adı altında çocuklara Cumhuriyet’in ilk dönemini düşmanca gösteren içerikler ile evde dini sohbet uygulaması başlatıldığı; evde dini sohbetlerde kullanılacak konuların ise MEB onaylı ders kitapları yerine “Medeniyet Yolcuları Vakfı” adı altında bir vakfın materyalleri kullanılma kararı alındığı bilgileri basında yer almıştır.
Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara göndermiş olduğu yazıda, “2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren Müdürlüğümüz Din Öğretimi Şubesi tarafından öğrencilerimizin örgün öğretim saatleri dışında milli ve manevi değerlerle mücehhez nesillerin yetişmesine katkı sağlamak, okul derslerine ilgilerini artırmak eksiklerini gidermek amacıyla öğretmenler tarafından 10'ar kişilik öğrenci gruplarıyla mümkünse evde sohbetleri şeklinde, mümkün değilse belirlenen bir mekanda, planlanan konu başlıkları altında öğretmen riyasetinde haftalık bir saatlik belirlenen konuların işlenmesine yönelik çalışma yapılacaktır.
Çalışmanın yürütülmesi ile ilgili okul idaresi tarafından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinden uygun olanlarla görüşülmesi ve çalışmaya başlanılması gerekir. Çalışmanın yürütülmesinde gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle rica ederim.” İfadeleri yer almıştır.
Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün internet sitesinde yüklü bulunan haftalık konuların Medeniyet Yolcuları Vakfı’nda yer alan konularla aynı olduğu ve konuların söz konusu vakıftan alındığı çok açıktır. Evde dini sohbetlerle anlatılacak konular, 28 ünite kapsamında iman, ibadet, 15 Temmuz, siyer gibi ünite adlarından oluşmaktadır.
Medeniyet Yolcuları Vakfı tarafından sohbet projesinin son üç yıldır uygulandığı anlaşılmıştır. Söz konusu vakfın internet sitesinde yer alan “hakkında” başlığı altındaki amaç ile Maltepe İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği resmi yazıdaki sohbet projesinin amacı da birebir örtüşmektedir. AKP’li Sancaktepe Belediyesi Başkanı İsmail Erdem yönettiği Vakıf, üç yılda 424 eğitimci, 4 bin 275 öğrenciye ulaştığını duyururken, MEB desteği ile Maltepe ilçesinde eğitim gören 70 bin öğrenci vakıf eğitiminin yeni hedefi haline gelmiştir.
Bu çerçevede;
1- Milli Eğitimimizi yurt dışında Türkiye Maarif Vakfı’na teslim ettikten sonra, yurt içerisinde de protokol imzaladığınız adı cinsel istismar davalarına karışan Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Birlik Vakfı, KADEM Derneği ile birlikte Medeniyet Yolcuları Vakfı’na mı teslim edilmek istenilmektedir?
2- Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara göndermiş olduğu resmi yazıda, evde yapılacak olan dini sohbetlerin amacı, “okul saatleri dışında milli ve manevi değerlerle mücehhez nesillerin yetişmesine katkı sağlamak” olarak ifade edildiği dikkate alındığında; son 15 yıllık AKP İktidarında halkımızın milli ve manevi değerlerinde bir çöküş gözlendiği için mi söz konusu uygulamaya karar verilmiştir?
3- Çocuklarımızın milli ve manevi değerlerini öğrenmesi ve onlara sahip çıkması okullarımızdaki eğitim –öğretim sürecinde verilmesi zor olan konular mıdır?
4- Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara göndermiş olduğu yazıdaki sohbet projesinin amacı ile Medeniyet Yolcuları Vakfı sitesinde yer alan “Hakkımızda” başlığının adı altında yer alan amaç ile aynı olması bir tesadüf müdür?
5- Evlerde dini sohbet uygulamasının amacı, çocuklarımızı milli ve manevi duygularla donatmak mı yoksa ileride AKP’ye oy potansiyeli mi sağlamaktır?
6- FETÖ’nün dini sohbetler adı altında evlere nüfuz ettiği ve AKP döneminde devlet kuruluşlarına iyice yerleştiği düşünüldüğünde söz konusu bu uygulamanın da benzer tehlikelere yol açabileceği ihtimali göz önüne alınmış mıdır?
7- “Öğretmen Sohbetleri projesi” uygulamasına, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Altını çiziyorum; modern, dindar bir gençlikten bahsediyorum. Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin, kalbinin davacısı bir gençlikten bahsediyorum” sözleri mi referans olmuştur?
8- “Öğretmen Sohbetleri Projesi” adı altında görevlendirilecek olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine ücret ödenecek midir? Ödenecekse bu ücret hangi kalem altında kaç TL olacaktır?
Vişne Haber Ajansı