CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde hem gelir, hem de tanıtım açısından büyük önem taşıyan kongre turizminin seyahat uyarıları ve sigorta şirketlerinin tutumu nedeniyle 'sıfır' düzeyine geldiğini belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde hem gelir, hem de tanıtım açısından büyük önem taşıyan kongre turizminin seyahat uyarıları ve sigorta şirketlerinin tutumu nedeniyle “sıfır” düzeyine geldiğini belirterek, “Türkiye’ye 2.5 milyar dolar düzeyinde gelir sağlayan kongre turizminin, OHAL nedeniyle ağır bir darbe yemiş durumdadır” dedi. Budak, Bakan Kurtulmuş’a “Milyarlarca dolarlık kayıp ve binlerce turizm emekçisini işsiz bırakan sürecin durdurulması için Bakanlığınız, ne zaman harekete geçecektir?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, hem gelir hem de tanıtım açısından ciddi önem taşıyan kongre turizmi, sıfır düzeyine indiğini kaydetti. 2020 yılına kadar büyük kongrelerin tamamının kaybedildiği, Türkiye’ye yönelik yeni hiçbir talep gelmediği, ayrıca sigorta şirketlerinin de OHAL nedeniyle Türkiye’yi büyük çaplı organizasyonlarda kapsam dışı bıraktığını belirten Budak, “Bu tablo; Türkiye’ye 2.5 milyar dolar düzeyinde gelir sağlayan kongre turizminin, OHAL nedeniyle ağır bir darbe yediğini ortaya koymaktadır. ‘OHAL altında bir Türkiye ‘imajıyla; Türkiye için stratejik sektör olan turizmin bir arada götürülmesi, hem kongre turizmi hem de Avrupa pazarında yaşanılan kayıpların telafisi mümkün görünmemektedir” dedi.
TÜRKİYE’YE SİGORTA YOK
Kongre turizmi iptalleri ile ilgili Bakanlığınız bir inceleme yapıp yapmadığı ve hangi sonuçlara ulaşıldığı konusunda bilgi isteyen Budak, “2016-2020 dönemi için daha önce planlanan kaç kongre iptal edilmiştir? 2017-2020 döneminde Türkiye’de düzenlenecek uluslararası kongre var mıdır? Bunlar hangileridir ve ne zaman, hangi şehirlerde düzenlenecektir?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:
“Türkiye’ye yönelik seyahat uyarıları yapan ülkelerle ilgili olarak Bakanlığınız hangi tarihlerde girişimde bulunmuş ve ne yanıt almıştır? Benzer şekilde sigorta şirketleri ile ilgili bir görüşme yapılmış mıdır?
Bakanlığınız, ‘OHAL altında bir Türkiye imajı’nı turizm için bir sorun olarak görmekte midir? OHAL’in turizme maliyeti ile ilgili bir inceleme yaptıracak mısınız? Milyarlarca dolarlık kayıp ve binlerce turizm emekçisini işsiz bırakan sürecin durdurulması için Bakanlığınız, ne zaman harekete geçecektir?”
Vişne Haber Ajansı