loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Budak: Sanayi sektörü alarm veriyor

CHP'li Budak: Sanayi sektörü alarm veriyor
Tarih: 05.07.2019 - 10:52
Kategori: Ekonomi

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye’de tarımın ardından sanayi sektörünün de üvey evlat haline getirildiğini belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Ekonominin temel dinamiklerinden birisi olan sanayi sektörünün ciddi şekilde kan kaybetmeye başladığının altını çizen Budak, “Tarımın ardından sanayi sektörü de üvey evlat haline geldi. Son göstergeler sektörün ciddi alarm verdiğinin ortaya koyuyor. Ama iktidar ne yapıyor? Sorunları çözmek yerine, bir türlü uygulayamaya koymadıkları iddialı programlar açıklıyorlar” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Çetin Osman Budak, şunları söyledi:

“ TÜİK tarafından son açıklanan verilere göre, 2019 yılı Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 4 gerilerken, Türkiye ekonomisi 2018 yılı 4’üncü çeyreğinde yüzde 3, 2019 yılı 1’inci çeyreğinde yüzde 2.6 oranında küçülmüştür. İhracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı ise sadece yüzde 3.5 seviyesindedir. Bu noktada, ekonomi yönetimi döviz ihtiyacının azaltılması ve katma değerli üretim gerçekleştirilmesi amacıyla yıllar içinde çeşitli defalar ”sanayide yerlileştirme”, “ürün yerlileştirme”, “yerli üretime destek” gibi iddialı program açıklamışlardır. Ancak bu programların ne kadarının hayata geçirildiği ve bunlardan alınan sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmamıştır.”

Budak, önergede Bakan Varank’a şu soruları yöneltti:

“Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ürün yerlileştirme programının meyvelerini vermeye başladığı şeklinde açıklama yapılmıştı. Bu açıklamada geçen ‘yerlileştirme’ programı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni dönemde uygulayacağı yerlileştirme programı arasındaki fark nedir? KOBİ ve girişimciler için 17 Ağustos 2018’de açıklanan 16 maddelik destek paketinin 1’inci maddesinde yer alan ‘ithal 2739 ürünün incelenmesi sonucu minimum 30 milyar dolara karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi’ çalışmaları ne aşamadadır? 2019 yılı Mart ayında Bakanlığınızın yaptığı ‘En öncelikli yapısal reformumuz ürün yerlileştirme programı olacak. Ara malı ithalatını azaltarak yerli üretimin teknoloji yoğunluğunu, uluslar arası pazara entegre bir biçimde daha da artırmayı amaçlıyoruz’ açıklamasında geçen ürün yerlileştirme programı çalışmalarına başlanmış mıdır? Başlandıysa hangi aşamaya gelinmiştir? Alınan sonuçlar nelerdir? İleri teknoloji ürünlerinin toplam ihracat içinde yüzde 3.4’e gerileyen payının yükseltilmesi öngörülmekte midir? Bunun için nasıl bir program uygulanacaktır?”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları