CHP'li Cavit Arı, Otobüs esnafına 'Ücretsiz Seyahat Kapsamında' Ağustos ayından itibaren uygulanacak yeni gelir desteğinin arttırılması için soru önergesi verdi
CHP'li Cavit Arı; 'Otobüs esnafının yaşadığı mağduriyetin önlenmesine yönelik destek ödemesi, rakamları en az 15.000 TL’ye yükselmeli ve zararları telafi edilmeli.'
Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Cavit Arı, özel halk otobüsü esnafının sorunlarını TBMM gündeme taşıdı. Arı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ücretsiz Seyahat Kapsamında" Ağustos ayından itibaren uygulanacak olan yeni gelir desteği ödemesine tepki gösterdi.
CHP'li Arı konuyla ilgili cevaplaması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın cevaplaması için soru önergesi verdi.
Arı önergesinde;
“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazileri ücretsiz olarak taşıyan şehir içi özel halk otobüslerine aylık gelir desteği ödemesi Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel ulaşım aracı için aylık 2250 TL olan destek ödemesi miktarı 3375 TL’ye, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracına ödenen aylık 2992, TL destek 4500 TL’ye, Antalya gibi büyükşehir belediyesi olan diğer illerde ise 2250 TL destek 3375 TL’ye yükseltilmesi çok yetersizdir.
2020 yılı Mart ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüs salgını ülkemizde zaten yaşamakta olduğumuz ekonomik sıkıntıları daha da ağırlaştırmıştır. Her kesimden esnafı iflas noktasına getiren ekonomik dar boğaz, ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunan şehir içi özel halk otobüsü esnafımızı da ciddi anlamda etkilemiştir.
Bugün Türkiye geneli tüm il ve ilçelerde faaliyet gösteren 28 bin 100 Özel Halk Otobüsü bulunmaktadır. Özellikle toplu taşıma özel tüketim değil insanların zorunlu ihtiyaçlarından biridir. Salgın dönemi, artan maliyetler, son dönemde akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında yapılan düzenlemeler neticesinde kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseltilmesi ve bu zamların tüm gider kalemlerine yansıması toplu taşımayı özel sektör açısından sürdürülemez hale getirmiştir.
Esnafın azalan gelirlerine karşın sürekli artan girdi maliyetlerine bir de bakanlık tarafından yapılan gelir desteği ödemelerinin yetersiz kalması eklenince esnafımızın dayanacak gücü kalmamıştır.
Antalya ilimizde bir otobüs aylık yolcu taşıma süreci içerisinde bu sayıda geçerli ücret üzerinden, ücretli olarak taşımış olsaydı 24.214.00 TL para alacaktı. İndirimli olarak taşımış olsaydı 21.184.00 TL alacaktı. Ancak yukarıda izah edildiği gibi otobüs esnafına sadece 3.375 destek verilmektedir.
Son yapılan zamlarla beraber normal yolcu ücretinin 15 TL olduğu dikkate alınır ise Antalya ilimizde bir otobüs aylık yolcu taşıma süreci içerisinde ücretsiz yolcularını ücretli veya indirimli taşımış olsaydı 36.000 - 38.000 TL arası ücret alacaktı. Bugün için bakanlığınızın vermiş olduğu destek Antalya ve sınıflandırdığınız iller için 3.375 TL’dir. Bugün bu koşullarda desteğin en az 15.000 TL olması gerekmektedir.
Şu anda Türkiye genelinde ücretsiz taşımanın oranı yüzde 40’lara kadar ulaşmıştır. Buradan hareketle vatandaşlarımızı sıkıntıya sokmadan ve mağduriyete yol açmadan, on binlerce ailenin geçim kaynağı ve mesleği olan bu sektörün de yok olmasına izin vermemeliyiz. Çünkü çözüm bulunmadığı takdirde bırakın ücretsiz taşıma yapmayı yakıt dahi alamayacak olan esnaflarımız zaten çalışamayacaktır” diyerek sorunları önergeyle dile getiren Cavit Arı; otobüsçü esnafımızın yaşadığı mağduriyetin önlenmesine yönelik destek ödemesi, rakamlarının en az 15.000 TL’ye yükseltilmesi gerektiğini, mağduriyetlerin yaşanmaması ve zararlarının telafisine yönelik vakit kaybetmeden bakanlıkça çalışma yapılması gerekmektedir.” dedi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları