loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Emir’den, doğalgazda KDV’nin düşürülmesi için yasa teklifi

CHP’li Emir’den, doğalgazda KDV’nin düşürülmesi için yasa teklifi
Tarih: 03.02.2016 - 15:29
Kategori: Sendika

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, doğalgazın temel ihtiyaç haline dönüştüğünü; aile bütçelerinde önemli bir kalem olduğunu ifade ederek, konutlara teslim edilen doğalgaz fiyatlarında KDV'nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi için yasa teklifi verdi

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, doğalgazın temel ihtiyaç haline dönüştüğünü; özellikle de kış aylarında aile bütçelerinde önemli bir kalem olduğunu ifade ederek, konutlara teslim edilen doğalgaz fiyatlarında Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi için yasa teklifi verdi. Emir, “Kış aylarında aile bütçesine en az 350 lira düzeyinde yansıyan doğalgazda KDV’nin indirilmesi Anayasamızın da öngördüğü ‘sosyal devlet’ ilkesinin gereğidir” dedi.

CHP’li Emir, Meclis Başkanlığı’na verdiği yasa teklifinde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmasını önerdi. Yasa teklifinin gerekçesinde, Türkiye’de enerji tüketiminin 31,5’inin karşılandığı doğalgazın yüzde 48'inin elektrik üretiminde, yüzde 25'inin sanayide, yüzde 19'unun konutlarda, geri kalan bölümünün de gübre ve ulaşımda kullanıldığına dikkat çeken Emir, konutlarda doğalgaz abonesi sayısının yıllar itibariyle önemli artış gösterdiğini kaydetti. 2008 yılında 5 milyon civarında olan konutlardaki doğalgaz abone sayısının, 2012 yılında 8 milyon 308 bin, 2015 yılının başı itibariyle 9.5 milyona ulaştığını belirten Emir, yasa teklifi gerekçesinde şöyle dedi:

Doğalgaz yuvaları ısıtmıyor cepleri yakıyor! 

“Vatandaşlarımızın özellikle kış aylarında temel giderlerinden olan ısınma dolayısıyla doğalgaz tüketim giderleri, özellikle alt ve orta gelir grubundaki aileler için önemli bir mali külfet oluşturmaktadır. Havalar soğudukça evlerdeki sıcaklığın ısınabilir düzeyde tutulabilmesi için daha fazla doğalgaz tüketilmesi gerekirken, ekonomik nedenlerden 20-30 TL’lik alınan doğalgaz, hava sıcaklığının eksi 20’leri gördüğü günlerde, orta ayarda yakılan bir kombide en fazla 2.5 gün kullanabilmektedir. Az miktarda alınan doğalgaz için üç gün sonra tekrar doğalgaz satış kuyruğuna girmek zorunda kalan vatandaşın kışın aylık faturası 350 TL’nin altına düşmemektedir. Doğalgaz yuvaları ısıtmıyor cepleri yakıyor.”

“Doğalgaz fiyatları dünya ölçeğinde düşüyor bizde sürekli artışta”

Doğalgaz fiyatlarının ham petrolün varil fiyatı esas alınarak belirlendiği; 2013 yılında 116 dolar olan varil fiyatın bu yıl 28 dolara kadar düştüğünü anımsatan Emir, “Dünya genelinde doğalgaz fiyatları buna bağlı olarak düşerken, Ülkemizde tersi bir seyir izlemekte ve her yıl artış göstermektedir. 2008 yılında 62 lira olan 100 metreküp doğalgazın fiyatı, 2013 yılında 91,5 lira, bu yıl ise 101 lira. Yani 2008 yılında 62 kuruş civarında olan 1 M3 doğalgazın fiyatı 1 lirayı geçmiş durumdadır” dedi.

KDV'nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi ‘sosyal devlet’ gereğidir

CHP’li Emir, bir yandan konutlarda doğalgaz kullanan abone sayısının diğer yandan da doğalgaz fiyatlarının sürekli artmasının, konuyu çok sayıda vatandaş açısından acil çözüm bekleyen bir hale getirdiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Vatandaşların büyük bir çoğunluğunu doğrudan etkileyen sosyal ve ekonomik gelişmeler, özellikle ‘sosyal devlet’ ilkesini benimsemiş ülkelerde, idarenin öncelikle tedbir alması gereken konuların başında gelmektedir. Bu bağlamda, doğalgazın konutlarda kullanımının gittikçe yaygınlaşması ve birim fiyatlarındaki sürekli artışın geniş halk kesimlerini doğrudan etkilemesinin, Anayasamızın ikinci maddesinde ifade edilen ‘sosyal devlet’ ilkesinin gereği önüne geçilmelidir. Bu açıdan konutlara teslim edilen doğalgazdaki yüzde % 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) oranının, % 1’e çekilmesi gerekmektedir.”

Değişiklik

CHP’li Emir’in, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28’inci maddesinde önerdiği değişiklik şöyle:

“Madde 28 – Katma değer vergisi oranı, konutlara doğalgaz teslimleri için %1, bunun dışında vergiye tabi her bir işlem için %10'dur. Bakanlar Kurulu, konutlarda kullanılan doğalgaz hariç, bu oranı, dört katına kadar artırmaya, %1 'e kadar indirmeye, bu oranlar dâhilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları