CHP'li Gaytancıoğlu: İthalata ayrılan kaynağı çiftçiye ayırın
CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, hükümete seslenereki "İthalata ayıracağınız kaynakların çok az bir kısmını çiftçiye ayırsanız ithalat biter, tarımın sanayiye olan katkısı artar. Türkiye pamuğa, soyaya, mısıra, buğdaya, arpaya para vermez; kendi üretir, hem çiftçi hem sanayici kazanır" dedi....
2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporlarının Plan ve Bütçe Komisyon görüşmeleri TBMM’de devam ediyor. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2019 Yılı Bütçe Sunumunda, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuştu.
"İthalata ayrılan kaynağı çiftçiye ayırın"
Konuşmasında tarımın sanayiye ve ekonomiye sağladığı katkıya vurgu yapan Gaytancıoğlu şunları kaydetti:
“Tarımsal üretimin gayrisafi millî hasılaya katkısı yüzde 7-8'lerde. Tarımı ayrıntılı incelediğimizde sanayiye sağladığı ham madde desteği ve girdi sanayisiyle Türkiye ekonomisine yüzde 20'lere varan bir katkı yapıyor. "Tekstil sanayisi." diyorsunuz, ham maddesi pamuk, "Bitkisel yağ sanayisi." diyorsunuz, ham maddesi ayçiçeği, soya "Un sanayisi." diyorsunuz, ham maddesi buğday ve biz bunların hepsini ithal ediyoruz. Tamamını ithal ettiğimizden dolayı, sanayinin Türkiye ekonomisine daha fazla katkı yapmasına yönelik politikaları geliştiremiyorsunuz. Yani Türkiye'deki tarımın potansiyelini değerlendiremiyorsunuz. Hâlbuki nitelikli, gerçekten yerli ve millî bir politika izleseniz bu ürünleri ithal etmezsiniz. 12-13 milyar dolarlık kaynak. İthalata ayıracağınız kaynakların çok az bir kısmını çiftçiye ayırsanız ithalat biter, tarımın sanayiye olan katkısı artar. Türkiye pamuğa, soyaya, mısıra, buğdaya, arpaya para vermez; bunları kendi üretir, hem çiftçi hem sanayici kazanır. Siz de gerçekten yerli ve millî olduğunuzu kanıtlarsınız.”
"50-55 bin kaçak kuyu var"
CHP’li Gaytancıoğlu, “Konya Ovası Projesi çok önemli. GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı. Yani öncelik verilmesi gereken yatırımlardan biri. Çünkü 8 ili kapsıyor. KOP projesinde Akdeniz'e dökülen suların Konya Ovası'nda birleştirilmesi ve Mavi Tünel'le boşa akan 700 milyon metreküp suyun Konya Ovası'na akması söz konusu. Raporda, 2017 yılı sonuna kadar 8,5 milyar lira harcandığı yazıyor. Bu paralar nereye gitmiş? Sunumunuzda bir açıklama yapmadınız. Paraların nereye gittiğini hepimiz biliyoruz. Dünya kadar paramız faize gidiyor. Siz bu projeyi lütfen bir an önce bitirin. Çünkü sulu tarım çok önemli. Siz bu projeyi bitirmediğiniz için çiftçi suyu çıkarabilmek için tam 36 bin tane kaçak kuyu açıyor bölgede. Bu, resmî rakam ama bize gelen bilgilere göre 50-55 bin tane kaçak kuyu var. Türkiye ekonomisine ve sanayisine tarımdan sağlanacak katkıyı artıramıyorsunuz” diye konuştu.
"AVM ülkesi olduk"
“Hükûmetinizin önceliği sürekli müteahhitlik ve inşaat sektörü oluyor, AVM'ler oluyor" diyen Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:
"Son on üç yılda AVM sayısı yüzde 288 artmış, siz parayı yatırımlara değil tüketime ayırmışsınız. Dış borç 480 milyar dolar; insanlar işsiz, yatırım yok, sanayi yok, bacası tüten fabrikalar ya küresel sermayeye geçmiş ya da kapanmış.”
CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a şu soruları yöneltti:
“Keşan Gıda Organize Sanayi Bölgesi, "Her şeyi hazır." denilmesine rağmen neden faaliyete geçmiyor? KOSGEB aracılığıyla KOBİ finansman destek kredi programı kapsamında firmalara verdiğiniz kredilerde geri dönüşler nasıldır? Tarıma dayalı sanayinin Türkiye ekonomisindeki yeri çok önemlidir. Bakanlık olarak tekstil sanayisinde yerli pamuk, bitkisel yağ sanayisinde yerli ayçiçeği ve soya, yem sanayisinde yerli buğday, arpa, mısır, soya üretimine yönelik bir çalışmanız var mıdır? TÜBİTAK ilk kurulduğu yıllarda siz kurumun içine FETÖ'cüleri yerleştirmeden önce Türkiye'nin yüz akıydı. TÜBİTAK bünyesindeki projelerde yerliliği ve millîliği ön plana çıkarmak için yerli tohum ıslah çalışmalarına ne kadar kaynak ayırıyorsunuz? Antarktika Bilimsel Araştırma Programı ve Bilim Üssü Projesi kapsamında somut olarak neler yapılmaktadır?"
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları