loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borcu 5 yıl süreyle ertelenmeli, faizleri tamamen silinmeli

CHP'li Gürer: Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borcu 5 yıl süreyle ertelenmeli, faizleri tamamen silinmeli
Tarih: 05.04.2021 - 12:36
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’li milletvekillerince verilen torba yasada, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin sorunu çözemeyeceğini ve beklentilerden uzak kaldığını söyledi. ...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP Milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin”, çiftçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

TBMM Başkanlığına sunulan teklifle, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle, borçları tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılmış olan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Gürer, “Bu yapılandırma teklifi çiftçilerin beklediği bir yapılandırma değildir. Çünkü getirilen kanun teklifiyle 3 ay içinde Tarım Kredi Kooperatiflerine Başvuranların borçlarının yapılandırılacağı, ilk ödemenin Ekim-2021 tarihinde olmak üzere Ekim-2022 dönemine kadar ödemelerin yapılacağı belirtilmektedir. Burada AKP faizciliğini yine göstermiş, yüzde 12 ila yüzde 18 aralığında faizlerin işletilmesini bu teklifin içine koymuştur. Küçük aile tipi işletmelerin bu kadar yüksek faizi ödemeleri olası değildir. Çiftçilerin beklentisi bu değildir; beklenti 2026 yılına kadar borçların ertelenmesi ve faizlerin tamamının silinmesidir. Ancak AKP’nin getirdiği kanun teklifi faizlerin devam edeceğini gösteriyor” diye konuştu.

2020 yılında çiftçilerin ürünlerinden bekledikleri geliri sağlayamadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu nedenle bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar arttı. Çiftçiler ödeme güçlüğü içine düştüler. Bankalar yapılandırma yapsa da Tarım Kredi Kooperatifleri yapılandırmaya gitmedi ve haciz işlemleri başladı. Çiftçilerin ineği, tarlası, traktörü haczedildi. Bu süreçte gelen tepkiler üzerine Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart 2021 tarihine kadar haciz işlemlerini durdurdu. Haciz işlemlerinin durdurulma süresi de birkaç gün önce doldu. Şu anda AKP Milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunuldu.  Hafta içi komisyonda görüşülecek. Torba yasa teklifinde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasını içeren kanun  madde teklifi ne yazık ki çiftçini rahatlatacak, nefes aldıracak bir teklif olmadı. Çünkü bu teklife göre faizler silinmediği gibi  faiz artışına gidilerek yüzde 12 ila yüzde 18 aralığındaki oranlarla faiz uygulaması devam ediyor. Kredi faiz oranları %11’den  %18’e, %5 olan oran ise %12’ye çıkarılırken ‘Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden %30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödenir.’ İfadesi yer almaktadır. Biz bu faizlere karşı çıkacağız. Umarım komisyon ve meclis sürecinde bu faizden vazgeçilir” diye konuştu.

Çiftçilerin bu faiz oranlarını ödeyecek durumda olmadığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önümüzdeki hafta komisyonda görüşülmeye başlayacak olan ve sonrasında Genel Kurul’a sunulacak olan kanun teklifinin bu haliyle yasalaşmasının üreticiyi belki sınırlı da olsa  bugün için icradan kurtarabileceğini ancak uzun vadede sorunu çözemeyeceğini ifade etti. Ve faiz artırımının yeni sorunlar üreteceğini ifade etti.

AKP’nin her zaman çiftçiyi destekliyormuş gibi yaptığını ancak desteklemediğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önce destekleme kapsamında açıklanan rakamların da çiftçilere ödenmediğini hatırlattı.

Ömer Fethi Gürer, bugün itibariyle çiftçinin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 5 yıl süreyle ertelenip faizlerinin tamamen silinmesi ve çiftçiye yeni kredi imkânı tanınması gerektiğini anlattı.

Çiftçiye ve besiciye,  içinde bulunduğu koşullarda daha ciddi destekler verilmesi gerekirken faizle çiftçinin elindekinin, avucundakinin alınmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirten CHP'li Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çiftçinin canından başka bir vereceği kalmadı. İçinde bulunduğumuz koşullarda çiftçi ürününü değerinde satamıyor. Bugün Niğde’de kilogramını 1 liraya mal eden üretici patatesi 25 kuruşa bile satamadı. Diğer ürünlerde de benzer sorunlar yaşanıyor. Üretim maliyeti sürekli artıyor. 9-10 ay önce 1800 lira olan üre gübresi bugün 3 bin 200 liraya satılıyor. Bu şartlarda üretim yapmaya çalışan çiftçinin borçları ne yazık ki katlandı.

Çiftçiye yapılacak destekler diye dokunur olmalı. AKP’nin bir an önce faiz anlayışından vazgeçmesi gerekiyor. Verilecek destek çiftçiye nefes aldırmalı…”

KANUN TEKLİFİNDE YER ALAN MADDE

MADDE 16- 23/2/2017 tarihli ve 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3- (1) Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarından 31/12/2020 tarihi itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan borçlular, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvuruda bulunulması kaydıyla bu Kanunun 1 inci maddesinden, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen hükümler de dikkate alınmak suretiyle yararlandırılır.

(2) Bu madde kapsamında yapılandırılacak kredi borçlarının yapılandırılmasında, bu Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile sekizinci fıkrasının (b) bendinde yer alan %11 oram %18, %5 oranı %12, birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi veya taksitlendirilmesi halinde ilk taksiti, 2017 yılının Ekim ayı sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenir.” hükmü “Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden %30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödenir.” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “ilk taksit” ibaresi “peşinat”, “2017 yılının Ekim ayı” ibaresi “2021 yılının Ekim ayı” şeklinde, ikinci, üçüncü ve beşinci fıkralarında yer alan yürürlük tarihi bu maddenin yürürlük tarihi olarak uygulanır.

(3) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanunun 1 inci maddesi ve geçici 2 nci maddesi uyarınca yapılandırması devam eden krediler hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları