CHP'li Gürer: En az 100 bin ton patates çürüdü
![CHP'li Gürer: En az 100 bin ton patates çürüdü CHP'li Gürer: En az 100 bin ton patates çürüdü](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2021/buyuk/chpli-gurer-en-az-100-bin-ton-patates-curudu-1620370642.jpg)
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun geç alım yapması nedeniyle sadece Niğde’de en az 100 bin ton patatesin çürüdüğünü ve bir o kadarının da hayvan yemi olarak kullanıldığını söyledi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl patates alımı yapmasında önemli bir paya sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından patates alımına rağmen binlerce ton patates depolarda zayi olduğunu söyledi.
"AKP davul zurna ile yaptığı alımı dahi beceremedi" diyen CHP’li Gürer ”Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 milyon 200 ton patates depolarda olduğunu, Bakanlık ise 300 bin ton patates depolarda bulunduğunu açıkladı. Ne yazık ki TMO alımı hedeflenen rakamlara eremedi. Alım hızlı yapılmadı. Havaların ısınması ile depoda ürün bozuldu. 25 günde TMO tarafından alınan patates ve soğanın toplamı 120 tonu bulsa da ürün önemli ölçüde telef oldu. TMO alımları eline yüzüne bulaştırdı. Çiftçi mağdur durumdadır” dedi.
TMO’nun, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Nisan ayının ikinci haftasından itibaren depolarda kalan üretim fazlası patatesleri kamyon üstünde 85 kuruştan almaya başladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Oysa Nisan ayının ortalarına kadar depoda kalan patatesin filizlenip çoğunluğunun çürüyeceği bir gerçekti. TBMM’de konuyu defalarca kez gündeme getirdik ve hatta Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergeleri vererek, TMO’nun bu yıl çok büyük sıkıntı içinde olan patates üreticilerine destek olmak amacıyla patates alımı yapması gerektiğini belirttim" ifadelerine yer verdi.
Gürer açıklamasını şöyle sürdürdü:
MAĞDURİYET KATLANACAK
Bazı bölgelerde yazlık erkenci patatesin hasadına başlandığını da belirten Gürer, “Niğde ve çevresindeki kışlık patateslerin bir bölümü bozuldu ve halen depolarda duruyor. Filizlenme ve çürüme başlayan ürünler TMO tarafından alınmıyor. Böylece üretici çok ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Zarar tespiti yapılıp çiftçi zararı karşılanmalıdır” diye konuştu.
Gürer, "Çok sayıda ürünü çürüyen çiftçinin mağduriyetinin de bir şekilde giderilmelidir, En azında bir hasar tespiti yapılıp, ürünü çürüdüğü için satamayan çiftçilere bir destek sağlanması gerekiyor. Sevk noktasında kabul görmeyen ürün TMO'nun alımının gecikmesi ile bozuldu. Bu nedenle zararı TMO karşılamalıdır ” dedi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları