loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Gürer: Patates alımında bile siyasi ayırımcılık yapılıyor

CHP'li Gürer: Patates alımında bile siyasi ayırımcılık yapılıyor
Tarih: 29.04.2021 - 10:32
Kategori: Siyaset

Üreticilerin sorunlarını sürekli gündeme getiren ve bu yıl ilk kez TMO’nun patates alımı yapmasında önemli pay sahibi olan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, bu kez patates alımında siyasi ayırımcılığa dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından üreticilerin elinde kalan patateslerin satın alınıp, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıyla ilgili uygulamada siyasi ayırımcılık yapıldığını söyledi.

Patates üretiminin en çok yapıldığı illerden biri olan Niğde’nin bazı belde ve köylerinden gelen şikayetleri basın mensuplarına aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeyhler, Divarlı, Orhanlı, Yeşilgölcük gibi yerleşim birimlerinde, patates alımında siyasi ayırımcılık yapıldı. Bu siyasi ayırımcılıkta o kadar rahat davranıyorlar ki AKP’li belde başkanları sosyal medya hesaplarından, yarın için kimden ne kadar patates alımı yapılacağını, hangi kamyonlarla sevkiyatının yapılacağını bir gün öncesinden ilan ediyor” diye konuştu.

CHP'li Gürer, 10 Nisan’dan bu yana TMO’nun üretim fazlası patatesi satın alıp, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılılığıyla 81 ilde ihtiyaç sahiplerine dağıtılması yönündeki uygulamasının geç de olsa doğru bir karar olduğuna işaret etti.

"1 LİRAYA MAL OLDU, 25 KURUŞA BİLE SATILAMADI"
Niğde’de son baharda hasat edilen patatesin maliyetinin 1 lirayı bulmasına rağmen hasat döneminde tüccarın 60 kuruşa bile alım yapmaması üzerine, üreticilerin patatesi depolara koyduğunu anımsatan Gürer, 2021 yılının ilk aylarında ürünün fiyatının 25 kuruşa kadar düştüğünü hatırlattı.
Üreticinin bu yıl ciddi mağduriyet yaşadığını anlatan Gürer, “6 ay boyunca sürekli TMO’nun patates alımı yapması gerektiğini söyledim ve her fırsatta bu çağrımı yineledim. TMO, patates alımı yapılamayacağını açıklamasına rağmen  sonuçta çağrımız üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TMO Patates alımına başladı” dedi.

Cumhurbaşkanının,  1 milyon 200 bin ton patates ve 250 bin ton soğan alımı yapılacağı yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının ise 300 bin ton patates ve 50 bin ton soğan alımı yapılacağını açıkladığına dikkat çekerek, “Bu rakamlardaki karışıklık da halen giderilmedi. Sadece Niğde’de depolardaki patatesin 300 bin ton olduğu söyleniyordu. 100 bin tona yakın ürün zayi oldu.Bu ürünlerin bir an önce alınması gerekiyor. Çünkü havalar ısındıkça patatesin filizlenmesi başlıyor ve çürüme noktasına geliyor” şeklinde konuştu.

Patatesin depolarda bekletildiği süreçte Niğde ve Nevşehir bölgesinde çiftçilerde görüştüğünü ve depolara giderek yüzbinlerce ton ürünün çürümeye terk edildiğini gördüğünü ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerde sürekli görüştük ve bir düzenleme yapılması gerektiğini sürekli konuştuk. Sorunun takipçisi olduk. Acıdır ve düşündürücüdür ki patates alımında dahi kamuoyuna açıklanan ne yazık ki gerçekleşmiyor” ifadelerini kullandı.

"85 KURUŞ DEDİLER, 60 KURUŞA ALIYORLAR"
Davul zurna ile karşılanın patatesin alımı sırasında bazı bölgelerde siyasi ayırımcılık yapıldığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO alım için depolara girmedi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği eliyle patates alımı yapıldı. 85 kuruş olarak açıklanan fiyat 60 kuruştan çiftçiden alındı. 25 kuruş ise file, çuval, işçilik ve diğer giderler için değerlendirildi” dedi.

Patates alımı yapılacağı açıklandıktan sonra üreticilerin depolardaki ürünü çıkarı çuvallamaya başladığını söyleyen Gürer, “Asıl sorun burada başlıyor. Hali hazırda çuvallanmasına rağmen sevkedilmemiş tonlarca patates var. Bu ürünler geri depoya alınamaz. Bu ürünler birkaç gün daha dışarıda kalırsa filizlenecek. TMO diyor ki ‘üreticiden alıp sevkini yaptığım ürün, çürürse, filizlenirse iade ederim ve masrafları da üreticiden geri alırım’ diyor. Şimdi üreticiler arasında böyle bir kaygı da oluştu” şeklinde konuştu.

Çiftçi böyle bir kaygı yaşarken bazı bölgelerde AKP’li belde başkanlarının sosyal medya hesaplarından kimin ürününden ne kadar alınacağını, hangi kamyonlarda sevk edileceğini bir gün öncesinden yayınladığına dikkat çeken Gürer, “Bu durumu Vali beye aktardım. Vali bey müdahale edeceğini söyledi. Ancak uygulamanın halen devam ettiği yönünde duyumlar alıyorum. Belde başkanı, il genel meclisi üyesi, hangi üreticiden ne kadar patates alımı yapılacağını facebook hesaplarından yayınlıyorlar” diye konuştu.

Patates alımına bile siyaset sokulmasının anlaşılabilir bir durum olmadığını kaydeden Gürer, tarımın stratejik bir alan olduğunu, bu alanda siyaset yapılmasının sonuçlarının ağır olacağının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini kaydetti.

"DESTEK ALIMINDA STOPAJ VERGİSİ OLUR MU?"
Bayram öncesinde çiftçilerin elinde kalan tüm ürünlerin alınmasının şart olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerden 25 ton için 1750 TL tutarında stopaj vergisi alınıyor olmasını da eleştirdi.

TMO’nun depolarda çürümeyen ve halen filizlenmemişürünleri seçerek aldığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Alım için 6 aydır bas bas bağırıyoruz. Bu güne kadar alım yapılmış olsaydı ürünler çürümeyecekti. Şimdi filizlenme aşamasına gelmiş ürünün sahibinin durumu ne olacak? Bir an depolarda kaldığı için filizlenmeye başlayan ya da ürünü çürüyen üreticiye mağdur olduğu için destekleme yapılması gerekiyor. Destek sağlanmazsa ciddi anlamda sıkıntı olur. Borçlarını ödeyemezler. İlaç, gübre, mazot, yer altından çıkarılan suyun fiyatı katlanarak artıyor. Maliyet artıyor. Bu nedenle çiftçi tarımdan uzaklaşıyor. Bu sorunun çözümü için mağduriyet yaşayan patates üreticisi mutlaka desteklenmeli” dedi.

Patates alımında siyasi ayırımcılığa gidilmemesi ve tüm ürünlerin TMO tarafından bir an önce alınması gerektiğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiler diyor ki, ‘Sayın Cumhurbaşkanının bu durumdan haberi olsa mutlaka müdahale eder’ diyor. Cumhurbaşkanının haberi yoksa işte buradan haber veriyoruz. Bölgede patates alımında ayrımcılık yapılıyor. Arkası güçlü olan, partiyle bağı olan, belde başkanı ile, il genel meclisi üyesi ile ilişkisi olanın patatesi öncelikli alınıyor. Diğer çiftçilerin patatesi şu anda çuvallanmış şekilde bekletiliyor. Bu ürünler geri depolara da konulamaz. Güneşi gördüğü için filizlenme başlamış oluyor ve patates çürümeye yüz tutuyor” şeklinde konuştu.

“TMO’nun asli görevinin çiftçiye kara gün dostu olmaktır” diyen Gürer, “TMO Bu şekilde ürün alırsa, sevkiyatı mümkün olmayan ürünlerin sahiplerini düşünmez ise TMO kara gün dostu değildir. TMO bir kesimin  ürününü alırken diğer kesime ‘sen mağdur ol, acı çek’ diyorsa bu kabul edilemez. Tarım İl Müdürlükleri bir an önce çiftçinin kalan patatesinin alımını sağlayarak, ürünün değer kazanmasını sağlamalıdır” dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları