CHP'li Gürer: Tarlada ürün hasadı bitmeden arpa açığının üç katı arpa ithalatı gerçekleşti
![CHP'li Gürer: Tarlada ürün hasadı bitmeden arpa açığının üç katı arpa ithalatı gerçekleşti CHP'li Gürer: Tarlada ürün hasadı bitmeden arpa açığının üç katı arpa ithalatı gerçekleşti](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2021/buyuk/chpli-gurer-tarlada-urun-hasadi-bitmeden-arpa-acig-1627537525.png)
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle buğday ve arpa üreticisinin yüzünün gülmediğini, bu olumsuz tablonun hayvan yetiştiricilerinde de mağduriyete neden olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde merkez ilçeye bağlı belde ve köylerde hububat üreticileri ve hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
"TMO ÇÖZÜM OLARAK İTHALATA YÖNELDİ"
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl arpa için 1750 lira taban fiyatı açıkladığını anımsatan Gürer, “Ancak TMO; ülkemizde bu fiyatla arpa alımı yapamadı. Çünkü piyasada arpa fiyatları 2 bin 500 liraya kadar yükseldi. TMO ise çözüm olarak ithalata yöneldi ve 2 bin 400 liraya arpa ithal etti. Bu durum arpada devam eden sorun çözmeye yetmedi. Bu kere ikinci ithalatta yapıldı. Arpanın hızını bu ithalat da kesmedi. İlk ithalata göre ikinci ithalat daha düşük fiyatla gerçekleşti. Bir ay içinde iki fiyatla ithalat hasat döneminde gerçekleşti. TMO bu kere 3-4 Ağustos tarihlerinde 515 bin ton arpa ithal edileceğini duyurdu. Tarlada ürün hasatı bitmeden arpa açığının üç katı arpa ithalatı gerçekleşti. Demek ki resmî kurumların saptadığı 450 bin ton açık en az üç kat fazla olarak okumak gerekiyor” diye konuştu.
"DOĞRU TARIM POLİTİKASI, İTHALATA GEREK BIRAKMAZ"
Tarım politikalarının doğru biçimde, düzenli yapılması halinde ithalata gerek kalmayacağına dikkat çeken milletvekili Gürer, “Kuraklığın olup olmayacağı, 2-3 yıl öncesinden öngörülebiliyor. Buğday ve Arpa ekili alanlarda ne yazık ki hesaplanan ölçülerde verim olmadı.”ifadelerini kullandı.
CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer’e dert yanan bir hayvan üreticisi, hayvancılıkta yaşanan sorunları özetleyerek, “Hayvan beslemekte sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıl 10-11 lira olan bir balya samanın fiyatı 20 liraya çıktı. Protein değeri olmayan samanı bile alamıyoruz. O nedenle hayvanları kesime göndermek zorunda kalıyoruz. Bizim yem bulmakta güçlük çektiğimiz için hayvanları kesime göndermemiz, bu yıl 70 lira olan etin fiyatının önümüzdeki yıl 170 liraya çıkması anlamını taşıyor” dedi.
Saman temininde bile güçlük çekilen bir ülkede hayvan yetiştiriciliğinin zorluğuna dikkat çeken üretici, “Kuraklık nedeniyle bu yıl arpa üretiminde ciddi rekolte kaybı olacak. Bazı tarlalarda dane olsa bile sap olmayacağı için saman üretimi olmayacak. Geçen yıl samanın bolluğuna rağmen ithalat yapıldı. Bu yıl saman temininde güçlük çekilmesi yine saman ithalatına yol açacak”şeklinde konuştu.
"REKOLTE KAYBI YÜKSEK"
Hayvan yetiştiricileri ve hububat üreticilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kuraklık nedeniyle hububat üretiminde rekolte kaybının yüksek olduğunu belirtti. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da kuru tarım alanlarında ciddi kayıplar yaşandığına işaret eden Gürer, Buğdayda en az 3 milyon ton rekolte kaybı bekleniyor.Arpada ise 450 bin ton açık olacak diyen iktidar üç kat ithalat yaptı.Demek ki açıklananın üç katı açık var” diye konuştu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları