CHP'li Gürer: Türkiye'nin geleceği tarımda
![CHP'li Gürer: Türkiye'nin geleceği tarımda CHP'li Gürer: Türkiye'nin geleceği tarımda](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2021/buyuk/chpli-gurer-turkiyenin-gelecegi-tarimda-1624354925.png)
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni ziyaret etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ayhan Şahenk Vakfı ve Doğuş Holding’in desteğiyle Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde kurulan ve tarımın teknolojiyle buluşmasına öncülük eden Ayhan ŞahenkTarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ziyaret etti.
Gürer’e ziyaretinde Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Doç. Dr. Mustafa Özden eşlik etti.
REKTÖR PROF. DR. KAR: “STRATEJİK PLANDA 3 ÖNCELİĞİMİZ VAR”
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, ziyaretlerinden dolayı CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e teşekkür ederek, Üniversitelerinin Stratejik Plan’da 3 önceliğinin bulunduğunu, bunları ‘Nanoteknoloji’, ‘Enerji’ ve ‘Gıda-Tarım’ olarak belirlendiğini ifade etti.
Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni bünyesinde barındıran Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin geleneksel tarım fakültelerinden farklı olarak hem uygulama hem de sektörle iç içe olan bir özellik taşıdığını belirten Prof. Dr. Muhsin Kar, “Araştırma ve Uygulama Merkezi’mize ait çiftliğimizde eğitimlerimizi uygulamalı veriyor olmayı çok önemli buluyoruz. Bu eğitimlerin, tarım sektörüne uzun vadede çok ciddi katkılarının olacağını düşünüyoruz” dedi.
TEKNOLOJİK TARIM ÇİFTÇİLİĞİ
Rektör, Prof. Dr. Muhsin Kar “Tarım sektörü stratejik bir sektör olup önemli meydan okumalarla karşı karşıya bulunmaktadır. Göreve başladığımız zaman araştırma merkezinin faaliyete geçmesi için çok uğraştık. Tahsis edilen kadrolara işçi ve teknik personel alarak yola çıktık ve Merkezimizdeki birimleri peyderpey faaliyete almaktayız. Çiftliğimizdeki tarıma uygun alanları ıslah ediyoruz. Buralarda yonca, buğday, mısır gibi ürünler üreterek yem ihtiyacımızı karşılamaya ve maliyetlerimizi düşürmeye çalışıyoruz. Çiftlikte çıkan gübreleri de tarımsal alanlarda kullanıyoruz” diye konuştu.
DEKAN PROF. DR. ÇALIŞKAN: “ÇİFTÇİLERE ÖRNEK MODEL OLUYORUZ”
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, bölgede tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere model olmak gibi bir misyonlarının bulunduğunu belirtti.
Fakültelerinin aynı zamanda Türk yükseköğretimine örnek teşkil edecek niteliklerle donatılmış durumda olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, sektörle iç içe ve uygulamaya dayalı bir eğitim anlayışına göre hareket ettiklerini vurguladı.
ENTEGRE BİR ÇİFTLİK MODELİ
Dekan Prof. Dr. Çalışkan, araştırma merkezlerinde hayvancılık işletmelerinde olması gereken tüm birimlerin mevcut olduğuna değinerek “Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan birimlerimiz faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.
Hayvancılığın en önemli girdilerinden birinin de yem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çalışkan, “Entegre bir çiftlik modeli oluşturmak adına yem bitkisi üretimiyle hayvancılığı birleştirmek istiyoruz. Kaba yem üretimi için 60 dekar alanda yonca tesisi kurduk. Silaj üretimimizi kendimiz yapıyoruz. Yemin temel hammaddesi olan arpa ve buğday üretiminde bütüncül bir sistem oluşturmaya çalışıyoruz. Burada çiftlik gübresini aktif olarak kullanıp toprağa kazandırıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Çalışkan, arıcılık faaliyetleriyle ilgili olarak da arı kovanlarının etraflarına tıbbi aromatik bitkilerden oluşan ve çeşitli ağaç türlerinin de bulunduğu bir alan tesis edeceklerini kaydetti.
DOÇ. DR. ÖZDEN: “SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMSAL ÜRETİM”
Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve AraştırmaMerkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Özden ise bölgeye ve ülkeye örnek olarak gösterilebilecek sürdürülebilir hayvansal ve tarımsal üretimi gerçekleştirmeyi amaç edindiklerini ifade etti.
Aynı zamanda bilimsel ve akademik çalışmalar yürüttüklerine de dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Özden, bilim insanları ve mühendisler yetiştirme doğrultusundaki çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Araştırma Merkezlerinde kendi ihtiyaçlarının maksimum düzeyde karşılamak üzere faaliyetlerde bulunduklarını da anlatan Doç. Dr. Mustafa Özden “Özellikle kaba yem ihtiyacını karşılamak için faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Her geçen gün bu konuyla ilgili çalışmalarımızı artırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Mustafa Özden, Niğde’nin özlenen eski bağcılık kültürüyle ilgili olarak da üzüm çeşitliliğinin artırılmasına yönelik olarak bu alanda farklı tarımsal ve bilimsel faaliyetler içinde olduklarını belirtti.
GÜRER: “SORUNLU TARIMDA GÜZEL ÖRNEK”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “ Üniversitemiz bünyesinde faaliyette bulunan Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde arıcılık, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan ile mera ıslahı alanlarında araştırma-geliştirme yapılması çalışmalarını yerinde görmekten mutluluk duydum” dedi. Gürer ülke tarımında ciddi sorunlar yaşandığını,tarımın hava,su gibi olmazsa olmaz olduğunu ifade ederek tarım stratejik önemi yanında yaşamın sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.Girdi fiyatlarında artış ve ithale dayalı uygulamaların hayvancılık içinde risk olduğunu kaydeden Gürer sorunların aşılmasında üniversitelerin bilimsel çalışmalarının çok önemli olduğunu işaret etti.
"TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ TARIMDA"
Üniversitelerin tarımdaki varlığının ülkemizin tarımsal kurtuluşu anlamına geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü endüstri 4.0 teknolojisi büyük fabrikalarda 5 bin olan çalışan sayısını 500’e indirecek. Bu açıdan düşündüğümüzde bile Türkiye’nin geleceğinin yalnızca tarıma dayalı tarımsal katma değerli ürün üretecek sanayinin geliştirilmesinde olduğu görülmektedir. Bu konularda üniversitelerimizin çabası ve katkısı rol model olacaktır” ifadelerini kullardı.
"TARIMDAKİ SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR"
Burada bölgemize ve ülkemize örnek teşkil edebilecek bilimsel çalışmalar hem uygulamalı ve teorik olarak yapılabiliyor olduğunu görmekten de memnuniyet duyduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buradaki çalışmalar, ülkemizde sorunlu olan tarımın ‘Sorunun çözümü için böyle bir şeyler yapılabiliyormuş’ duygusunun insanlara nakledilmesi açısından da güzel sonuçlara ulaşacağını umut ediyorum” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bu anlamda bölgemize güzel bir örnek olan çalışmalar için emeği geçenlere teşekkür ediyorum.Ayhan Şahenk vakfı bu bağlamda sağladığı desteğe devamı üniversite kadar tarım içinde büyük önem arz ediyor.Yerinde bu çalışmaları görmek ve okul öğrencilerimizde uygulamalı eğitim alması, ayrıca bölüm öğrencilerine vakfın bursta sağlaması ,bilimsel ve bilgiye dayalı tarımın geleceği adına güzel bir çalışma” diye konuştu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları