CHP'li Hamzaçebi: İşsizlik Fonu kaynaklarını kullanmanın tam zamanıdır şimdi
![CHP'li Hamzaçebi: İşsizlik Fonu kaynaklarını kullanmanın tam zamanıdır şimdi CHP'li Hamzaçebi: İşsizlik Fonu kaynaklarını kullanmanın tam zamanıdır şimdi](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/chpli-hamzacebi-issizlik-fonu-kaynaklarini-kullanm-1584860737.jpg)
CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi koronavirüs salgını dolayısıyla ekonomik duruma ilişkin hükmete " İşsizlik Fonu kaynaklarını kullanma" çağrısında bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi sosyal medya hesabından koronavirüs salgını dolayısıyla ekonomik duruma dair değerlendirmede bulundu. Hamzaçebi sosyal medya hesabından ekonomide yaşanan en kötü sonuç iş kaybı ve üretimin azalmasını, esnafın-işverenin işyerini kapatmasını, çalışanların işsiz kalmasını önlemek için İşsizlik Fonu kaynaklarını kullanılması gerektiğini söyledi.
Mehmet Akif Hamzaçebi ve Faik Öztrak ile birlikte CHP Ekonomi Masası üyeleri olarak da birkaç gün önce koronavirüs salgının ekonomik etkilerini azaltmak için hazırladıkları ekonomik önlemler paketini açıklamışlardı. O pakette şu maddeler yer alıyordu:
-Vergi sigorta prim borçalarının yeniden yapılandırılmalı. Yapılandırırken uygulanan faiz oranı "0" olacak.
-Geriye doğru zarar müesesesi uygulanmalı.
-Beyanname ödeme süresi ihtiyaca göre bütün vergilerde uzatılmalı.
-Bekleyen KDV iadeleri mükelleflere avans olarak ödenmesi.
-Başlamış olan yatırımlar hangi düzeyde olursa olsun kabul edeceğiz.
-Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarını yumuşatıyoruz. Bunu 6 aya çıkarıyoruz.
-Salgın hastalık nedeniyle işletmeler kapanıyor ise çalışanlara ödenemeyen ücretlerin işsizlik fonundan ödenmeli.
-İşverenler salgın hastalık nedeniyle işçisini işten çıkaramayacak. Bu güvencenin çalışanlara verilmesi gerekir.
-Çocuğu olan ebebynlere (En azından 1'ine) izin vermek lazım.
-Sağlık personeli fedakarane çalışıyor. Onları ödüllendirmek gerekir. Onlara 1'er maaş ikramiye verilmesini öneriyoruz.
-Aile sigortası bütün gelişmiş ülkelerde vardır. Bunu yeniden öneriyoruz.
-Emeklilere 1 defaya mahsus 1000 liralık destek ödemesi yapılmalı. Bu rakam piyasada talep yaratacak.
YÖK öğrencilere 500 liralık destek verilmeli. Ödeme takvimi 19 Mayıs olarak planladık. Öğrencileri yurttlardan çıkarıldı.
Bu öğrencilerin yurt ücretlerini ödemeye devam etmek zorunda.
Çiftçi borçları faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalı.
Sicil affına şiddetle ihtiyaç var.
Turizm sektörü krizden olağanüstü etkilenecek. Konaklama vergisinin kaldırılması şarttır. Tanıtma fonu bunun da yürürlükten kaldırılmalı.
Gemi inşaat sanayi çok büyük potansiyeli vardır. Bunların borçlarının ertelenmesini öngörüyoruz.
Kredi Garanti Fonu'nun 25 milyardan 60 milyar lira çıkarılmalı. Özelliktle bunun 10 milyar lira yıla turizmde kobilere destek verilmeli.
Belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı paylardan kesinti yapılmamasını öngördük. Bu süreçte sosyal harcamaları artıracaktır.
Okullara ara verilmesi nedeniyle 190 bin ücretli öğretmenin ücretleri ödenmeli.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları