CHP'li Hamzaçebi 'karşılıksız çek' düzenlemesine ilişkin konuştu: Dolandırıcılara yaptığınız bu işlemi neden bu insanlara yapmıyorsunuz?
![CHP'li Hamzaçebi 'karşılıksız çek' düzenlemesine ilişkin konuştu: Dolandırıcılara yaptığınız bu işlemi neden bu insanlara yapmıyorsunuz? CHP'li Hamzaçebi 'karşılıksız çek' düzenlemesine ilişkin konuştu: Dolandırıcılara yaptığınız bu işlemi neden bu insanlara yapmıyorsunuz?](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/chpli-hamzacebi-karsiliksiz-cek-duzenlemesine-ilis-1586358836.jpg)
CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi yeni infaz yasasında "Karşılıksız çek” düzenlemesine ilişkin konuştu. Yeni yasayla dolandırıcıların affedildiğini belirten Hamzaçebi " Hapis cezasının olduğu dönemde karşılıksız çeklerde azalma yok" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda infaz yasası hakkında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi yeni yasayla karşılıksız çek suçundan tahliye edilen kişilerin borçlarını ödeme koşulları ile ilglil çağrıda bulunarak "Burada birçok ceza affediliyor. Hırsızlar dolandırıcılar affediliyor. Bu yasayla dolandırıcılar affediliyor mu? Affediliyor. Dolandırıcılara yaptığınız bu işlemi neden bu insanlara yapmıyorsunuz?" dedi.
Hamzaçebi'nin konuya dair yaptığı açıklama şöyle:
"Anayasaya göre kimse özgürlüğünden alıkonulamaz. Çekte hapis cezası olmaz. Borçtan şahıs ile sorumluluk yoktur. 2012 yılında 5941 sayılı yasa değişti çekte hapis cezası kaldırıldı. bu uzun sürmedi 2016 yılının temmuz ayında bir başka yasayla tekrar eskiye dönüldü. Karşılıksız çekte hapis cezası istenilen sonucu vermiş mi? ben böyle bir şey görmüyorum. Hapis cezasının olduğu dönemde karşılıksız çeklerde azalma yok. 2009 yılında 25 milyon çek düzenlenmiş. Kriz yılıdır bu yıl. Bu çekin 1 milyon 756 bini karşılıksız çıkmıştır. Bu dönemde çekte hapis cezası var.
2014 çekte hapis cezası yok. Çek 23 milyon. 673 bini karşılıksız çıkmış. Ne zaman kriz var insanla çeklerini ödeyememiş. Yeni düzenlemeyle karşılıksız çekten içerde olanların infazları durduruldu. Tahliyeleri yapıldı. Bir şart koşuldu. 3 ay içinde çek beldelinin yüzde 10'ununu ödeyeceksin. sonra 15 taksitte de kalan ödeyeceksin. Ödemeyi yapmazsanız alacaklı şikayet üzerine hapse girecek. Burada birçok ceza affediliyor. Hırsızlar dolandırıcılar affediliyor. Bu yasayla dolandırıcılar affediliyor mu? Affediliyor. Dolandırıcılara yaptığınız bu işlemi neden bu insanlara yapmıyorsunuz.
Evinizden çıkmayın deniyor. Bu insanlar bu parayı nereden bulacaklar. Bu insanlar ne zaman nerede çalışacaklar da bu parayı ödeyecekler"
ÜYE YORUMLARI
Facebook Yorumları
Sayın Vekilim 38 yıldır Esnafım 34 sene çek kullandım ve her Ay 350-400 bin lira ÇEK ÖDEDİM 4. Milyon senetli alacağım var Çoğu batak alamıyorum, ödeme yapan bir kaç Dosyalarada Bankalar el koymuş alamıyorum, 1,5 milyon TL. borcum var, malmülk herşeyim icra ile ucuza gitti gitmeseydi satıp borçlarımı kapatırdım,ben şimdi yüzde 10 olan 75. bin lira peşinatı nerden bulayım iki ayda bir 50 bin lirayı hangi işi yaparak kazanıp ödeyeyim bu mümkün değil,hapse girmezsem bir kısmını öder kalan için helallik isterdim.Dolandırıcı olsam Çek cezasının olmadığı 2012-2016 yıllarında hapis yokken ödeme yapmazdım,Lütfen ÇEK CEZASININ KALDIRILMASI İÇİN YARDIMCI OLUN.Saygılarımla...