CHP’den Başbakan Binali Yıldırım’ın 8 Eylül günü İzmir Torbalı’da 'sağlık sistemi' ile ilgili sözlerine tepki geldi.
CHP’den Başbakan Binali Yıldırım’ın 8 Eylül günü İzmir Torbalı’da “sağlık sistemi” ile ilgili sözlerine tepki geldi.
8 Eylül günü İzmir’in Torbalı ilçesindeki açılışa katılan Başbakan Binali Yıldırım burada yaptığı konuşmada AKP Hükümetleri döneminde sağlık sisteminde çağ atladığını ifade ederken kullandığı “2002’de AKP iktidara gelmeden önce vatandaş masrafını ödemediği için rehin kalırdı. Kışın zor şartlarında devletin ulaşamadığı arazilerde insanlar kızaklarla hastaneye gitmek için hayatını riske ederdi. Bazıları da maalesef hastaneye ulaşamadan hakkın rahmetine kavuşurdu. İlaç işi bir rezaletti. Bir tane bulursun 2 tane bulamazsın. … Allah hastaneye düşürmesin ama düşürürse de yapılan 7 yıldızlı otel konforunda hastanelere düşürsün. Öyle paran var sağlık var, paran yok, sağlık olsun. Olmaz öyle şey” ifadelerine CHP’den tepki geldi.
Konuşmasında Başka Bir Ülkeden Bahsediyor Gibi
CHP Antalya milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara Başbakanın açıklamalarını hayretle dinlediklerini ifade ederek “Sayın Başbakan bir an başka bir ülkenin sağlık sisteminden bahsediyor gibi geldi bana. Kendi ülkesindeki sağlık politikalarından bihaber. Sağlık sistemini birleştirip eşit standart derlerken aslında sağlığı pazarlamak için paramparça ettiler. Sağlıkta dönüşüm programını övdüğü konuşması için söylemek gerekir ki kendi çıkardıkları son KHK ile bu dönüşüm programından vazgeçildi. Demek ki, sağlık politikaları anlattıkları gibi tozpembe bir tablo çizemedi ki sağlıkta dönüşüm programından vazgeçtiler” dedi.
Başbakanın Sözleri Popülizmden Başka Bir Şey Değil
Başbakanın Torbalı Devlet Hastanesi açılışında kullandığı cümlelerin gerçeklerle bağdaşmadığını söyleyen Kara, “Esas AKP’nin sağlık politikaları sonucunda vatandaşlarımız paraları var ise sağlık hizmetine kavuşabiliyor. Sağlık ücretsiz propagandası kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Çünkü 14 ayrı kalemden katılım ücreti alınıyor. Kamu hastaneleri 6 TL, Eğitim Hastaneleri 7 TL, Üniversite Hastaneleri 8 TL, Özel Hastaneler 15 TL katılım payı alırken, ilaç bedellerinin yüzde 10-20’si ile her reçete için 3 TL ve ilave her kutu ilaç için 1 TL ödemek zorunda kalıyor vatandaş. Bu da vatandaşları artık reçetesiz ilaç almaya yönlendiriyor. Bununla birlikte randevu almak 182 üzerinden daha kolay dedikleri sistemde bir kişi randevusunu alana kadar dakikada 5 TL ödemek zorunda kalıyor. Randevu alamadığı için evde bekleyen, parası olmadığı için polikliniklere gidemeyip acile başvuran vatandaşlarımızın sayısı nüfusun bir buçuk katına ulaştı. Nerede şimdi ‘Paran varsa Sağlık Var anlayışı bitti’ söylemleri. Sağlık çalışanlarına şiddet bu politikalar nedeniyle yüzde 900 arttı” diyerek Başbakanın söylemlerinin popülizmden başka bir şey olmadığını söyledi.
Ölen Çocukları Hatırlattı
Başbakanın insanların AKP’den önce kızaklarla hastanelere ulaşmak durumunda kaldığını ve bazılarının hayatını kaybettiğini söylediği açıklamasına da tepki gösteren CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, “Sayın Başbakana hatırlatmakta fayda görüyorum. Samsun’da iki buçuk aylık Kübra bebek açlıktan, Konya’da 40 günlük Ayaz bebek soğuktan, Van’da bir buçuk yaşındaki Muharrem bebek ise acil sağlık hizmetine ulaşamadığı için babasının sırtında hastaneye yetiştirilirken AKP iktidarları döneminde hayatlarını kaybetti. AKP’nin ne sağlık politikaları ne de sosyal ve ekonomi politikaları ne çocuklarımıza ne de vatandaşlarımıza umutlu bir gelecek vaat etmiyor” ifadelerini kullandı.
Şehir Hastaneleri Sermayeye Rant İçin
İktidarın 7 yıldızlı otel konforunda hastaneler propagandalarına da değinen Kara, 7 yıldızlı otel konforu vaat edilen Şehir Hastanelerinin vatandaşları tedavi etmeye yönelik değil, daha çok hasta etmeye yönelik bir proje olduğunu söylediği açıklamasında “Aynı otoyollardaki %70 geçiş garantisi gibi hastanelerde de %70 doluluk yani yatış garantisi veriliyor şirketlere. Hazine arazileri şirketlere bedelsiz ve vergi muafiyeti ile veriliyor, tıbbi destek hizmetleri ile diğer hizmetlerde şirketlere imtiyazlar veriliyor ve bedeller döner sermayeden ödeniyor. Bu durumda Şehir hastaneleri açıkça sermayeye rant sağlamak için yapılmış ve vatandaşlarımıza nitelikli, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunmaktan son derece uzak bir projedir. Şehir Hastaneleri için verilen %70 doluluk oranı halkın sağlıklı kalmasını ya da tedavi edilmesini planlayan değil halkı daha çok hasta edeceklerinin itirafıdır. Bununla beraber bu kadar süslü açıklamalarla ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme ücretini ödeyemez duruma gelmiş daha önce de acil önlem alınması için dikkat çektiğimiz borç batağındaki üniversite hastanelerinin durumu kamuoyundan kaçırılmaya çalışılıyor. Üniversite hastanelerini çaresiz bırakan, borç batağına iten sağlık sisteminde vatandaşlara istediğiniz hocaya gidip tedavi olabileceksiniz söylemlerini kullananlar birçok akademisyenin üniversitelerden ayrılmasına sebep olmuş, kalan akademisyenleri de özel işlem ile ameliyat ve muayene etmeye mahkum etmiştir. Sayın Başbakan tüm bunlardan habersiz bir şekilde bu açıklamayı yapıyorsa ülkemizin yönetimi kimlere emanet düşünmek gerekir” ifadelerini kullandı.
Vişne Haber Ajansı