CHP'li Levent Gök'ten Lisansüstü eğitimin sorunları hakkında meclis araştırması önergesi
Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Levent Gök; Üniversitelerimizdeki kadro sorunu öylesine derinleşmiştir ki kimi bölümlerdeki profesör sayısı araştırma görevlisi sayısından daha fazladır.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği meclis araştırması önergesinde;
"Ülkemizde eğitim veren üniversitelerin sayısı her yıl artmasına karşın gençlerimizin eğitime ve geleceklerine ilişkin sorunlar her geçen gün büyümektedir. OECD tarafından yayınlanan “bir bakışta eğitim” raporuna göre Türkiye’de 25-29 yaş aralığındaki yükseköğretim mezunu gençlerin yüzde 27.4’ünün eğitimde veya istihdamda bulunmamakta, bu alanda OECD ortalaması ise yüzde 12.1 düzeyinde seyretmektedir. Özellikle ülkemizde lisansüstü eğitim alan öğrencilerimizin içinde bulunduğu buhranı ortaya çıkartan rapor, üniversite okuma oranındaki artışa rağmen yüksek lisans mezunlarının oranını binde 17, doktora mezunlarının sayısını ise binde 5 olarak saptamıştır. Söz konusu alanlarda OECD ortalaması ise sırayla yüzde 13.9 ve yüzde 1.3 olarak gerçekleşmiştir. Lisansüstü eğitim ülkemizde bir gelecek vadetmemekte, maddi güçlükler ve okullarda yeterli kadro açılmaması gençlerimizi lisansüstü eğitimden uzaklaştırmaktadır.
Lisansüstü eğitimleri süresince maddi destekten yoksun kalan öğrenciler 2 yıllık yüksek lisans programı ve 4 yıllık doktora programlarına kabul edildikleri takdirde eğitimlerine devam ederken çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Hayatta kalabilmek için gelire ihtiyaç duyan öğrencilerimiz iş ve okulu birlikte götürememekte veya bu riski göze alamayarak lisansüstü programlara başvuru dahi yapmamaktadırlar. Lisansüstü eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz ise bilime katkı vermek amacıyla gecelerini gündüzlerine katmakta ancak maddi imkansızlıkların pençesinden kurtulamamaktadır. Bütün gününü hatta gecesini okullarında geçiren öğrenciler sağlıklı ve ucuz yemeğe ulaşamamakta, ağır yol masraflarının altında ezilmektedir. Türkiye’de doktorasını tamamlayan öğrenciler üniversiteler dışında herhangi bir kariyer imkanı bulamamakta, üniversitelerimiz ihtiyacın çok altında kadro açabilmektedir.
Üniversitelerimizdeki kadro sorunu öylesine derinleşmiştir ki kimi bölümlerdeki profesör sayısı araştırma görevlisi sayısından daha fazladır. Yükseköğretimdearaştırma görevlisi ve araştırmacı kadrolarında çok sayıda eksiklik bulunmasına karşın bu kadroların açılmıyor olması lisansüstü eğitimlerine devam etmek isteyen başarılı öğrencileri akademik hayattan uzaklaştırmaktadır. Türkiye’nin bilimsel üretimini baltalayan bu duruma bir son verilmesi gerekmekte, ülkemiz üniversiteleri çağdaş ülkelerin üniversiteleriyle rekabet edemez duruma gelmektedir. Bilim ve teknoloji çağında ülkemizi kalkındıracak yegâne kaynağımız gençlerimiz ve eğitim kurumlarımızdır. Derslik sayılarının artırılmasıyla akademik kalitenin artmadığı son 20 yıllık tecrübeyle net olarak anlaşılmıştır.
Üniversitelerimizde lisansüstü programlarda eğitim gören öğrencilerimizin ihtiyaçlarının ve eksiklerinin tespit edilerek bu eksiklerin giderilmesinin sağlanması, üniversitelerimizde ihtiyaç duyulan araştırma görevlisi ve araştırmacı kadrolarının tespit edilmesi, üniversitelerimizin altyapı ve üstyapı eksiklerinin yanı sıra lisansüstü akademik programlarımızın kalifiye eğitim süreçleri haline getirilmesi için gerekli adımların saptanması yoluyla başarılı gençlerimizin ülkemizi kalkındıracak bilimsel üretime yönlendirilmesiamacıyla Anayasa'nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz." dedi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları