İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP grubu İstanbul halkının sorunlarını dile getiriyor ve Kadir TOPBAŞ'ı sorguluyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP grubu İstanbul halkının sorunlarını dile getiriyor ve Kadir TOPBAŞ'ı sorguluyor.
Sayı : CHP Grup -2011 –08/ 095 İstanbul, 12/08/2011
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanlığı’na
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 26.Maddesinde yer alan;
“Belediye meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini faaliyet raporunu değerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüşme ve gensoru yoluyla kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır.” Hükmü uyarınca, aşağıdaki sorularımızın Belediye Başkanlığı’nca yazılı olarak cevaplandırılmasını istiyoruz. İmza sahibi meclis üyeleri Dr. Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar ve Mutlu Koyunoğlu.
Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular
İETT tarafından halenÖğretmen ve öğrencilerin sehayahlerinde indirimli kart uygulaması yapılmaktadır. Bu durum sosyal belediyecilik anlayışı sonucu olup; öteden beri süregelen bir uygulamadır.
Diğer taraftan Seyahat kartları yönergesinin tanımlar başlıklı kısmında, öğretmen, örgün eğitim kurumlarında kadrolu veya tam zamanlı fiilen görev yapan eğitim ve öğretim sınıfı personeli şeklinde tanımlanmıştır. Bu dar bir tanımdır. Belediye bu tanımı kabul ettiği anda, indirimli seyahat hakkından yararlanabilecek kişiler de oldukça sınırlandırılmış oluyor. Çünkü özel dershanelerde, dil kurslarında, sürücü kurslarında, özel eğitim alanında ve devlet okullarında ücretli olarak çalışan öğretmenler bu tanımın içinde yer almamaktadır.
Belediyenin daha geniş bir tanım yapmasının önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesinin yaptığı tanım “seyahat kartları yönetmeliğinde, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personeli, örgün eğitim kurumlarında 657 sayılıyasaya göre görev yapan öğretmenler, sözleşmeli öğretmenleri ve dershanelerde görev yapan öğretmen kadrosundaki personeli kapsar şeklinde tanımlanmıştır” şeklindeki değişiklik sonrası mağdur olan dershane öğretmenleri de paso alabilmişlerdir.
4736 sayılı Kamu Kurumlarının Hizmet Tarifeleri Kanunu’nun 1. Maddesine göre, belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, toplu taşıma hizmetlerinde indirim uygulamaya yetkili oldukları belirlenmiştir. İETT Genel Müdürlüğü’nün asli görevleri arasına giren bu işlem için;
1. Yukarıda belirttiğimiz üzere mağdur olan öğretmenlerin bu mağduriyetini giderilmesi konusunda yetkili kurumhangisidir? Bu konuda İETT Genel Müdürlüğü olarak ilgili yönetmelikte değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?
2. Bu konuda gelen şikâyet veya başvuru var mıdır? Varsa sonuçlarınedir?
3. Anılan konuda süren adli ve idari işlemler nelerdir? Adli işlem varsa aşamaları, sonuçları nedir?
4.İlgili bakanlık olan MEB nın öğretmen tanımı ile İETT Genel Müdürlüğü’nün öğretmen tanımı arasındaki farkın gerekçesi nedir?
Ve bu soruların cevapları bekleniyor.