loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Pekşen'den Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yaşanan yolsuzluklara ilişkin çarpıcı açıklama: Yol yapılacak paralar yandaşa aktarıldı

CHP'li Pekşen'den Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yaşanan yolsuzluklara ilişkin çarpıcı açıklama: Yol yapılacak paralar yandaşa aktarıldı
Tarih: 25.01.2018 - 12:40
Kategori: Ekonomi

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yaşanan yolsuzluklarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin AKP eliyle adeta bir yolsuzluk bataklığına dönüştüğünü söyleyen Pekşen, “ AKP 15 yıl önce yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edeceğini söyleyerek iktidara geldi. Ama bugün bakıyoruz ki Türkiye’de yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar almış başını gidiyor. Devletin hangi kurumuna el atsanız yolsuzluk kanalizasyonu patlıyor. Hiç utanmamışlar, hiç çekinmemişler. Bu devleti iliğine kemiğine kadar soymuşlar. Anladık yasalardan korkmuyorsunuz da Allah korkunuz da mı yok. Bu nasıl yağmacılıktır bu nasıl kul hakkı yemektir anlamak mümkün değil.” dedi.

Sayıştay’ın hazırladığı Karayolları Genel Müdürlüğü raporundaki yolsuzlukları açıklayan Pekşen, “2016 yılında otoyol ve köprüler gibi ücretli geçiş sisteminin uygulandığı yerlerden kaçak geçiş kaydı alınan 11.347.869 adet aracın plakası tespit edilmiş. Bu inanılmaz bir rakam. Bu nasıl mümkün olabilir bu kadar araç nasıl kaçak geçer? Buralardaki barkot okuma sisteminin çok hassas olması gerekiyor ama gelin görün ki kim bilir hangi yandaş firmadan alındı bu barkot sistemi. Kaçak geçtiği iddia edilen araçların önemli bir kısmında aslında HGS ve OGS sistemi mevcut. Ancak sistem okumadığı için bu araçlara sonra büyük miktarlarda ceza gönderiliyor. Bu sorun derhal çözüme kavuşturulmalı ve vatandaşın mağduriyet yaşaması önlenmelidir.” ifadelerini kullandı.

Yol yapılacak paralar yandaşa aktarıldı

Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki yolsuzlukları sıralayan Pekşen şunları söyledi: “Yol Yapım Dairesi’ne tahsis edilen “Asfalt Kaplama Yapılacak Yolların Fiziki Standardının Yükseltilmesi” ödeneğinden kanuna aykırı olarak 362.922.410,00 TL hizmet, danışmanlık, peyzaj, araç kiralama hizmeti alımı gibi harcamalar için kullanılmıştır. Bu hizmetler hangi firmalardan alınmıştır, bu alımlarla vatandaşa yol yapılsın diye ayrılan paralarla hangi yandaş firmaların kesesi doldurulmuştur. Vatandaş yağmur çamur içinde yürüyecek yol bulamazken yol yapımı için ayrılan paralar yandaşlara aktarılmıştır.

Kanunsuz harcamalar yapılıyor

Yatırım programında yer almayan bir projeye harcama yapılmayacağı düzenlemesi olmasına rağmen Karayolları Bölge Müdürlüklerince 391.815.597,37 TL yatırım programında yer almayan harcamalar için kullanılmıştır. Bu harcamalar neye dayanarak yapılmıştır, hangi kalemlere yapılmıştır ve bu kanunsuz harcamaların müsebbipleri ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Hiçbir işlem yapılmamış ‘alan memnun satan memnun’ diyerek devletin, vatandaşın parası keyfe keder harcanmış.

Devlet zarara uğratıldı

Yatırım programı ile projelere tahsis edilen ödeneklerin çok sık bir şekilde değiştirilmesi sonucunda sözleşme uygulamaları etkilenmiş ve iş süresi programı ile iş planları değişmiştir. Bu değişiklikler ve programdan çıkarmalar yapılması nedeniyle 2016 yılında büyük miktarlarda ödeme farkı ortaya çıkmıştır ve devlet zarara uğratılmıştır.

Yapılmayan işler için para ödeniyor

Yatırım planında yer alan ve fiili olarak gerçekleşen imalat ile gerçekleştiği değerlendirilerek kayıt altına alınan imalat arasında farklar vardır. Yani yapılması gereken ama yapılmayan işler yapılmış gibi değerlendirilmiş ve ödenmeler yapılmıştır. Bu ödemeler ne kadardır, bu şekilde kamunun parasıyla yandaşlar haksız yere zenginleşmektedirler.”

Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki yolsuzlukları ortaya çıkardıklarını belirten Pekşen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi vererek, Bakana şu soruları yöneltti;

1)     2016 yılında otoyol ve köprüler gibi ücretli geçiş sisteminin uygulandığı yerlerden kaçak geçiş kaydı alınan 11.347.869 adet plakası tespit edilen araçtan kaç tanesinde HGS ya da OGS sistemi vardır?

2)     Yol Yapım Dairesi’ne tahsis edilen “Asfalt Kaplama Yapılacak Yolların Fiziki Standardının Yükseltilmesi” ödeneğinden kanuna aykırı olarak 362.922.410,00 TL hizmet, danışmanlık, peyzaj, araç kiralama hizmeti alımı gibi harcamalar için kullanılmıştır. Bu harcamalarla ilgili olarak hangi firmadan hangi hizmet, ne kadarlık bir bedelle alınmıştır?

3)     Kanuna aykırı olarak yapılan bu harcamaların sorumluları hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

4)     Yatırım programında yer almayan bir projeye harcama yapılmayacağı düzenlemesi olmasına rağmen Karayolları Bölge Müdürlüklerince 391.815.597,37 TL yatırım programında yer almayan harcamalar yapılmıştır. Bu harcamalar hangi kalemlere yapılmıştır ve bu kanunsuz harcamaların müsebbipleri ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

5)     Yatırım programı ile projelere tahsis edilen ödeneklerin çok sık bir şekilde değiştirilmesi sonucunda sözleşme uygulamaları etkilenmiş ve iş süresi programı ile iş planları değişmiştir. Bu değişiklikler ve programdan çıkarmalar yapılması nedeniyle 2016 yılında yapılan ödeme farkı ne kadardır?

6)     Yatırım planında yer alan ve fiili olarak gerçekleşen imalat ile gerçekleştiği değerlendirilerek kayıt altına alınan imalat ne kadardır? Kamu tarafından gerçekleştiği değerlendirilerek kayıt altına alınan imalat için yüklenicilere ne kadar ödeme yapılmıştır?

7)     Bütçede Karayollarına ayrılan ödenekle ile yılsonu gerçekleşen ödenek arasında, mevzuat dışı oluşturulan farkın mutat bir uygulama haline gelmesinin nedeni nedir?

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları