CHP'li Sarıbal: Çiftçi desteğindeki stopaj kesintisi yasa dışı
CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçiye yapılan destekleme ödemesinden stopaj alındığını belirterek bunun yasaya aykırı olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla çiftçiye 'destekleme ödemesi' yapıldığını ancak bu ödemeden kesinti yapıldığını belirtti.
Sarıbal, "Bu destekten hayvancılık ile uğraşanlardan yüzde 2, bitkisel tarım yapanlardan ise yüzde 4 kesinti yapılıyor. Oysa Gelir Vergisi Kanuna göre; çiftçilere doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemelerinden kesinti yapılamaz. Yani, bakanlık açık şekilde yasayı çiğniyor" dedi.
Sarıbal, şöyle konuştu:
"İçinde bulunduğumuz kriz ortamı, her kesimi olduğu gibi çiftçilerimizi de zorluyor. Dövizdeki aşırı yükselme, girdi fiyatlarını katlarken, üretim ise düşüyor. Çiftçi hem üretemiyor hem ürettiğinden kazanamıyor ve her geçen yıl biraz daha fakirleşiyor. 2006 yılında tarım kesiminin desteklenmesi Tarım Kanununda değişiklik yapıldı ve çiftçilerin desteklenmesi yasal statüye bağlandı. Çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesinde göre “Tarımsal destekleme programları için bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz” hükmü konuldu. Ancak, bu yasa hiçbir zaman tam uygulanmadı. Aradan geçen 12 yılda destekleri milli gelirin yüzde 0,5’ini geçmedi. Bu yasaya göre çiftçi hükümetten alacaklı durumda!"
YASAYA RAĞMEN KESİNTİ
"Yasal olarak almaları gereken desteği alamayan çiftçiler, kesintisiz verilmesi gereken doğrudan gelir desteğinden alınan stopaj ile bir kez daha haksızlığa uğruyor" diyen CHP'li Sarıbal, şöyle devam etti:
"Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından her yıl çiftçilere destekleme ödemesi yapılıyor. Bu yıl 14.8 milyar destek öngörülüyor. Bu destekten, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre, kesinti yapılmaması gerekiyor. Gelir Vergisi Kanunu 94. maddesi 11/D bendine göre çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemelerinde kesinti yapılamayacağı belirtiliyor. Oysa hayvancılıktan yüzde 2, bitkisel tarımdan yüzde 4 stopaj alınıyor. Çiftçi bir kez daha mağdur ediliyor."
Hükümete seslenen Sarıbal, "Bu ekonomik kriz, çiftçiyi perişan etti. Çiftçi zaten zor durumda. Çiftçi desteklemelerinde stopajın mutlaka kaldırılması gerekir. Gelir Kanunu, desteklemelerden stopajın sıfır, yani olmayacağını söylemekte. O yüzden hayvancılıkta yüzde 2, bitkisel üretimde yüzde 4 olarak uygulanan stopajı kaldırın. Çiftçinin hakkını hemen ödeyin" dedi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları