Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba mısır alım fiyatını ton başına 760 lira olarak açıkladı. 2016 yılında fiyat 740 lira idi. Mısır alım fiyatındaki artış oranı yüzde 2,7'de kaldı.
Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba mısır alım fiyatını ton başına 760 lira olarak açıkladı. 2016 yılında fiyat 740 lira idi. Mısır alım fiyatındaki artış oranı yüzde 2,7'de kaldı.
Tarım Bakanı Eşref Fakıbaba “Fiyatlar gevşemeye başladığı için üreticilerin mağduriyetini önlemek amacıyla TMO üzerinden fiyatlara müdahale kararı aldıklarını; mısır alım fiyatını ton başına 760 TL olarak belirlediklerini” açıkladı.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal açıklanan mısır alım fiyatı hakkında basına yazılı bir açıklama yaptı. Sarıbal'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
BU YIL MISIR REKOLTESİ DÜŞTÜ
"Son 10 yılda üretimi yüzde 40 oranında artan mısırda 2017 yılından rekoltenin 5,9 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8’lik bir rekolte kaybını işaret ediyor.
PRİM DESTEĞİ DÜŞÜRÜLDÜ, ÇİFTÇİ MISIR YERİNE PAMUK EKTİ
Geçen yıl enflasyondaki yüzde 8,8’lik artışa rağmen TMO’nun mısır alım fiyatlarındaki artış yalnızca yüzde 2 olmuş, üstelik ton başına 40 lira olan prim desteği yarı yarıya (20 liraya) düşürülmüştü. Bu nedenle üretici mısır yerine pamuk ekimi tercih etmişti.
MISIR İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI
27 Haziran 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla mısırda yüzde 130 olan gümrük vergisi yüzde 25’e düşürüldü. 29 Temmuz 2017’de yayımlanan kararla da TMO için gümrük vergisi sıfırlandı.
Hasat devam ederken gümrük vergilerini düşürme veya sıfırlamanın, üreticinin hasat ettiği ürünün fiyatlarını baskılamaktan başka bir işe yaramayacağını daha önce belirtmiştim.
GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI MISIR FİYATLARI DÜŞTÜ
Bakan Fakıbaba’nın açıklaması da bunu doğruluyor, o da fiyatların düşmeye başladığını söylüyor ama fiyatların mısır ithalatında gümrük vergisini sıfırladıkları için düştüğü gerçeğine değinmiyor.
Bakan Fakıbaba üreticinin mağduriyetini önlemek için TMO’nun mısır müdahale alım fiyatını ton başına 760 TL olarak belirlediklerini söylüyor. Bunlar alemi kör-sağır sanıyorlar. Geçen yıl fiyat 740 lira idi. Fiyatı sadece yüzde 2,7 oranında artırdınız. Oysa yıllık enflasyon artışı yüzde 10,7’yi buldu. Gümrük vergilerini düşürüp çiftçiyi mağdur ettiğiniz yetmemiş gibi alım fiyatını artırmayarak çiftçinin mağduriyetini katmerleştirdiniz. Gelecek yıl mısır ekecek çiftçiyi zor bulursunuz.
TÜRKİYE’DE ÜRETİM MALİYETİ YÜKSEK
Türkiye mısır ithal ettiği ülkelerdeki üretim maliyetleri bizim çiftçimizde çok daha düşük. Tarım girdileri bakımından dışa bağımlı olan Türkiye dünyada mazotun en pahalı satıldığı ülkelerden biri. Gübredeki vergi indirimleri çiftçiye yansıtılmadı ve gübre fiyatları sürekli artıyor.
AKP DÖNEMİNDE 13 MİLYON TON MISIR İTHAL EDİLDİ
Yem, nişasta, glikoz, yağ ve biyoetanol üretiminde kullanılan mısır üretiminde son yıllardaki artışa rağmen üretim tüketime yetmiyor. AKP iktidarları döneminde 13 milyon tonun üzerinde gerçekleşen mısır ithalatı için 3,3 milyar dolar ödendi. Sen kendi çiftçini desteklemezsen ithalat yoluyla başka ülkelerin çiftçisini desteklemiş olursun.
EN ÇOK MISIR ÜRETİMİ AKDENİZ BÖLDESİNDE
Ülkemizde mısırın yüzde 34’ü Akdeniz, yüzde 26’sı ise Güneydoğu Anadolu (GAP) bölgesinde üretiliyor. En çok mısır üretimi yapılan Adana’nın payı yüzde 17, bu ilimizi yüzde 9’luk paylarla Mardin ve Şanlıurfa takip ediyor."
Vişne Haber Ajansı