Çiftçiye verilen tarımsal desteklemeler yasayla yandaş şirketlere aktarılıyor
CHP Milletvekili Gürer, DSİ Tebliği ile çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçlarının, tarımsal desteklemelerden tahsil edilecek olmasına tepki gösterdi. Gürer, “Bu uygulama en azından ekonomik sorunlar aşılana kadar durdurulmalıdır” dedi. ...
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal destekleme ödemesi alan çiftçilerin vadesi geldiği halde ödenmeyen su kullanım hizmet bedeli, işletme ve bakım ücreti ile tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik eneri borçlarının tarımsal desteklemelerden mahsup edilmesine ilişkin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün, 6 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğini eleştirdi.
Bu uygulamanın devletin, özel şirketlerin çiftçilerden alacağını zorla tahsil etmesi anlamına geldiğini belirten Gürer, “Devlet, çiftçiye destekleme yapmış gibi görünerek, özel şirketlerin çiftçilerden olan alacağının desteklemelerden tahsil edilmesiyle, bu destekler özel şirketlere aktarılmış ve yine yandaşlar korunmuş ve kayırılmış oluyor” diye konuştu.
Gürer, çiftçiyi sudan mahrum edecek bu uygulamanın temellerinin, 24 Haziran seçimleri öncesinde, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonunda CHP’nin şiddetli muhalefetine rağmen TBMM’de çıkarılan Torba Yasa ile atıldığını hatırlattı.
Toplulaştırma, su dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi, sulama birliklerinin DSİ’ye devri, Çiftçi Mallarını Koruma Kanununda yapılan değişiklik ve Bazı Orman Alanlarının İmara Açılması ile İmar Uygulamalarında Değişiklik içeren Torba Yasa’nın CHP’nin, muhalefetin karşı çıkmasına rağmen yürürlüğe girdiğini anımsatan CHP'li Gürer, çiftçinin su ve elektrik borçlarının üreticilere verilen destekten tahsil edilmesinin DSİ tarafından uygulamaya konulduğunu belirtti.
Gürer, hem komisyon toplantılarında hem de Meclis Genel Kurulu’nda bu konuyla ilgili defalarca kez eleştirel yaklaşımlarda bunarak muhalefet ettiklerini ifade ederek, “Çiftçiyi sudan, elektrikten mahrum edecek olan uygulamanın temelleri seçim öncesinde atılırken, biz bu konuda sürekli uyarıda bulunduk ama uyarılarımız kulakardı edildi. Bugün geldiğimiz noktada, çiftçiye devlet tarafından verilen tarımsal desteklemeler bile borca karşılılık kesilecek noktaya geldi” şeklinde konuştu.
O günden bugüne Türkiye’de ekonomik sorunların hat safhaya ulaştığını, dövizde yaşanan yükselme ve ekonomik krizin, ülkemizi dönüşü olmayan bir yola sürüklediğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Böyle bir ortamda çiftçi de ekonomik krizden olumsuz etkilendi. İlaç, gübre, mazot gibi girdi fiyatları önemli ölçüde zamlandı. Büyük mağduriyet yaşayan çiftçiye böyle bir ortamda değişik destek paketleri uygulanması beklenirken, tam tersi bir tavırla, çiftçiye ödenen desteklemelerin kesintiye uğratılacak olması, üreticiye vurulan büyük bir darbedir” ifadelerini kullandı.
"ÇİFTÇİYİ KISKACA ALDILAR"
Alacaklı şirketlerin borçlarının tahsili için DSİ’nin tebliğ çıkarmasının altında yatan nedenlerin de iyi irdelenmesi gerektiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Enerjideki kayıp ve kaçak miktarını vatandaşın sırtına yükleyen devlet büyük holdingleri korumak ve kollamak için tebliğ yayınlıyor. Çitçi bu şekilde kıskaca alınıyor. Özel şirketler alacaklarının tahlisi için dava açmaya bile gerek duymadan, devletin tebliği ile alacaklarını tahsil ediyor. Çiftçiye, üreticiye gösterilmeyen ihtimam özel şirketlere, büyük holdinglere gösteriliyor” açıklamasında bulundu.
"ÇİFTÇİNİN BOĞAZINI SIKMAYIN ARTIK"
Tarımsal destekleme ödemesi almaya hak kazanan çiftçilerin, su kullanım bedeli ile sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi kullanım bedeli borçlarının desteklemelerden tahsil edilecek olmasının, çiftçinin mağduriyetini artıracağına işaret eden Gürer, “Çiftçinin boğazı zaten yeteri kadar sıkıldı. Bu uygulama en azından ekonomik sorunlar aşılıncaya kadar durdurulmalıdır” dedi.
"TEBLİĞDE AĞIR ŞARTLAR VAR"
DSİ tarafından hazırlanan tebliğin ayrıntılarıyla ilgili değerlendirme yapan Gürer, Ziraat Bankasının, Tarım ve Orman Bakanlığınca iletilen tarımsal destekleme ödemesine esas icmallerdeki çiftçilere ait TC kimlik numaraları veya vergi kimlik numaralarıyla DSİ ve su kullanıcı teşkilatları tarafından iletilen borçlu su kullanıcısı TC kimlik numaralarını veya vergi kimlik numaralarını eşleştirip borç tutarını destekleme ödemelerinden mahsup ederek DSİ veya su kullanıcı teşkilatların banka nezdinde açılmış hesaplarına aktaracağını, tahsilatı alan birimin, çiftçileri mahsuplaşma işlemiyle ilgili olarak bir hafta içinde kısa mesajla bilgilendireceğini belirtti. Gürer, Destekleme ödemelerinden borç tutarının tahsil edilmesinin, alacaklıların bankaya "borç bildirim önceliği" sırasına göre yapılacağını, borç tutarının, destekleme ödemesinden az ise borcun tamamı, fazla ise destekleme ödemesi tutarının kadarı mahsup edileceğini, itirazların ise su kullanıcıların borçlu olduğu DSİ, su kullanıcı teşkilatı veya şirkete yapılacağını ifade etti.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları