Çin, ABD’nin koronavirüsü açıklamalarına sert tepki gösterdi
![Çin, ABD’nin koronavirüsü açıklamalarına sert tepki gösterdi Çin, ABD’nin koronavirüsü açıklamalarına sert tepki gösterdi](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/cin-abdnin-koronavirusu-aciklamalarina-sert-tepki--1580807679.jpg)
ABD’li yetkililerin yeni koronavirüsü salgını hakkındaki açıklamaları ve aldığı önlemlere Çin’den tepki geldi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüsünden kaynaklanan zatürre salgınına aşırı tepki verdiğini ve aşırı önlem aldığını, bunun da Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerilerine aykırı olduğunu söyledi.
Son günlerde bazı ülkeler arka arkaya Çin vatandaşlarına yönelik sınır girişi kısıtlama önlemleri alıyor. ABD, Çin’e seyahat için risk seviyesini en üst düzeye çıkardı ve 2 Şubat’tan itibaren geçici olarak son 14 gün içinde Çin’e seyahat eden tüm yabancıların girişini yasakladı.
Hua Chunying basın toplantısında, çoğu ülkenin Çin’in salgınla mücadelesini takdirle değerlendirdiğini ve Çin vatandaşlarının sınır girişinde muayene ve diğer önlemlere maruz kalmalarını da anlayışla karşıladıklarını ifade etti. Hua Chunying, ABD hükümetinin şu ana kadar Çin’e herhangi bir somut yardım sağlamadığına, ancak Wuhan kentinden başkonsolosluk personelini geri çeken ve Çin vatandaşlarına yönelik kapsamlı kısıtlama önlemlerini alan ilk ülke olduğuna işaret ederek, ABD’nin sürekli korku ve endişe yaratıp, yaydığını belirtti.
ABD Ticaret Bakanı’nın açıklamaları şaşkınlık yarattı
Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un yaptığı açıklama da Çin’in tepkisini çekti. Çin medyası, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un ölümcül virüsün ABD ticaretini tekrar güçlendireceği açıklamasını eleştirdi. Global Times’da yer alan makalede, “Bu tür ahlaksız ifadelerin bir ABD bakanı tarafından gündeme getirilmesi manidar” yorumu yapıldı.
Makalede “Temel şefkat ve ahlak, insan davranışının kıstaslarıdır. Ancak Ross’un yorumları, aşırı bencilliğin zihniyetine ve değerlerine hâkim olduğunu gösteriyor. O kadar soğukkanlı ki, diplomatik görgü kurallarını görmezden geldi ve 1,4 milyar insanın hayatını Amerikan çıkarlarını gerçekleştirmek için bir fırsat olarak görüyor” denildi.
Makalede “ABD’de bugüne kadar ortaya çıkan salgınlara vurgu yapılarak “ABD'de grip virüsü tahmini 10 bin kişinin ölümüne yol açtı. Çinli bir üst düzey yetkilinin domuz gribinin ABD ekonomisine çarpacağını ve ABD virüsle mücadele ederken Çin’e küresel yatırım akışını hızlandıracağını söylemiş olsaydı, Amerikalılar ve uluslararası toplum ne düşünürdü? Ross'un yeni koronavirüs salgını ortasında önem verdiği tek şey, imalatın ABD’ye dönüşüdür” değerlendirmesi yapıldı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları