loading
close
SON DAKİKALAR

Çin’de aşı çalışmalarında umut veren gelişme: 3. klinik testler başladı

Çin’de aşı çalışmalarında umut veren gelişme: 3. klinik testler başladı
Tarih: 22.06.2020 - 14:20
Kategori: Bilim

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yapılan açıklamada, son zamanlarda yaklaşık 200 yeni korona virüs aşısının araştırma aşamasında bulunduğu ve 4 aşının 3. klinik deneme sürecine gireceği belirtildi.

Açıklamada, bunlardan Çin’in tıp kurumları tarafından geliştirilen aşıların dahil olduğu ve iyi giderse dünyanın ilk Covid-19 aşısının bu yıl sonuna kadar başarılı bir şekilde geliştirilmesinin beklendiği kaydedildi.
 
Salgının ilk ortaya çıktığı süreçte Çin’in Ar-Ge heyetleri aşının geliştirilmesini ana çalışmalardan biri olarak görüyordu. İnaktive aşı, genetik olarak tasarlanmış rekombinat alt birim aşısı, adenoviral vektör aşısı ve zayıflatılmış influenza virüsü vektör aşısı ve nükleik asit aşısı dahil 5 teknik yolda toplam 12 aşının Ar-Ge çalışması sürdürülüyor. Şu an bir adenoviral vektör aşısı ve dört inaktive aşı klinik deneme süreci başlatıldı ve bu dünya çapında yürütülen aşıların klinik çalışmalarının yüzde 40’ını oluşturdu. Aşının geliştirilmesinden sorumlu Zheng Zhongwei, şu an Çin’de 5 Covid-19 aşısının klinik deneme sürecine girdiğini ve üç aşının 2. klinik deneme sürecini tamamladığını ifade etti. Zheng Zhongwei, 3. klinik deneme aşamasını aktif bir şekilde başlatacaklarını ve kitlesel çaptan etkisi hakkında veri elde edeceklerini, bunun aşının nihai başarısı için son derece önemli olduğunu belirtti.
 
Genel olarak aşının Ar-Ge çalışmaları için laboratuvar araştırması, hayvan deney araştırması ve insan üzerinde 1. 2. ve 3. klinik deneme araştırmasını geçmesi gerekiyor. Üçüncü klinik deneme, aşının seri üretiminden önceki son aşamasını oluşturan basamak…
 
16 Haziran’da Çin Biyoloji Teknoloji Şirketi’ne bağlı Wuhan Biyolojik Üretim Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen inaktive aşının 1. ve 2. klinik deneme çalışmaları sona erdi. Araştırma sonucuna göre, aşı güvenlik testinden geçti ve hiçbir ters reaksiyon olmadı. Farklı prosedürler ve farklı aşılama dozlarından sonra gönüllüler üzerinde hep yüksek hassasiyetli antikorlar oluştu. Çin Mühendislik Akademisi akademisyeni Wang Junzhi, bu sonucun mevcut geliştirilen aşının güvenli ve etkili olduğunu gösterdiğini belirtti.
 
DSÖ’nün tahminlerine göre, bu yılın sonuna kadar bir veya iki Covid-19 aşısı başarıyla geliştirilebilecek. Birden fazla aşının etkili olduğu kanıtlanırsa ve seri üretime geçilirse 2021'de yaklaşık 2 milyar aşının üretilmesi bekleniyor.
 

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları