‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen resepsiyonda konuştu...
‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen resepsiyonda konuşan Erdoğan, “Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü de olamaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. ‘Sigara içme özgürlüğü’ diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz” dedi.
Erdoğan’ın 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde verdiği resepsiyona bazı sporcu ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 250 davetli ve Erdoğan’ın sigarayı bıraktırdığı 20 muhtar katıldı. Resepsiyonda 7 yaşında başlığı sigarayı geçtiğimiz yıllarda bırakan sanatçı Ferdi Tayfur, davetlilere, “Sigarayı at ömrünü uzat” şarkısını seslendirdi. Erdoğan konuşmasında şu mesajları verdi:
- HAYAT SİGARASIZ GÜZEL: Bu etkinliğin Türkiye’ye ve dünyaya ‘hayat sigarasız güzel’ mesajını ulaştırabilmemize katkı sağlamasını temenni ediyorum. sağlık Bakanlığımız 2016 yılını Tütünle Mücadele Yılı ilan ederek çalışmaları bir adım daha ileri taşımaya hazırlanıyor.
- GENÇLERİ KORUYACAĞIZ: Anayasamızın 58. maddesi, ‘devlet gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmüne haizdir. Devletin en üst temsilcisi olarak bu hükmün gereğinin yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak benim asli vazifemdir. Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz.
- ALKOL VE UYUŞTURUCUYA KARŞI KORUMA: Devlet hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karış nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, Alkole, uyuşturucuya karşı da korumak zorundadır. Bugüne kadar kimin cebinde sigara paketi gördüysem hemen el koyarak, sigarayı bırakma telkininde bulundum.
- İLLETE BULAŞINCA KURTARAMAZSINIZ: Bir defa bu illetlere bulaştınız mı başınız bela yağmurundan kurtulmaz. Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan alışkanlıkları teşvik eden müzik, film, roman, şiir tarzı eserlerin arkasında aynı endüstrinin büyük finans gücünün yattığına da inanıyorum. Ülkemizde de bu yöntemin bir dönem yaygın kullanıldığını biliyoruz. Dikkat ederseniz 1960’ların 1970’lerin filmlerinin neredeyse tamamında sigara ve alkolün ön planda olduğunu görürsünüz.
- TOPLUMSAL BİLİNCE İHTİYACIMIZ VAR: Gelişmiş ülkelerin önemli bölümünde sigara içenler adeta toplumdan dışlanıyor, ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Sadece kanunların yasaklayıcı gücü yetmez. Daha önemlisi burada çok güçlü toplumsal bilinç var. Bizim de öyle bir anlayışa ihtiyacımız bulunuyor. Mahalle baskısı dedikleri şey var ya sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda bu baskı gerekiyor. Tüm vatandaşlarımızı, ‘hayat sigarasız güzel’ çağrımıza kulak vermeye davet ediyorum.
Sigara bırakma sergisi açtı
Erdoğan, resepsiyonun ardından Başbakanlığı döneminden bugüne kadar sigarayı bırakma sözü aldığı kişilerle fotoğrafları, bu kişilerden aldığı sigara paketleri ve Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla mücadele kampanyasının görsellerinin yer aldığı sergiyi gezdi. Erdoğan, dün ayrıca Twitter ve Facebook’taki hesaplarından paylaştığı mesajla, sigara içenlere dumansız, zehirsiz bir hayat için sigarayı bırakma çağrısında bulundu.
Abdullah Karakuş - Milliyet