Danıştay, öğretmenlere verilen ek ders ücretinin kaldırılmasına dair yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu.
Danıştay 11. Dairesi, Bakanlar Kurulu kararıyla öğretmenlere verilen ek ders ücretinin kaldırılmasına dair yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu.
Bakanlar Kurulu’nun yaptığı değişikliği Danıştay’a taşıyan Eğitim İş, konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Bakanlar Kurulu’nun öğretmenlerle ilgili yaptığı değişiğin sonucu şöyle anlatıldı:
“İşletmelerde Meslek Eğitimi ve Staj Kapsamında yapılan görevler ek ders kapsamında sayılırken düzenleme sonrasında maaş karşılığı görev (yüzyüze eğitim) kapsamına alınmıştır.”
Danıştay’ın konuyla ilgili kararını da paylaşan Eğitim İş, karardaki şu ifadelere dikkat çekti:
“…. İçeriği öğretmen-Öğrenci bütünlüğünde yapılan yüz yüze eğitim ile işletmelerdeki mesleki eğitim ve staj kapsamında yapılan derslerin farklı nitelikte bulunduğu, koordinatör öğretmenlere ders görevleri karşılığında aylığını almak amacıyla işletmelere ve atölyelere giderek diğer öğretmenlere nazaran fazladan masraf yapmalarına, emek ve zaman harcamalarına neden olacağından, verilen emeğin ücretlendirilemeyecek şekilde ek ders kapsamından çıkarılarak yüz yüze eğitim kapsamına alınması Anayasa’da yer alan eşitlik, ücrette adaletin sağlanması ilkelerine aykırı bulunduğunda……. 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan “ders görevleri ile” düzenlemesi ile 5. Maddesi ile “aynı kararın 15. Maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “ek” ibaresinin madde metninden çıkarılmasına dair düzenlemede hukuka uygunluk görülmemiştir.”
Eğitim İş’in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
“Bakanlar Kurulunun 2017/10010 sayılı kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4. Maddesinin (n) fıkrasında yapılan değişiklikle;
“MADDE 1 - 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan "ders görevleri hariç olmak üzere," ibaresi "ders görevleri ile" şeklinde değiştirilmiştir.”
Şeklinde düzenleme yapılmış ve Değişiklikle madde metni;
“n) Yüz yüze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan (Değişik İbare-BKK 2017/10010) ders görevleri ile, ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılmasını, ifade eder.”
Şekline dönüşmüştü.
Ayrıca;
“MADDE 5 - Aynı Kararın 15 inci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan "ek" ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.”
Şeklinde düzenleme yapılmıştı
Bu düzenlemelerin anlamı: İşletmelerde Meslek Eğitimi ve Staj Kapsamında yapılan görevler ek ders kapsamında sayılırken düzenleme sonrasında maaş karşılığı görev (yüzyüze eğitim) kapsamına alınmıştır.
Bu düzenlemeye açtığımız dava sonucunda
Danıştay 11.Dairesi yürütmeyi durdurmakararı vermiştir.
Danıştay 11. Dairesi kararında sendikamızın gerekçelerini haklı bulmuştur:
Kararda; “…. İçeriği öğretmen-Öğrenci bütünlüğünde yapılan yüz yüze eğitim ile işletmelerdeki mesleki eğitim ve staj kapsamında yapılan derslerin farklı nitelikte bulunduğu, koordinatör öğretmenlere ders görevleri karşılığında aylığını almak amacıyla işletmelere ve atölyelere giderek diğer öğretmenlere nazaran fazladan masraf yapmalarına, emek ve zaman harcamalarına neden olacağından, verilen emeğin ücretlendirilemeyecek şekilde ek ders kapsamından çıkarılarak yüz yüze eğitim kapsamına alınması Anayasa’da yer alan eşitlik, ücrette adaletin sağlanması ilkelerine aykırı bulunduğunda……. 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan “ders görevleri ile” düzenlemesi ile 5. Maddesi ile “aynı kararın 15. Maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “ek” ibaresinin madde metninden çıkarılmasına dair düzenlemede hukuka uygunluk görülmemiştir.”
Gerekçesi ile ilgili hükümlerin yürütmesi durdurulmuştur.
Bu karar gereği işletmelerde yapılan görevler aylık karşılığında değerlendirilmeyecek daha önce olduğu gibi maaş karşılığını doldurmuş olup olmadığına bakılmaksızın ek ders karşılığı sayılacaktır. Bugüne kadar alınamayan ücretlerle ilgili de Eğitim İş Hukuk Bürosu çalışma yaparak öğretmenleri bilgilendirmeye devam edecektir.
Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu”
BİR İPTAL DAHAEğitim İş, yayınlanan 652 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin yapılan değişiklikle ilgili, “Bakanlığın işaret edilen yasaya ilişkin olarak olası bir Anayasa Mahkemesi iptal kararının sonuçlarından kaçmak amacıyla müfettiş alımını 'oldubittiye' getirmeye çalıştığı anlaşılmaktadır” denildi.
Bu konuya ilişkin de Danıştay’a dava açıldığı ifade edildi. Eğitim İş’in açıklaması şöyle:
“652 sayılı KHK’da yapılan değişiklikle getirilen Bakanlık Maarif Müfettişliğine ilişkin olarak, Milli Eğitim Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Bakanlık Maarif Müfettişi Mülakat ve Atama Kılavuzunu yayınlamıştır.
Yasada açıkça, Bakanlık Maarif müfettişlerinin yetki ve sorumlulukları, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlikleri, yükselmeleri, görevlendirilmeleri, çalışma merkezlerine dağılımları, merkezler arasında yer değiştirmelerinin yönetmelikle düzenleneceği ifade edilmiş olmasına rağmen henüz bu kapsamda bir yönetmelik yayımlanmamıştır. Henüz daha mesleğin tanımı, görev ve yetkilileri dahi belirsizken mülakat kılavuzu yayınlanarak mesleğe alım yapılmak istenmektedir.
Bakanlığın işaret edilen yasaya ilişkin olarak olası bir Anayasa Mahkemesi iptal kararının sonuçlarından kaçmak amacıyla müfettiş alımını “oldubittiye” getirmeye çalıştığı anlaşılmaktadır.
Bu sebeplerle, Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Bakanlık Maarif Müfettişi Mülakat ve Atama Kılavuzunun iptali amacıyla
Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Bununla birlikte 652 sayılı KHK’ya ilişkin yapılan değişikliklerin iptali için de gerekli girişimler Sendikamızca yürütülmektedir.
Vişne Haber Ajansı